Samen ondernemen met Mels Wolf

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Mels Wolf – door Joost van der Meulen

Sinds een jaar gaat Mels Wolf als zelfstandig ondernemer door het leven. Hoe sommigen deze stap naar ondernemerschap bewust nemen, ging dit bij Mels net wat anders. Eind 2020 begon hij als Product Lead – Personalization bij een Tech-Unicorn in Latijns-Amerika; Rappi. Maar omdat hij door Corona niet kon invliegen, was het niet mogelijk een visum te krijgen; hij nam de opdracht aan op basis van een ZZP contract. Ondanks het feit dat zijn werkdag om 16:00 uur begint en hij rond 1:00 uur pas zijn laptop dichtklapt, bevalt de zelfstandigheid hem goed en gaat hij niet meer terug in loondienst. Maar die werktijden, dat is wel even mooi geweest. Tijd voor een nieuwe uitdaging, en nu gewoon in Nederland; onder de vlag van The Future Group.

“Door met andere Product Owners te sparren word ik uitgedaagd om een probleem op een andere manier op te lossen.”

Mels treedt toe als één van de eerste maten van de nieuwe maatschap Product Owner & Management en hij kan meteen beginnen bij DPG Media. Ik vraag hem hoe hij terecht is gekomen bij The Future Group. “Een jaar geleden heb ik een keer contact gehad met één van de ondernemersadviseurs, toen zat ik net op een opdracht dus op dat moment was het niet relevant. Toen mijn opdracht tegen een einde liep ben ik afgelopen zomer gaan nadenken wat ik echt zelf wilde. Ik besloot mijn opdracht niet te verlengen en om in dezelfde tijdzone te gaan werken als in te wonen. Vanuit die optiek ben ik naar de Agile Startersavond geweest. Daar heb ik veel aan gehad door mijn eigen vragen te kunnen stellen maar ook om te leren van andere vragen.”

“The Future Group is binnen bij bedrijven waar je als eenpitter niet binnenkomt.”

Één van de belangrijkste redenen voor Mels is het netwerk van klanten waarbij The Future Group preferred supplier is. “The Future Group is binnen bij bedrijven waar je als eenpitter niet binnenkomt. Er zijn veel bedrijven waar ik graag voor zou willen werken maar waar je alleen als preferred supplier binnenkomt, anders gebeurt er niet veel. Ook al was de functie mij op het lijf geschreven, werd er niet eens naar mijn CV gekeken.”

In Mels zijn omgeving zijn er best een aantal mensen die ook ZZP’er zijn, hier kan hij wel mee praten over het ondernemerschap, maar de vakinhoudelijke gesprekken mist hij. Dit is dan ook de reden dat hij niet volledig zelfstandig verder is gegaan, maar is gaan ondernemen met The Future Group. “Ik had natuurlijk ook volledig zelfstandig kunnen gaan, en dan had ik inderdaad minder afdracht gehad en meer in eigen hand gehad. Maar ik weet niet of ik daar op lange termijn zo blij van was geworden. Wat ik ook in het afgelopen jaar erg miste was het samenzijn met collega’s, het samenwerken, van elkaar leren, het sparren. En dat is vanuit mijn optiek wel echt belangrijk en waardevol binnen The Future Group. Nu kan ik echt die gesprekken voeren over hetgeen wat je daadwerkelijk doet.”

“Als ZZP’er kan ik binnenkomen en meteen knallen, zo kan ik in de eerste week al output leveren.”

Binnen het vakgebied van Product Owners & Product Managers is het vakinhoudelijk sparren volgens Mels van groot belang. Er moet namelijk altijd gezocht worden naar een balans van de juiste oplossing binnen het juiste tijdsbestek, legt hij uit. “Het vinden van de juiste oplossing binnen het nodige tijdsbestek heeft te maken met hoe complex de opdracht is. En door hierover te kunnen sparren word je op een andere manier uitgedaagd om een probleem op een andere manier op te lossen. Je hebt een probleem, en voor dat probleem zijn er misschien wel 20 oplossingen. Iedere oplossing vergt een bepaalde hoeveelheid inzet. Het is altijd zoeken naar de middenweg van het snel leveren van een product, maar geen rommel creëren waarbij je na twee jaar vijf consultants moet inhuren om de boel weer recht te trekken. Het is het vinden van de balans.”

Ik vraag hem hoe hij het vindt om bij een beginnende maatschap aan te sluiten, een maatschap die nog in de kinderschoenen staat. Maar voor Mels voelt dit niet persé zo. “Ik zou niet eens echt zeggen dat het in de kinderschoenen staat, dat is misschien wel zo omdat het een maatschap is die nog niet officieel bestaat, maar als je kijkt naar de maten die eraan toegevoegd worden, dan praat je over serieuze mensen die een behoorlijk trackrecord hebben. Dan kun je je afvragen of het wel de kinderschoenen zijn. Of staan we er eigenlijk al? Hoe wij opereren staat inderdaad misschien nog in de kinderschoenen, omdat we nog nieuw voor elkaar zijn, maar vakinhoudelijk zit de kennis en ervaring er al wel echt in.

Mels koos er in 2020 dan misschien niet volledig zelf voor om te gaan ZZP’en, maar als hij het weerlegt met in loondienst zijn merkt hij wel de voordelen. “Toch wel het stukje vrijheid, de keuze om tot een opdracht te komen. Vooral als je kijkt naar de huidige marktsituatie. Maar ook de wijze hoe je samen kunt werken met mensen in teams binnen een organisatie. Soms heb je een externe nodig om verandering te weeg te brengen, omdat je het intern niet voor elkaar krijgt omdat de bedrijfscultuur het niet toe laat. Ik voel mij prettig in die rol en ik zie daar de meeste uitdaging in, zoiets kun je in loondienst niet creëren. Het moment dat je binnenkomt als ZZP’er zijn de verwachtingen heel anders gespannen dan wanneer je ergens als interne begint, wat mij uitdaagt om een running start maken. Gewoon binnen komen en meteen knallen. Zo kan ik in de eerste week al output leveren. Ik vind het leuk om de boel aan de gang te krijgen. En eigenlijk moet je dan na een jaar of twee jaar op een punt zijn dat je het intern door kunt geven en door te gaan naar het volgende project.”

Op 11 november 2021 lanceert de maatschap Product Ownership & Management en het ziet er naar uit dat er al een aardig groepje aan Product Owners en Product Managers een vliegende start gaan maken. Tot die tijd schaart Mels zich nog even onder de maatschap Agile Partners en vervult hij zijn rol bij DPG Media.

Terug naar het overzicht