Kennis delen, kennis overdragen, kennis vergroten

Het altijd uitdagende werk als zelfstandig Security Officer bij The Future Group.

 

Als je maat wordt bij de Maatschap Security binnen The Future Group, leidt dat geheid tot mooie opdrachten bij verschillende, toonaangevende opdrachtgevers. Je kunt ze zelf aanbrengen, maar ze kunnen ook via The Future Group bij je terecht komen.

Door de selectiecriteria die gehanteerd worden wanneer een maat zich wil aansluiten, behoudt de Maatschap Security namelijk zijn exclusiviteit en vooral zijn hoge kwaliteit. En dat weten opdrachtgevers van The Future Group. Zo kan het dan ook gebeuren dat je nog voordat je je aangesloten hebt bij The Future Group, je al je eerste opdracht te pakken hebt! Het gebeurde een van onze maten binnen de Maatschap, Michael Pols.

Een ongeplande, vliegende start als ondernemer

Een korte terugblik naar 2015, toen hij zich besloot aan te sluiten bij The Future Group. Na een gesprek met een recruiter die toevallig op zijn pad kwam, was zijn interesse direct gewekt. Enthousiast geraakt door het concept maakte hij binnen een aantal weken de stap. Mét succes en zónder spijt; de eerste mooie opdracht volgde snel. Niet zoals gepland in september, maar zelfs in augustus. Nog voor de officiële start, maakte hij als ondernemer een geweldige vliegende start!

Kennis delen kennis overdragen en kennis vergroten

Data Security voor heel Nederland

En die opdracht vond plaats bij Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Logius biedt de voorzieningen en standaarden die overheidsorganisaties gebruiken bij hun digitale dienstverlening, waaronder het alom bekende DigiD, MijnOverheid en Digipoort. Logius faciliteert de diensten die ervoor zorgen dat alle Nederlanders hun belastingaangifte digitaal kunnen doen, of hun motorrijtuigenbelasting online kunnen overmaken. Bij die dienstverlening komen de privégegevens van miljoenen mensen kijken. E-mailadressen, bankgegevens, adresgegevens, inkomens, aangiftes, toeslagen, aanvragen. Logius is daarmee een organisatie waar de beveiliging van data van het allergrootste belang is en daarmee een geweldige organisatie voor elke Security Officer.

Een duidelijk ABC: Audits, BIO en Compliance

In eerste instantie werd Michael gevraagd voor een korte opdracht, namelijk het begeleiden van de audit Baseline Informatiebeveiliging Rijksoverheid (BIR). Naar aanleiding van de uitkomsten van die audit moesten de verschillende afdelingen binnen Logius compliant worden aan de BIR standaard. Als Security Officer begeleidde Michael de gehele audit en hield contact tussen verschillende afdelingen en de auditoren.

Wat in eerste instantie een opdracht van 4 maanden zou zijn, werd een opdracht van meerdere jaren. De rol van Michael binnen Logius kreeg zo meerdere dimensies. Van het inzetten van zijn Security Expertise tijdens de audit tot aan het overdragen van zijn kennis en werkzaamheden naar interne medewerkers in 2016 en begin 2017. Met dat laatste stuk zat het werk er bijna  op, maar het werk van informatiebeveiliging en gegevensbescherming zit er eigenlijk nooit op. En dat zorgde er dan ook voor dat de opdracht verlengd werd. Binnen Logius, bij een ander onderdeel van de organisatie, gericht op het opsporen van misstanden binnen de digitale dienstverlening.

Een nieuwe taak, een nieuwe rol: Technical Security Officer

Zijn nieuwe taak: Compliance realiseren op basis van de BIO, de Baseline Informatiebeveiliging Overheid, dat de voormalige BIR moest vervangen. Waar bij de eerdere opdracht het communicatieve, menselijke aspect een grote rol speelde binnen de opdracht, richtte de rol van Security Officer zich dit keer meer op het technische deel. Onderdelen van de opdracht:

  • Borging van kennis en duidelijke structuur neerzetten
  • Beheerprocessen professionaliseren
  • Audit voorbereiden en begeleiden
  • Technische maatregelen initiëren en implementeren
  • Maatregelen treffen en implementeren ten bate van de AVG

En in 2019 is het dan zo ver. Na 4 jaar intensief samenwerken, ontwikkelen en werken aan de informatiebeveiliging, om de gegevens van miljoenen mensen te garanderen, draagt Michael het werk over aan een opvolger. Een periode van rust is er niet bij. Zoals het vaak gaat bij ondernemers die zeilen onder onze vlag, dient de volgende uitdaging zich al snel aan!

Kennis delen kennis overdragen

Post HBO Opleiding Informatiebeveiliging i.s.m. de Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Een groot deel van je werk als zelfstandig ondernemend Security Officer bestaat uit het delen van je kennis. Jouw specialisme. Je expertise inzetten bij organisaties die die expertise zelf niet in huis hebben. Maar Michael heeft naast die rol, nog een andere rol op zich genomen. Samen met een aantal andere maten heeft hij zich ingezet voor het ontwikkelen van een Post HBO Opleiding Informatiebeveiliging. The Future Group en de HAN bundelen daarmee de krachten om anderen op te leiden tot Security Officers.

Deze opleiding is interessant voor iedereen die vanuit zijn of haar functie wil doorgroeien en zich wil specialiseren in informatiebeveiliging of hier meer kennis van wil opdoen vanuit zijn of haar aangrenzende werkveld. Voor zowel de technici die willen leren over de organisatorische kanten of de professionals die vanuit de organisatorische kant meer kennis van de technische onderwerpen willen opdoen.

Want dat die beroepsgroep gewenst en keihard nodig is, daarvan is Michael het levende bewijs. Bekijk ook ons blogbericht over de tekorten in de security branche (https://the-future-group.com/groot-tekort-aan-security-professionals/). Want voordat je gaat ondernemen al met je eerste opdracht starten, dat gebeurt niet vaak. Dus ben je nieuwsgierig naar het ondernemerschap? Heb je een sterke interesse in Data Security, Risk Management, Compliance, Audits en wil je je werk doen bij mooie, gerenommeerde opdrachtgevers? Neem dan zeker eens contact met ons op! We gaan graag met je in gesprek.

Kennis delen kennis overdragen en kennis vergroten
Terug naar overzicht

INNOVATION EVENT

THE WORLD IS WATCHING YOU...

15-APR

Het event
voor elke
IT'er!

Schrijf je in!

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs