Samen ondernemen met Maikel Vlasman

Bekijk hier het TFG Startersevent

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Maikel Vlasman – Geschreven door Joost van der Meulen

Maikel Vlasman is Cloud/DevOps engineer en als zelfstandig ondernemer aangesloten bij The Future Group. Bij zijn vorige werkgever had hij het idee dat hij zich niet goed kon doorontwikkelen en besloot om zich heen te gaan kijken. Hij benaderde zijn netwerk, werd getipt door een connectie en kwam zo in contact met The Future Group. En onder het motto ‘je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan die je niet hebt gedaan’ besloot hij een half jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Maikel vindt het leuk om actief te zijn binnen de community, zo sluit hij zich graag aan bij de Open Tech Nights, wisselt kennis uit via de Slack kanalen en volgt samen met zijn maatschap Cloud Native een Cloud Security training. Maikel werkt nu een half jaar voor ASML waar hij de cloud infrastructuur inricht. Ik vraag Maikel hoe hij deze wereld is ingerold.

“Als je in je vrije tijd nieuwsgierig bent en dingen gaat uitproberen, kan je daar ver mee komen.”

“Geïnspireerd door de geautomatiseerde kwekerij van mijn ouders ben ik begonnen met de opleiding Mechatronica, een technische MBO opleiding waarbij mechanica en elektronica centraal staan. Maar het was mij altijd al een door in het oog dat de software van de machines niet erg gebruiksvriendelijk en veel potentie onbenut was.

Toen ben ik Informatica gaan studeren, een HBO opleiding in Amsterdam met als richting Human Centered Design. Ik begon als full stack developer waarna ik me gespecialiseerd heb op het gebied van infrastructuur. In mijn derde jaar kwam ik in aanraking met containertechnologie (Docker) en voelde ik aan dat dit echt de wereld zou gaan veranderen. Daar heb ik mij toen volledig op gefocust en mijn studie voor een jaar opzij gezet. Uiteindelijk ben ik aangenomen bij mijn stage op de kennis die ik in dat jaar heb opgedaan. Zo zie je ook maar weer dat als je in je vrije tijd nieuwsgierig bent en dingen gaat uitproberen dat je daarmee ver kan komen. Dus daar heb ik nooit spijt van gehad.”

“Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan die je niet hebt gedaan.”

Maikel sloot zich aan bij The Future Group in een tijd waar het fysiek meemaken van de community en sociaal contact niet vanzelfsprekend is. Maar toch is digitaal veel op te vangen en heeft hij de maatschap best wat gezien, vertelt hij. “Ik heb met veel mensen een leuke klik, we helpen elkaar digitaal en zien elkaar op z’n tijd ook. Zo hebben we laatst met een deel van de maatschap een Cloud Security training gevolgd, welke ook gedeeltelijk fysiek plaatsvond. Dan is het weer leuk om elkaar te zien en om te leren van elkaar. Maar ook op Slack hebben we contact over verschillende onderwerpen.”

We praten wat verder over zijn maatschap en hebben het over de tijd dat Maikel ervoor koos om te gaan ondernemen met The Future Group. Iedereen heeft zijn eigen redenen om ervoor te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap, zo ook Maikel. Ik vraag hem wat hem heeft doen besluiten om als ZZP’er door het leven te gaan. “Ik had het idee bij m’n vorige baan dat ik stil stond in m’n ontwikkeling, toen ben ik gaan kijken bij andere werkgevers voor een andere baan in loondienst, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik zelf wilde gaan ondernemen. Al was ik er wel van bewust dat ik iemand ben die zich graag bezighoudt met de techniek, en dingen als administratie en financiële regelingen mij minder liggen.

Dit had het dan ook lastig gemaakt om dit helemaal zelf te doen. En als ik daar dan een beetje mee geholpen wordt dan maakt dat het makkelijker. Het is dus een mooie tussenweg. Uiteindelijk blijf je natuurlijk wel zelf ondernemer, want je bent zelf de persoon die ervoor moet zorgen dat je alles goed regelt, maar het is wel fijn om een mensen te hebben waar je op terug kunt vallen. Dat is wel heel mooi van het concept.”

“Hoe het doel bereikt wordt is aan jou als professional, wat veel vrijheid geeft.”

Maikel werkte voordat hij zelfstandig ging ondernemen voor zes jaar bij een internetbureau, waar hij ook een rol had in het bouwen van cloud infrastructuren. Maar om als ‘externe’ voor een bedrijf te werken voelt toch wel heel anders, vertelt hij. “Ik ben bij ASML op een opdracht aangenomen met een vrij concreet doel en draai daarnaast mee in de flow van het team. Hoe het doel bereikt wordt is aan jou als professional wat veel vrijheid geeft. Als je maar goed blijft communiceren met je team. Als je dat goed doet kan je jaren op een opdracht zitten.”

Maar ook als de opdracht eindigt is het voor IT’ers tegenwoordig gemakkelijk om aan een nieuwe opdracht te komen. Hoe dat komt, weet Maikel wel te verklaren. “Het was voor covid al dat er te weinig IT’ers waren om de vraag aan te kunnen, maar covid heeft dat alleen maar versneld.

Ik denk dat het komt omdat steeds meer bedrijven in gaan zien dat er enorm veel onbenut is als het gaat om het makkelijk maken voor je klanten/medewerkers middels goed doordachte systemen. IT is niet meer iets wat je even erbij doet. Maar echt een basis waar je je bedrijf op voort kan bouwen. Dat heeft voor een enorme vraag gezorgd.”

We hebben veel teruggeblikt maar ik vind het ook interessant om eens vooruit te kijken. Maikel is nu dan wel zelfstandig ondernemer, maar na de vraag of hij ooit weer in loondienst zou gaan, heeft hij geen uitsluitend antwoord. “Ik vind dat je moet blijven twijfelen, je kunt nooit alles 100% weten en zeggen van ‘dat doe ik nooit meer’. Er zijn bedrijven die ik volg waar het mij superleuk lijkt om voor te werken maar die nemen simpelweg geen ZZP’ers aan. Bijvoorbeeld GitLab, een concurrent van GitHub, dat is een bedrijf wat transparant is in wat ze maken en hoe ze het bedrijf runnen, wat ik heel interessant vind. De hele manier van werken is voor iedereen in een handbook in te zien, tot aan de sollicitatieprocedure aan toe; hoe je wordt geïnterviewd en wat je kunt verwachten. Dus dat vind ik wel een bewonderenswaardig bedrijf, maar voor een kans als dit zou ik wel weer terug moeten in loondienst. Dus ik zeg nooit nooit!”

Het was een goed gesprek en ik vond het interessant om zijn kijk op de wereld van IT en ondernemerschap te horen. In lijn met de actieve betrokkenheid van Maikel met de TFG community sluit hij op 10 februari 2022 aan bij het TFG Startersevent. Hier vertelt hij meer over zijn ervaringen als zelfstandig ondernemer in de IT!

Terug naar het overzicht