Samen ondernemen met Mike Onderdelinden

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Mike Onderdelinden –  door Tispha Barbier

Beginnen met ondernemen in een coronajaar was voor sommige een noodzaak, voor andere een bewuste keuze. Dit laatste was ook het geval voor security expert Mike Onderdelinden. Na verscheidene rollen op securityvlak binnen diverse organisaties te hebben bekleed, koos Mike ervoor, om voor zichzelf te beginnen en daarmee toe te treden tot de Maatschap Security bij The Future Group. Met als belangrijkste reden kennisdeling en de gezellige events van de maatschap. Bij het voorstellen geeft Mike aan dat hij vorig jaar vader is geworden, uiteraard praten we hier nog even door, waarna ik mijn babyfoon op tafel wat zachter zet om verder kennis te maken met ondernemer Mike Onderdelinden. Kinderen scheppen toch meteen een band.

“Juist dat onbekende maakt het ondernemen voor mij zo leuk”

Als eerste wil ik natuurlijk weten waarom iemand in Coronatijd er bewust voor kiest om voor zichzelf te beginnen. Dat is toch spannend? Mike vertelt meteen enthousiast zijn overwegingen en ervaringen. “Ik had de keuze eigenlijk al gemaakt en wilde het gewoonweg gaan ervaren. Ik heb voorheen diverse rollen bekleed in loondienst. De sfeer van collega’s onderling was altijd erg leuk, maar na een langere periode ontstaat er toch een soort routine of herhaling. En in mijn tijd als consultant vond ik het vooral leuk om veel afwisseling te hebben van opdrachtgevers door heel Nederland. Maar helaas heb ik in die tijd ook wel alle files van Nederland gezien en daar was ik echt wel klaar mee.” Door te kiezen voor de vorm van ondernemen bij TFG heb ik het beste van twee werelden. Toen Mike koos om te gaan ondernemen lagen er meerdere concrete opties klaar binnen The Future Group. Sommige vanuit Sales en sommige vanuit de maten. “Sprake van een onzeker begin was er dus niet, ik wilde wel goed bekijken wat er bij mij past. Dat er diverse opdrachten waren waar ik op kon reageren, was een erg fijne start. Uiteindelijk ben ik gegaan voor wat het beste bij mij past nu en daar ben ik erg blij mee.” Momenteel vervult Mike een positie onder de CISO binnen een overheidsinstantie waar hij actief bezig is met het opstellen en operationaliseren van beleid. ‘’Wat ik bij een volgende opdracht als rol ga vervullen weet ik uiteraard nog niet, dat zal liggen aan de uitdaging waar die organisatie voor staat, juist dat onbekende maakt het ondernemen voor mij zo leuk! ” Als ik hem echt vraag wat het ondernemen hem tot nu toe gebracht heeft, krijg ik een antwoord die ik niet bepaald aan zag komen. “Het klinkt misschien wel heel raar maar het ondernemerschap heeft mij vooral gemoedsrust gebracht. Ik kan mij puur focussen op de opdracht en de gestelde doelen met de opdrachtgever en krijg veel minder mee van randzaken en politiek daaromheen. Daarbij heb ik er bewust voor gekozen om de opdracht in 4×9 te doen, zodat ik één dag per week vrij te besteden heb. Waar ik echter niet direct bij stil had gestaan is dat met het vervullen van een opdracht je ook minder benaderd wordt om randzaken op te pakken. Ook het aantal mails die ik ontvang en moet beantwoorden is een stuk lager. Het is Mike’s eerste opdracht sinds hij begonnen is als zelfstandig ondernemer. “Momenteel ben ik lekker bezig, met het team zijn de eerste resultaten geboekt en er staat nog veel op de planning voor dit jaar. Op mijn huidige opdracht, welke loopt tot eind 2021, zit een optie tot verdere verlenging. De opdrachtgever en ik gaan hier binnenkort over met elkaar in gesprek. Ik vind er genoeg uitdaging omdat het werkvlak complex en dynamiek is, maar we zien wel hoe het loopt.”

Als ik hem vraag of hij het ondernemen anders ervaart dan in loondienst te werken of ik als gedetacheerde, vertelt Mike over zijn eerste periode op de opdracht. “Toen ik binnenkwam was het natuurlijk even aftasten hoe de organisatie werkt en wie je collega’s zijn. Een persoonlijk band moet je natuurlijk opbouwen en nu ik er wat langer zit, gebeurt dat ook wel. Binnen de maatschap is er sinds het begin al een collegiale sfeer waar er genoeg geintjes gemaakt worden. Ik hou daar ook wel van. Als ik ergens tegenaan loop kan ik ook maten bereiken om even mee te sparren. Dat brengt me echt verder. Een beetje het beste van twee werelden is dit voor mij. Afwisseling in werk, zelf kiezen waar ik heen ga en toch de collegiale sfeer. Als ik het zou samenvatten is dat voor mij het eigen-baas-gevoel en toch een netwerk van collega’s om inhoudelijk mee te sparren, te discussiëren en veel lol mee te maken. Ik ben trouwens ook aan het meekijken bij het opbouwen van de nieuwe security tribe met Ernst-Jan en Michael. Het is erg leuk om ook met dat soort nieuwe initiatieven bezig te zijn. Voor mij is het jaar echt omgevlogen, zonder onzekerheid van inkomsten en met veel focus op mijn opdracht. Het bevalt mij prima! En nu er meer events binnen TFG worden georganiseerd ga ik vast ook meer meekrijgen van die gezelligheid.” Natuurlijk had Mike het afgelopen jaar ook nog genoeg tijd die hij door kon brengen met zijn zoontje. Die hij nu toch echt op moet gaan halen, dus we sluiten af. Ondernemen brengt dus rust, wie had dat gedacht…

‘Ik heb het beste van twee werelden’

Terug naar het overzicht