Aan de slag met datamanagement

   

HANDIGE INFORMATIE

  • Datum: 31 mei 2023

  • Locatie: Zoetermeer

  • Begintijd: 09:00 uur

  • Eindtijd: 17:30 uur

Datamanagement staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Zijn er in jouw dagelijkse werk uitdagingen op het gebied van data security, datakwaliteiten, data governance, business intelligence, data-science en data-analytics of data architectuur? Dan is dit event zeker een aanrader. In een dag vol sessies gaan sprekers vanuit hun expertise in op deze actuele onderwerpen bij data gedreven organisaties.

De sprekers hebben allen praktische ervaring over datamanagement kennisgebieden en delen hun ervaringen graag met jullie. Externe sprekers van Dama-NL en Nederlandse Spoorwegen én The Future Group maten uit de maatschappen: Security, The Demand Group (architectuur), Fact en BI nemen jullie graag mee in hun vakgebied.

Prijs:

€149,- The Future Group maten

€249,- The Future Group of sprekers relaties

€349,- Geen relatie met The Future Group

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

PROGRAMMA

Inloop (09:00 – 09:30)

Opening Data Management Event  (09:30 – 09:45 )

Hoe Business, IT en Datamanagement er samen wel komen 

Ronald Baan Dama-NL 

De business wil dingen, IT moet het mogelijk maken en Datamanagement moet zorgen dat data blijft stromen en meer dingen mogelijk maakt. Hoe vaak komt het voor dat deze 3 partijen elkaar toch niet begrijpen. Ze spreken andere talen, maar moeten tot elkaar komen om echt vooruit te komen. Ronald schets het moderne datalandschap, bestrijkt het hele gebied van datamanagement, wie wat doet en hoe datamanagement de verbindende schakel tussen de business en IT kan zijn. 

Koffie break  (10:30 – 10:45)

Data Governance 

Frank Harland 

Een data governance agenda opstellen en in de praktijk brengen.   

Een complete DG agenda kan nogal overweldigend overkomen, het kan zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. In deze sessie neemt Frank u mee in een aantal praktijksituaties, laat zien hoe dit is aangepakt en geeft tips en wijst valkuilen aan.  

Datakwaliteiten verhogen met eenvoudige hulpmiddelen 

Bert Dingemans 

Wil je de kwaliteit van data in je organisatie verhogen hoe pak je dat op een pragmatische manier aan. In deze sessie laat ik een eenvoudig en praktisch raamwerk zien waarmee je op basis van patronen met behulp van maatregelen data kwaliteit kunt verhogen.

Lunch break  (12:15 – 13:00)

Data platforms; Van Warehouse naar Lake naar Lake house 

Eric Fickel 

Waar we in het verleden onze data opsloegen in lokale relationele databases is het tegenwoordig gangbaar om onze data in de cloud op een zgn. data platform op te slaan maar ook makkelijker vindbaar en beschikbaar te maken voor gebruikers. Hiervoor zijn verschillende architectuur concepten in de tijd langsgekomen. Momenteel is het data Lake house in opmars. In deze presentatie gaan we kort langs de tijdlijn van oplossingen richting het data lake house en de ratio achter de concepten. 

Data Architectuur over het Hoe en Waarom 

Ben Teunissen 

De eisen aan de DA worden gesteld vanuit de eisen en wensen, die de organisatie aan zijn data stelt. De DA biedt inzicht in deze data: creatie, gebruik, samenhang en levenscyclus.  

Deze sessie geeft antwoord op de vragen: 

  • Hoeveel inzicht vanuit je datastructuur is er nodig om je bedrijfsdoelen te kunnen dienen?  
  • Hoeveel inzicht vanuit je datastructuur is er nodig om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen voor het bedrijven van Data Management en het verdere Data Governance?  

Naar een data architectuur voor het nieuwe data fundament van NS 

Yorrick Tillemans NS 

NS werkt al jaren aan de ambitie om data gedreven te zijn. Op gebied van data architectuur knelt het daar momenteel. De centrale NS data architectuur uit 2015 sluit steeds minder aan bij de vergrote schaal, nieuwe ontwikkelingen en groeiende data ambities. NS heeft daarom gekozen om een nieuwe data architectuur op te zetten rondom de uitgangspunten ‘proportionaliteit’ en ‘hergebruik van data’. Als basis dient hiervoor de Hub-Spoke data architectuur van Gartner. De datareis van NS zal via de oorspronkelijke data architectuur, lessons learned en de opzet van de nieuwe data architectuur worden toegelicht. 

Frisdrank Break(14:4515:00)

Data Security: Zero Trust Architecture 

Taco de Haan (TFG Security) 

Zero Trust Architecture (ZTA) stelt dat alle bronnen op een veilige manier toegankelijk zijn. Het is een data-centrische benadering die nodig is voor de toekomst van informatiebeveiliging. Taco de Haan legt uit welke visie er achter zit, wat het inhoud is en hoe ZTA in de praktijk te brengen is.

Security: De informatie maakt de muziek 

Hjalmar Wolvekamp/Willem Krijgsman 

Maatregelen moeten zorgen voor de bescherming van de bedrijfsgegevens (kroonjuwelen). Te zware maatregelen kunnen impact hebben op performance en kosten, te lichte maatregelen kunnen risico’s openbaren voor beschikbaarheid, juistheid, en vertrouwelijkheid. Bij het vinden van de juiste balans speelt gegevensclassificatie een belangrijke rol.   

Deze gegevensclassificaties moeten ook gezien worden als een vorm van metadatering, en onderdeel van datamanagement. 

Metadatering blijkt in de praktijk een hele opgave, maar krijgt een stimulans door er gebruik van te maken ten behoeve van security, en wel vanuit 2 invalshoeken: a) vanuit de metadatering en gegevensclassificaties wordt bescherming van gegevens ingericht ; b) bij de ontwikkeling door de metadatering veel automatisering mogelijk waardoor efficiënter en veiliger informatieverkeer kan ontstaan. Deze bijdrage gaat in op gegevensclassificatie als essentiële voorwaarde om sturing te geven aan continuïteit en security. 

Borrel(16:30 – 17:30)