Samen ondernemen met Taco de Haan

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Taco de Haan – door Tispha Barbier

Taco de Haan is actief als Security Architect/Security Engineer, maar bovenal als IT ondernemer. Na jaren gewerkt te hebben voor diverse, grote consultancy organisaties in Nederland was het genoeg geweest. Veel geleerd, diverse rollen bekleed en een keur aan opdrachtgevers. De bureaucratie brak hem echter op, de tijd was dan ook rijp voor Taco om zelfstandig te gaan. Dat bleek toch eenzamer dan gedacht en nu heeft hij dan ook de juiste combinatie gevonden in het ondernemen bij de Maatschap Security van The Future Group. De vrijheid om zelf te kiezen voor zijn klus en te gaan en staan waar hij wil. Met de steun, gezelligheid en kracht van het netwerk van gelijkgestemden. Terwijl Taco nog even een Latte Machiatootje bestelt op het plein in Florence, zet ik mijn stoel recht om meer te weten te komen over de digital nomad en security specialist Taco de Haan.

“Ondernemen in mijn eentje dat, doe ik niet snel meer”

We hebben een goede Teams verbinding en dat maakt het mogelijk om in gesprek te gaan over de reden voor Taco om te ondernemen binnen The Future Group en de maatschap Security. Terwijl ik thuis in het regenachtige Nederland aan de keukentafel zit, zie ik Taco voor mij in de Italiaanse zomerzon. Hij is in Italië om zijn taalkennis wat op te krikken en dat terwijl zijn werk gewoon doorgaat. Fijn dat techniek dit vandaag de dag mogelijk maakt. Maar hoe begon het allemaal?

“Ik heb oprecht veel geleerd in die jaren binnen de diverse consultancy organisaties. Het was een mooie tijd, maar ik was gewoon een beetje bureaucratie-moe. De financiële buffer om zelf te starten had ik echter niet. Het mooie van The Future Group is dat we werken met voorschotten. Zo kon ik het begin gewoon overbruggen”. Het kunnen beschikken over geld was een grote reden voor Taco om zich aan te sluiten bij TFG. Niet gek, want de nodige maandlasten kunnen voldoen is een zekerheid die veel zelfstandigen niet hebben aan het begin. Het was echter niet de doorslaggevende reden. Taco vervolgt: “Het ondernemen in een maatschap is voor mij echt de perfect combinatie. Ik had al wel eerder een keer als zelfstandige gewerkt, maar dat was echt eenzaam. Ondernemen in mijn eentje zal ik dan ook nooit meer doen! Binnen de maatschap hebben wij veel contact; van gezellige BBQ’s tot echt inhoudelijke vraagstukken die we gezamenlijk oplossen. We verzorgen zelfs een opleiding aan de HAN met een aantal maten.” Het zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele zaken die de maten in de maatschap Security ondernemen. Zowel in de privésfeer als zakelijk staan de maten voor elkaar klaar. Sommigen spreken elkaar dagelijks, maar minimaal een keer in de zes weken is er een maatschap meeting waar maten vrijblijvend aan kunnen sluiten. Als ik Taco vraag naar zijn dieptepunt in het ondernemen in de maatschap, dan benoemd hij het Coronajaar. “Het valt niemand te verwijten natuurlijk, maar we konden nu niet fysiek bij elkaar komen. Digitaal kunnen we wel wat opvangen, maar het is toch anders.” Niet gek dat Taco dan ook de vele BBQ’s en events benoemd als zijn hoogtepunten binnen The Future Group.

De maatschap Security bestaat uit diverse security specialisaties. Zowel de SOC specialisten als experts op programma en businessniveau zijn vertegenwoordigd. Taco vertelt: “Juist deze diversiteit maakt de maatschap interessant. Er zijn verschillende specialisaties die in elkaars verlengde liggen. Als je iets wilt weten van een bepaald domein, dan is het antwoord zo gevonden. In de afgelopen jaren hebben we ook wel een aantal mensen zien gaan. Logisch wel, dit waren vooral mensen die zich wilde ontwikkelen naar CISO’s. Wat toch vaak een rol is die in vast dienstverband wordt vervuld. Maar ook nieuwe specialisaties sluiten zich aan bij de maatschap en dat houdt de maatschap dynamisch. Iedereen binnen het IT securityvlak is wat mij betreft dan ook welkom om aan te sluiten. Dat is alleen maar goed voor ons netwerk.”

“Diverse specialisaties maken het dynamisch in de maatschap Security, van technisch tot programma-niveau”

Het ondernemen in de maatschap is natuurlijk niet alleen maar voor de lol en de gezelligheid. Taco vervolgt: “Als het om opdrachten gaat ben ik ook wel een beetje lui. Het is prettig dat ik gebruik kan maken van het salesteam. Ook heb ik al vele opdrachten vervult die via maten uit de maatschap kwamen. Dat zijn toch vaak wel de leukere klussen voor Security Architects en Security Engineers, maar het komt ook wel voor dat wij via een tussenpartij werken door de vele aanbestedingen vandaag de dag.” De kansen ziet Taco vooral binnen het MKB vertelt hij mij. Een beetje doorvragen leert me dat dit vooral zit in de type opdrachten en de vrijheid daarbinnen. Er is simpelweg minder bureaucratie, de omgevingen zijn vaak prima op orde en de uurtarieven liggen vaak ook nog net iets hoger. Momenteel is Taco actief in twee opdrachten. Zo vertelt hij: “Voor Corona had in zo’n drie uur reistijd per dag. Dit zijn nu uren die ik kan schrijven op een opdracht. Momenteel heb ik vakantie van een opdracht voor mijn cursus Italiaans. Maar voor de andere opdracht ben ik wel actief aan het werk. Ik had vanochtend nog overleg met mede-maat Ernst-Jan over een klus en straks heb ik ook nog een meeting staan. Waar ik wifi heb, kan ik werken. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Door de extra uren nu te maken is het fijn om te weten dat als ik straks 60 ben, ik niet meer fulltime hoef te werken. Terwijl ik feitelijk dus niet meer uren besteed, het is nu effectief gebruiken maken van die oude reistijd.”

We ronden het gesprek af en ik ben natuurlijk benieuwd naar de volgende stap voor Taco. Waar kijkt hij naar uit? “Toevallig ga ik beginnen aan een nieuwe opdracht. Daar zitten we dan met een aantal maten, en volgende week is de eerste borrel voor de HAN leraren om het afgelopen lesjaar te evalueren.” We wisselen de laatste sociale gebruiken uit en ik leer op de valreep nog even dat dit niet Taco’s laatste buitenland uitstapje is voor deze zomer. Zo gaat hij hierna door naar Spanje en sluit hij af in Griekenland. Mooi leven, waar hij wifi heeft kan hij werken, de ultieme vrijheid als je het mij vraagt.

“Ik hoef niet fulltime te werken tot aan mijn pensioen”

Terug naar het overzicht