Samen ondernemen met Tayfun Orhan

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Tayfun Orhan

Vandaag spreek ik met Tayfun Orhan, sinds 2020 aangesloten bij The Future Group en maat bij TestDynamics. Na een korte kennismaking komen we er al snel achter dat we grappig genoeg beide alumni zijn van dezelfde opleiding. Dat Communicatiesystemen een brede opleiding is geweest, wist ik wel, maar deze uitweg kende ik nog niet. Tayfun ging de testwereld in en zit nu op een klus bij de Belastingdienst als Testanalyst. In zijn loopbaan kende hij veel vormen van ondernemen, waar het de ene keer weinig met ondernemen te maken had en de andere keer toch te zelfstandig was. Tayfun werkte tien jaar in de detachering, vervolgde zijn carrière in een midlance constructie voor vier jaar, ging volledig zelfstandig en onderneemt nu met The Future Group. Dit maakt hem een echte ervaringsdeskundige en ik vind het dan ook interessant om hier meer over te weten te komen. Bij elke constructie was er namelijk wel iets wat hem weer deed veranderen naar een andere vorm van ondernemen. Hij wilde meer ondernemen dan dat hij in midlancen of detachering kon.

“Het feit dat er in de midlance een minimale vergoeding was als ik op de bank zou zitten, gaf mij een trigger dat ik meer wilde ondernemen.”

De eerste ervaring deed Tayfun op in de detachering. Hoe kijk je terug op de periode waar je in de detachering werkte? “In de detachering werd ik bij een bedrijf geplaatst en kreeg ik elke maand een vast loon uitbetaald. Een voordeel aan detachering is wel dat mijn kennis up-to-date bleef, omdat ik min of meer gedwongen werd om aan mijn kennis te blijven werken zodat ik makkelijk inzetbaar bleef. Maar of ik nou wel of niet werd weggezet, dat was niet mijn probleem want het salaris kreeg ik wel. Toen ben ik mijzelf gaan afvragen, als ik mijn eigen netwerk opbouw, dan kan ik dit toch ook zelf?”

“Het lijkt misschien dat die leaseauto gratis is, maar uiteindelijk betaalde ik daar gewoon zelf voor.”

Tayfun besefte dat het altijd de afweging is wat je zelf wil doen en wat je uit handen wil geven. “Wat ik wel of niet uitbesteed zag ik altijd terug in wat ik op het einde van de maand overhield. Dit merkte ik bijvoorbeeld ook met afstand en reiskosten die gemaakt worden, dit speelt altijd een rol in de detachering. Vooral in slechte tijden bestond er de mogelijkheid om ver weg op een opdracht geplaatst te worden en dit kon ik meestal niet weigeren. Hiernaast lijkt het dan misschien dat die leaseauto gratis is, maar eigenlijk betaalde ik daar gewoon voor met de bijtelling.” Naast het financiële aspect was Tayfun ook meer op zoek naar ondernemersaspecten als netwerken en vinden van eigen opdrachten.

Omdat Tayfun het idee had dat hij ook zijn eigen netwerk kon gaan benutten en uitbreiden zette hij de stap naar een midlance constructie. Maar deze stap was nog niet genoeg, zo vervolgt Tayfun zijn verhaal: “Bij het midlancen vond ik dan wel mijn eigen opdrachten en kon ik meer gebruik maken van mijn netwerk, maar ik merkte dat ik toch meer ondernemer ben dan dat ik daar kon zijn.” Dit had ook met zijn omgeving te maken, legt hij uit. “Ik merkte dat ik daar voor mijn gevoel iets te veel gepamperd werd en het feit dat er een minimale vergoeding was als ik op de bank zou zitten, gaf mij een trigger dat ik meer wilde ondernemen.”

“TFG biedt het sociale aspect én ik kan mijzelf ontwikkelen met TFG Academy, dat biedt echt een uitkomst voor mij.”

Na vier jaar midlancen besloot Tayfun om volledig zelfstandig verder te gaan. Dit beviel hem goed. Hij kon zijn eigen netwerk gebruiken en het lukte hem om zijn eigen opdrachten te krijgen. Maar het was niet alles voor Tayfun. Hij vervolgt: “Ik had na 1.5 jaar het gevoel dat ik het sociale aspect miste, want dat is toch wel heel belangrijk voor mij. En aan de andere kant, schoot het erbij in om mijzelf steeds op te leiden. Ik merkte dat er in twee jaar tijd op mijn CV heel weinig was bijgekomen. Je moet echt discipline hebben, wil je jezelf ook nog blijven ontwikkelen als zelfstandige.”

Het zelfstandig zijn en het benutten van zijn ondernemerseigenschappen kan hij nu goed vinden bij The Future Group. “TFG is én het sociale aspect én mijzelf ontwikkelen door cursussen te doen met TFG Academy, dit biedt wel echt een uitkomst voor mij. Volledig ZZP en TFG is financieel een klein stapje terug, maar het is het wel waard wat ik ervoor terugkrijg.” Aldus Tayfun. Ook de omgeving werkt stimulerender voor hem. “Ik merk dat de maten om mij heen gemotiveerd zijn en actief zijn met hun vakgebied en niet achterover zitten. Bij TFG kan ik ook op tijd aangeven wanneer ik zonder klus kom te zitten en kan ik samen met het salesteam naar een nieuwe klus gaan zoeken. Mensen zijn bezig om je aan het werk te houden.”

We hebben veel teruggeblikt, maar ik blik ook graag even vooruit. Hoe ziet de toekomst eruit, wat zijn plekken waar je ooit nog terecht wilt komen? “Vind ik moeilijk om te zeggen. Wat ik heb geleerd de afgelopen 15 jaar is dat wat van buiten leuk lijkt, van binnen nog niet leuk hoeft te zijn en dit weer per project bij dezelfde opdrachtgever kan verschillen. Ik heb bij bedrijven gezeten die van buitenaf ook niet interessant leken maar waar ik een heel leuk project had en met heel veel plezier heb gewerkt. Om mijn kennis en CV uit te bouwen vind ik het belangrijk om in een branche te gaan werken dat nog niet op mijn CV staat. Dit kan in mijn geval media, luchtvaart maar ook sport zijn. Maar het belangrijkste vind ik leuke en uitdagende projecten bij bedrijven waar ik nog niet eerder voor heb gewerkt; klein of groot. Als ik maar niet steeds dezelfde werkgever heb!”

Het was interessant om de ins en outs van deze verschillende constructies te horen, ik ben dan ook weer een stukje wijzer geworden. Het lijkt erop dat Tayfun voor nu goed op zijn plek zit bij The Future Group!

Geschreven door Joost van der Meulen

Terug naar het overzicht