DE ROMANTIEK VAN HET SCHRIJVEN IN DE NACHT

Ik heb het hierbij niet over het schrijven van een blog artikel in de avonduren maar over het schrijven van code in de avonduren. Je begrijpt het wel het echte technische ontwerpen waar onze liefde naar uit gaat. Je tikt een code in, refreshed en dan zie je een prachtig werkend resultaat. Programmeren is en blijft voor mij een grote voorliefde houden. Het overkomt mij regelmatig dat ik juist in de nachtelijke uurtjes zo zit te ontwerpen. Ik vond dat het tijd werd om hier iets over te schrijven.

Startende bedrijven benaderen mij wel eens om applicatie te bouwen die kan helpen om hun zaak of bedrijf verder uit te breiden. Dit is ook logisch! Een goede applicatie oftewel een juist geprogrammeerd systeem bespaart meestal een hoop bedrijfsgangen. U moet hierbij denken dat bijvoorbeeld een logistiek systeem aan een betalingssysteem gekoppeld is. Een keer goed programmeren betekent dan verder kosteloze efficiëntie op lange termijn!

Zo werkt het in de praktijk natuurlijk vaak niet. Mijn ervaring met startende bedrijven is dat ze roeien met de riemen die ze hebben en voornamelijk ongeorganiseerd te werk gaan. Programmeren kost nu eenmaal ook geld en dat hebben startende bedrijven niet. Ik kom dan in een wereld terecht die bestaat uit praten in de nachtelijke uurtjes via Skype met product owners, ceo’s of software-ontwikkelaars uit verschillende delen van de wereld.

Na deze skypesessies, die gekenmerkt kan worden als een kennismaking, ga ik aan de slag, en ja, -dat moet nog even naast de verplichtingen die je overdag al hebt bij een andere opdrachtgever. Vaak wordt er aan mij gevraagd gedurende de nachtelijke skypesessies om een API te bouwen of een koppeling te realiseren met een ander systeem, wat mij niet geheel onbekend is en wat ik ook leuk vindt om te bouwen.

En daar ga ik dan. Ik begin te programmeren in de avonduren. Overwegend wat een startend bedrijf kenmerkt vanuit een tochtige zolderkamer met deken om je te beschermen tegen de kou. En dit is geen sprookjesbeeld van startups zoals Apple en Google of zoals in films wordt vertoond, maar was voor mij vroeger ook de realiteit van een freelance software ontwikkelaar.
Waarom ik dit dan doe? Zal je je zeker afvragen. Ik doe dit omdat ik word gevraagd door mensen die ik goed ken en die wil ik graag uit de brand helpen en omdat het gewoon gaaf is om iets te maken met code waar iemand iets aan heeft. Ook de omgeving trekt mij aan, de stilte van de nacht en nu het is lekker rustig (en warm) in huis op zolder.

Gerben is als partner en ondernemer aangesloten bij het grootste fysieke ICT collectief van Nederland, The Future Group.

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/de-romantiek-van-het-schrijven-avonturen-gerben-vis
Publicatie datum: 23 december 2016

Terug naar overzicht

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs

Plaats een reactie