Samen ondernemen met Jan Bosch

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Jan Bosch – door Joost van der Meulen

Jan Bosch is 34 jaar en woont in een woonboerderij in de buurt van Zwolle. Jan is een van de eerste maten die is aangesloten bij de nieuwe TFG maatschap NoordOost, waar de focus ligt op het ondernemen in de regio. En om bij de opbouw van de maatschap iemand erbij te hebben die niet alleen in de regio woont, maar er ook is opgegroeid is wel zo fijn. In de regio NoordOost is er ‘meer rust, ruimte en de mensen zijn echte aanpakkers’, weet Jan mij te vertellen. Daar straks meer over, eerst wat over Jan zelf. De eerste aanraking met het ondernemerschap in de IT begon al tijdens zijn ICT opleiding op het MBO, vertelt hij.

‘Toen ik 18 was kwam ik met twee klasgenoten op het idee om een online paardenspel te bouwen, waar ik met name op het gebied van software development mijn bijdrage leverde. Dit hebben we toen vlak voor onze eindstage live gezet en drie dagen later kregen we een belletje van onze hosting partij dat we een eigen server moesten omdat de shared hosting het niet meer aankon. Na de opleiding hebben we ons hier volledig hierop gefocust, hetpaardenspel.nl had inmiddels meer dan 300.000 gebruikers. En ondanks mijn allergie voor paarden hebben we ons hier een goede zes jaar mee beziggehouden.

‘Hier is meer rust, ruimte en natuur.’

We hebben een eigen kantoorpandje gekocht en hebben dit lang met veel plezier gedaan, maar na zes jaar was dit ook wel weer mooi geweest en was ik toe aan iets nieuws. Toen heb ik versneld een HBO-ICT deeltijd opleiding afgerond en drie jaar gewerkt als software ontwikkelaar bij een leverancier van elektronische cliënten dossiers. Vervolgens heb ik drie jaar bij een e-commerce dienstverlener in Zwolle gewerkt als software ontwikkelaar.’

En die drie á vier jaar is dan ook wel een tijdsbestek die vaker terugkwam bij Jan. Want ook bij de Politie, zijn laatste werkgever, kijkt hij er na vier jaar wel weer naar uit om bij andere bedrijven binnen te gaan kijken.

‘Zelfstandig ondernemen past denk ik goed bij mij omdat ik vaak na drie jaar wel ben uitgekeken op een partij of bedrijf, dan ga ik weer op zoek naar iets nieuws. Daarom vond ik detachering altijd interessant, maar qua salaris zou ik er dan op achteruit gaan.

De eerste aanraking met The Future Group was toen we met een aantal collega’s gesprekken hadden over wat onze ambities waren. Hier kwam ZZP’en ook voorbij en TFG kwam ter sprake omdat er een maat van de maatschap Web Scale Development in een team werkte bij de Politie. Toen ik te horen kreeg dat The Future Group richting het Noord Oosten ging uitbreiden, was de beslissing snel gemaakt.’

‘Gewoon gaan en dingen opleveren.’

Jan heeft altijd al rondom Zwolle gewoond en kan mij meer vertellen over wat er anders is aan de cultuur dan in de randstad, al moest hij hier wel even over nadenken. ‘Ik heb er altijd gewoond dus dan denk ik er niet over na, maar ik vind het wel leuk om er over na te denken wat de regio uniek maakt. Voor mij zijn de kernwoorden; rust, ruimte, natuur, recreatie, historie en innovatie. Qua mensen zijn het meer de aanpakkers. Gewoon gaan en dingen opleveren. Ik merkte dit ook altijd wel in het verschil tussen collega’s, er zit een verschil in mentaliteit. Een collega uit de randstad is meer van het kennis maken en eerst een bakje koffie doen en een collega uit Twente heeft het liefst meteen de code en stelt later wel vragen. Dat is in grote lijnen wel het verschil, al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen.’

En als Jan dan een ideale vestigingsplaats voor de maatschap mag kiezen, gaat hij voor Zwolle. ‘Niet omdat ik er het meest in de buurt woon maar het is naar mijn idee echt de toegangspoort tot NoordOost, terwijl de randstad ook nog bereikbaar is binnen een redelijke tijd.

Zo heeft het Centraal Station van Zwolle de Intercity lijnen met Leeuwarden, Groningen en Enschede maar ook richting de randstad. Daarnaast gaat de A28 en de A50 richting het Noorden, allemaal langs Zwolle. De perfecte locatie dus voor de maatschap.’

Ik weet nog niet of ik het geloof dat zijn woonplaats hier niks mee te maken heeft, maar ik vind het een mooie toelichting om voor Zwolle te gaan als thuisbasis voor de maatschap. Jan is er in ieder geval vroeg bij om mee te denken over de plannen van de maatschap en wie weet kan hij binnenkort op de fiets naar Zwolle om zijn medematen te ontmoeten.

Terug naar het overzicht