Samen ondernemen met Tim van der Horst

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Taco
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel
Het verhaal van Stefan

Samen ondernemen met Tim van der Horst –  door Joost van der Meulen

Vandaag zit ik rond de tafel met Tim van der Horst. Hoe dat vroeger nog normaal was, is dat tegenwoordig uniek. En dat maakt het ook leuk. Met dit gesprek ontwijken we een keer een Teams meeting en kunnen we gewoon met elkaar het gesprek aangaan bij ons op kantoor in Zoetermeer. Tim is één van de maten die graag een aantal dagen in de week aan zijn klus werkt op kantoor van The Future Group. Zo krijgt hij veel mee van wat er gebeurt bij The Future Group, kan hij zich goed focussen op zijn opdracht, en als er een vrijmibo is, dan is Tim erbij. Momenteel vervult Tim de rol van Solution Architect/Product Owner in het integratieteam van Dura Vermeer; één van de grootste bouwbedrijven in Nederland.

Tim zit nu ruim een half jaar op zijn klus bij Dura Vermeer, maar hij is niet het type ondernemer die het enkel bij zijn opdracht houdt, naast zijn opdracht doet hij er hij nog van alles bij. Ik vraag hem wat hem zoal bezighoudt. “Momenteel zit ik op mijn opdracht bij Dura Vermeer, in één van de grootste teams van ontwikkelaars en ook wel één van de meest complexe denk ik. Vanuit de hele organisatie wilt Dura Vermeer allerlei applicaties verbonden hebben, dus je werkt samen met veel onderdelen van de organisatie, door heel het land.

“Ik hou wel van risico nemen, maar niet van stom risico nemen. En daar kon The Future Group mij goed bij helpen.”

Ook heb ik met veel externe bedrijven te maken, zoals leveranciers, wat het complex maakt. Daarnaast vind ik het leuk om mij bezig te houden met andere activiteiten naast mijn opdracht. Zo ben ik nu bezig met het bouwen van mijn eigen sales funnel, maar heb ik bijvoorbeeld ook een aantal jaar les gegeven op een hogeschool.”

Tim werkt voor een deel op het kantoor van Dura Vermeer en gedeeltelijk op het kantoor in Zoetermeer. Aangezien dit toch wel twee verschillende omgevingen zijn, vind ik het interessant om te horen hoe hij dit met elkaar vergelijkt. “Op het kantoor in Zoetermeer krijg ik veel van de context van The Future Group mee. Ik krijg veel mee van de teams die op kantoor werken. Dit werkt dan ook in mijn voordeel. Met sales heb ik bijvoorbeeld veel direct contact, wat heel fijn is. Dit maakt het heel laagdrempelig. Ook vind ik het een sociaal veilige omgeving, in de zin van, dat je elkaar gewoon kent. Als je dat dan met Dura Vermeer vergelijkt, is dat een veel groter bedrijf. Veel onbekende mensen en dat heeft tijd nodig voordat je daar goed je weg weet. Het voelt dan ook minder zakelijk om te werken op het kantoor in Zoetermeer. Ik associeer The Future Group vooral met lol en sociaal, maar ook wel hard werken. Eigenlijk de combinatie van die drie.”

“Ik ben niet in sales of in finance opgeleid, maar daar heb ik door The Future Group wel heel veel van meegekregen.”

Het is alweer even geleden dat Tim de stap maakte naar ondernemerschap, maar ik vraag hem toch even in zijn geheugen te graven. Wat waren in die tijd je overwegingen om te gaan ondernemen met The Future Group? “Om voor mijzelf te beginnen was ik in die periode al een tijdje mee bezig in m’n hoofd. Maar ik kende die wereld nog niet zo goed, dus ik zat wel met vragen als ‘hoe ga ik om met tussenpartijen?’ en ‘hoe kom ik aan een opdracht?’. En ik hou wel van risico nemen, maar niet van stom risico nemen. Dus zo kon The Future Group mij daar goed bij helpen, en dat is ook wel gebleken.”

Het delen van kennis is dan ook iets wat Tim noemt als belangrijk voordeel van ondernemen met The Future Group, maar dan niet persé vakinhoudelijk, legt hij uit. “Ik ben bijvoorbeeld niet in sales opgeleid, of in finance, maar daar heb ik wel heel veel van meegekregen door The Future Group. Die kennis neem ik dus allemaal tot mij en kan ik goed gebruiken in het ondernemerschap. Ik denk dat als ik in m’n eentje zou zijn, dan zou ik echt veel voordelen missen. Ik vind het dan ook leuk om veel mee te krijgen van hoe iedereen bezig is bij The Future Group, en om mee te krijgen wat voor onderwerpen er op de agenda staan.”

Momenteel zit Tim nog bij de maatschap Business Intelligence & Data Warehousing maar in 2022 zal hij overstappen naar de nieuwe maatschap Product Ownership & Management. Een switch naar een andere maatschap. Ik vraag hem hoe zoiets ontstaat, en dat kan hij mij goed uitleggen. “Ik ben door de jaren behoorlijk opgeschoven van kennisgebied. Vanuit het Business Intelligence vakgebied als BI consultant inmiddels breder werkzaam als Product Owner/Solution Architect en veelal buiten de context van Business Intelligence. En dat komt onder andere door de vraag in de markt naar de verbinding tussen business en ontwikkeling, ik denk echt dat er een grote behoefte is ontstaan aan Product Owners. Dit heeft er ook mee te maken dat er door de jaren heen best wel complexe landschappen zijn ontstaan.”

“Er zijn steeds meer applicaties en softwareoplossingen waarmee geïntegreerd moet worden, wat het voor bedrijven heel ingewikkeld heeft gemaakt. Ik denk dat het dan handig is dat er een persoon is die daarin kan navigeren.”

Wat die landschappen zo complex maken, ligt volgens Tim met name in de transitie naar de cloud, en de vele integraties die gewenst zijn, verklaart hij. “Het is met name de dynamiek die komt kijken bij de transformatie naar de cloud, wat het complex maakt. Daarnaast heb je tegenwoordig ook veel meer met platformen te maken en hebben web-based applicaties een hele grote ontwikkeling gehad.

Er is niet meer één pakket voldoende voor het hele bedrijf. Er zijn steeds meer applicaties en softwareoplossingen waarmee geïntegreerd moet worden. Dat heeft het voor bedrijven wel echt ingewikkeld gemaakt. Dan denk ik dat het handig is dat er een persoon is die daarin kan navigeren.”

Als ik Tim zo hoor, lijkt hij goed op zijn plek. Voor Tim is het; hoe groter de omgeving, hoe leuker. Hoe complexer, hoe uitdagender en hoe ingewikkelder hoe meer kansen voor oplossingen. En wanneer ik hem vraag ‘is het ooit klaar?’ zegt hij nee. Maar een ondernemer zit nu eenmaal niet tien jaar bij één organisatie. Hoe rond je dit dan af met een voldaan gevoel? “Voor mij is het belangrijk geweest dat ik een fijne en snelle manier heb gevonden om snel in organisaties te kunnen integreren en de business te begrijpen. Het begint voor mij met ploegen en vervolgens probeer ik mij door de materie heen te vreten en de lijntjes in de organisatie goed te herkennen. Daarna kan ik de volgende stap maken om dit te structureren. Maar uiteindelijk doe ik het allemaal voor de resultaten, want er zit natuurlijk een hele gebruikersgemeenschap aan al die applicaties en integraties. En het behalen van het resultaat geeft de meeste voldoening en is dan ook het leukste. Maar om terug te komen op je vraag: Ja, het kan altijd beter. Er valt altijd iets van je bord af. Je hebt altijd mensen die je tevreden maakt. En je hebt altijd mensen in dezelfde stroom die heel ontevreden zijn. En dat maakt het uitdagend, complex, ingewikkeld, maar vooral heel leuk!”

Nu bij Dura Vermeer maar op zijn horizon liggen nog vele uitdagende, complexe, ingewikkelde, maar met name hele leuke opdrachten! De klok heit 12:00 uur en we gaan wat lunchen.

Terug naar het overzicht