voor jezelf beginnen in 8 stappen

Ieder jaar starten tussen 150.000 en 200.000 mensen een onderneming. Het merendeel hiervan start als zzp’er. 60% redt het, maar dat betekent dat ca. 40% het niet redt en na een paar jaar de werkzaamheden moet staken. Een goede voorbereiding kan je helpen succesvoller te zijn. In dit blogbericht helpen we je met de eerste fase, je oriëntatie.

Voor jezelf beginnen als zzp’er klinkt misschien heel romantisch. Je eigen uren bepalen, meer verdienen en géén baas meer die je vertelt wat je moet doen. Dat is allemaal waar, zelfstandig ondernemen is geweldig! Maar besef je ook dat de start niet eenvoudig is en de kosten voor de baten uitgaan. We raden je aan om goed onderzoek te doen naar het ondernemerschap.

1. Wat betekent voor jezelf beginnen voor jou?

Zzp’er staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dit wist je vast al, maar besef je je ook wat dat betekent? Geen personeel betekent geen directe collega’s. Geen klankbord. Als je geen opdracht hebt, zit je alleen thuis te werken. Het kan soms best eenzaam zijn.

2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Belangrijk is om te bepalen wat je sterke en zwakke punten zijn. Op basis van je sterke punten bepaal je hoe je je onderscheidt van andere zzp’ers. Waarom zou een opdrachtgever voor jou kiezen in plaats van voor één van je concurrenten? Werk daarnaast aan een plan om aan je zwakke punten te werken. Is boekhouden geen sterk punt van je? Doe dan een cursus of besteedt het uit.

3. Waarom wil je voor jezelf beginnen?

Bepaal goed waarom je voor jezelf wilt beginnen. Wil je meer vrije tijd? Meer vrijheid in het kiezen van opdrachten? Of wil je meer geld verdienen? Bedenk je wel dat het gras niet altijd groener is bij de buren. Als zzp’er starten betekent hard werken. Meer vrijheid is fijn, maar er moet ook geld binnenkomen. En ondanks dat de gemiddelde zzp’er meer verdient dan wanneer hij in loondienst zou werken, gaat dit niet voor iedereen op. Wat ga je doen als er periodes tussen zitten waarin je geen opdracht hebt? Vergeet ook in de lastige periodes niet waarom je voor het zelfstandig ondernemerschap hebt gekozen!

4. Bepaal wat je doelen zijn.

Wil je altijd als zzp’er blijven werken, omdat je freelanceopdrachten gaat accepteren? Of wil je uitgroeien tot een bedrijf met personeel en een eigen kantoor? Als je meer geld wilt verdienen, om hoeveel gaat het dan precies? Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn omgeschreven. Dit betekent dat ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.

Voor jezelf beginnen

5. Wat is je netwerk?

Zonder een netwerk is voor jezelf beginnen erg lastig, je zult veel opdrachten halen uit je netwerk. En kom je net uit loondienst, dan kun je misschien wel een mooi netwerk hebben, maar kijk ook naar je concurrentiebeding. Zorg dat je mensen hebt die een goede referentie over je kunnen geven. Daarnaast kun je gebruik maken van ondernemersverenigingen. Bij deze lokale verenigingen is de “gun-factor” veelal hoog en daar kun je dus mooie opdrachten uit halen. Als laatste: gebruik LinkedIn. Uit dit digitale netwerk zul je waarschijnlijk veel opdrachten halen in de toekomst. In een later blogbericht vertellen we je alles over het inzetten van LinkedIn voor acquisitie.

6. Volg ondernemerstrainingen

Zowel de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, lokale ondernemersverenigingen als vele bedrijven (zoals ook The Future Group) organiseren bijeenkomsten of webinars voor startende ondernemers. Bezoek deze! Niet alleen voor de kennis, maar ook voor je netwerk.

7. Doe marktonderzoek

Bepaal de marktsituatie voor jouw branche. Download brancherapporten van Nederlandse banken en kijk ook naar de economische situatie. Doet jouw branche/sector het goed in een economische teruggang of juist niet? Welke trends zijn er? Wat betekent bijvoorbeeld de digitalisering van de maatschappij voor jouw bedrijf? Of is duurzaamheid een trend binnen jouw branche? Kijk ook naar wet- en regelgeving, wat voor kansen en bedreigingen vormen zich hier? Probeer ook met ondernemers uit je branche te spreken, dit zijn vaak gepassioneerde mensen die graag vertellen over hun bedrijf.

8. Maak een ondernemingsplan.

Ook als je geen financiering nodig hebt, is het schrijven van een ondernemingsplan essentieel. Het klinkt cliché, maar een ondernemingsplan schrijf je voor jezelf. Het dwingt je na te denken over je nieuwe bedrijf. We zullen hier nog meer over schrijven, maar een goed ondernemingsplan bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:

  • Samenvatting van je plan
  • Beschrijving van jezelf
  • Uitgebreide omschrijving van je bedrijf
  • Een marktonderzoek inclusief SWOT analyse
  • Financieel plan (omzet, tarief/prijs, investeringen, reserveringen BTW en IB, vakantiegeld, training, pensioen en verzekeringen).

Hulp bij voor jezelf beginnen?

Wil je starten als zzp’er in de IT en doe je dat misschien liever niet alleen. Ons motto is “Samen ondernemen” en dat doen we al 20 jaar.

The Future Group is de grootste community van IT-ondernemers in Nederland. Zo’n 350 zelfstandige professionals hebben zich verenigd binnen één sterk merk. Omdat ze geloven dat ze samen succesvoller zijn dan alleen. Ze hebben zich georganiseerd in meer dan 20 autonome maatschappen met elk hun eigen specialisme. Als maat binnen een maatschap word je omringd door gelijkgestemden die vergelijkbare expertise hebben, dezelfde passie delen en voor dezelfde uitdagingen staan.

The Future Group levert vier soorten diensten. We helpen bij het vinden van opdrachten, brengen onze ondernemers met elkaar in contact, zorgen ervoor dat ze blijven werken aan het ‘up to date’ houden van hun kennis en nemen je administratie uit handen.

Heb je nog vragen over zzp’er worden? Ga dan naar onze zzp helpdesk! Hier beantwoorden we alle praktische vragen over het ondernemerschap.

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
Start up IT zzp'er
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs