Samen ondernemen met Michael Pols

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Michael Pols – door Tispha Barbier

“Voorkomen dat het streven naar compliance de business vertraagt”

Michael Pols is security expert en ondernemer binnen de maatschap Security van The Future Group. Hij omschrijft security vooral als een sexy topic en doet dit met een knipoog en een glimlach. Momenteel vervult hij twee opdrachten en staat op het punt om een nieuwe opdracht te starten. Daarbij is hij vooral actief aan de businesszijde van security, de proceskant als het ware. Michael ziet het als ultieme uitdaging om op het snijvlak van business en IT zorg te dragen voor veilige bedrijfsprocessen, zonder dat deze zwaar en log worden en de business vertragen. Een frustratiepunt die velen zullen herkennen. Ondertussen bouwt hij aan de maatschap, draagt als docent bij aan een post HBO opleiding en is continu aan het zoeken naar een kans om security op een aantrekkelijke wijze naar de markt te brengen. Genoeg om over te praten dus, tijd voor een kennismaking met de goedlachse Securityman.

“Een paar jaar geleden werd ik door TFG benaderd of ondernemen niet wat voor mij was. En toen ging het eigenlijk heel snel. Een paar weken later stond ik ingeschreven bij de KvK en heb ik het gewoon gedaan. Ik had direct een opdracht en heb in de afgelopen jaren nooit zonder klus gezeten. Mijn security opdrachten zijn vaak van langere duur waardoor ik ook meer onderdeel kan uitmaken van het team en de organisatie van de opdrachtgever. En ik heb de mogelijkheid om diverse opdrachten te combineren, wat mijn werk net wat uitdagender maakt en bovendien zeer afwisselend.” Michael vertelt enthousiast over zijn tijd als ondernemer. “Ik bouw graag aan zaken. Zo heb ik de afgelopen jaren met vijf maten een post HBO opleiding opgezet en verzorgd aan de HAN Hogeschool en zijn we een nieuw ondernemersprogramma aan het opstarten voor startende security specialisten bij het zusje van TFG, The Future Partners. Niet alleen werken bij de klant, maar echt wat meer ondernemen. Bovendien is het ook enorm gezellig, dus ik vind het niet zo erg een beetje van mijn marge af te staan.” Dat het gezellig is dat blijkt wel, want de eerste maten druppelen tijdens ons gesprek bij Michael binnen. Er staat een BBQ op de planning om op informele wijze nog even te kijken naar de kansen voor de post HBO opleiding. We moeten dan ook een beetje doorpakken in ons gesprek om ook nog de ontwikkelingen binnen het security werkvlak te bespreken.

“…van die compliance zaken waar de nodige medewerkers vlekken van in hun nek krijgen”

Voor een eerlijk verhaal over ondernemen is het niet alleen belangrijk om de leuke zaken te weten, maar ook de inhoud van het werk als security expert. Michael legt mij uitgebreid uit wat hij bij zijn klanten doet en waarom. Zo vertelt hij: “Bescherming van informatie, informatiesystemen en persoonsgegevens wordt steeds belangrijker binnen organisaties. In de media gaat er vrijwel geen dag voorbij dat er niet iets wordt geroepen over een datalek of ransomware. Security en privacy staan dan ook hoog op de agenda binnen bedrijven. Een van mijn opdrachtgevers, is heel juridisch georiënteerd als het gaat om privacy. Het is natuurlijk belangrijk om aan alle wet- en regelgeving te voldoen. Het lastige is echter om de juiste balans te vinden tussen uitvoerbaarheid, nut, noodzaak,

nauwkeurigheid en juistheid. Als een organisatie te veel op compliance gaat leunen introduceer je potentieel processen waarin de organisatie vastloopt en die effectief weinig bijdragen aan een echt veiligere situatie of betere bescherming van gegevens. Dat kan echt anders!” Zo vertelt Michael. “Goede toetsing moeten we natuurlijk blijven doen, maar als we slimmer samenwerken tussen Business en Security/Privacy dan kunnen we zorgen dat we aan wet- en regelgeving voldoen én een goed werkend proces overhouden. Daar zit voor mij de interessantste uitdaging omdat dit niet altijd zo gezien wordt binnen de organisaties. Het is leuk om mensen dan toch hierin mee te krijgen en soms frustrerend als dat niet lukt. In mijn laatste afgeronde opdracht hebben we grote stappen vooruit weten te maken op verschillende vlakken. Maar het is net niet gelukt om nog binnen de tijd die over was een nieuwe verbeterslag af te ronden. We hadden de juiste stakeholders aan boord, er stonden echt goede mensen op het kratje om de organisatie mee te krijgen. Dat was zo tof. Op basis van de nodige sessies hebben we vervolgens een procesverbetering en vereenvoudiging kunnen opzetten. Er moeten alleen nog een paar stappen worden gezet om e.e.a. echt te realiseren. En je merkt dat er dan toch moeite en weerstand is om het ‘oude’ los te laten en een nieuwe aanpak te adopteren. Ik had dat graag gerealiseerd maar moet nu door naar een volgende opdracht omdat de maximale termijn dat ik als zelfstandige mag werken bij de klant erop zit. Gelukkig neemt een collega-maat uit de maatschap deze opdracht over.

Ik weet met de komst van deze maat ook zeker dat er op de juiste wijze wordt doorgepakt en dat stemt mij wel weer gerust.” Aldus Michael.

Binnen zijn tweede opdracht, welke hij een dag in de week over heeft genomen van een andere maat, is hij actief als Functionaris Gegevensbescherming (FG). De opdrachtgever is actief in de medische wereld en de veiligheid van clientdossiers is aan de orde van de dag. Tegelijk moeten verschillende instanties op korte termijn resultaten en analyses kunnen uitwisselen zodat de client van de juiste zorg voorzien kan worden. “Wat hier juist heel leuk is, is dat we echt procesverbeteringen inzetten waarmee de zorgprofessionals werken. Nu met corona moet je bijvoorbeeld ook denken aan die uitslagen. Heel actueel, heel veeleisend en bijzonder leuk om resultaten neer te zetten. Zo helpen maten onderling elkaar aan nieuwe uitdagingen en dat levert echt de leukste klussen op.” We ronden af want de BBQ gaat aan. Dat security een sexy topic is, is mij in dit gesprek wel meer duidelijk geworden. Alle verhalen over de leuke dingen die de maatschap doet zal ik je besparen, dat waren er veel. Maar dat Michael graag meedenkt met de business als ondernemende IT expert is mij wel duidelijk. Benieuwd naar de ontwikkelingen binnen de opleiding, wat hij nog meer gaat bouwen de komende periode of gewoon eens meepraten over security als sexy topic? De maatschap leert nog altijd graag nieuwe experts kennen om Nederland een stukje veiliger te maken!

“Elkaar helpen onderling… dat levert echt de leukste klussen op!”

Terug naar het overzicht