Upgrade jouw kennis over Data Management

   

HANDIGE INFORMATIE

 • Datum: 24 oktober 2023

 • Locatie: Zoetermeer

 • Begintijd: 09:30 uur

 • Eindtijd: 16:30 uur

Data word beschouwd als het nieuwe goud van bedrijven. Een asset die je moet koesteren en goed moet managen. Daar komt Data Management om de hoek kijken!

Data Management staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Dat is mooi, maar Data Management blijkt een enorm werkgebied te zijn met vele uitdagingen op de diverse aspecten. Denk hierbij aan Data architectuur, -governance, -kwaliteit, en -security, maar ook aan de aanpak van de diverse use cases: Business Intelligence, Data science en Data analytics.

Herken je deze uitdagingen in je dagelijkse werk of ben je nieuwsgierig naar hoe je Data Management beter zou kunnen toepassen in jouw werkveld? Dan is dit event met onze experts écht iets voor jou!

Wat kun je verwachten?

 • Op dit event wordt door de sprekers zowel overzicht als inzicht verschaft in de uitdagingen in de opzet van Data Management.
 • Event sprekers zijn DAMA-NL, de Nederlandse Spoorwegen èn maten van The-Future-Group maatschappen (Demand -Architectuur-, Business Intelligence, Fact, Security).
 • De sprekers nemen je mee in hun vakgebied en delen daarbij hun ervaringen, uit de dagelijkse praktijk, op de kennisgebieden van Data Management. Zij delen deze ervaringen graag met jou!
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze Experts

Ben Teunissen

Ik ben een ervaren Enterprise Architect, die zich de laatste 4 jaar focused op Data. Hierbij vind ik het belangrijk om de juiste balans aan te brengen tussen de Informatiearchitectuur en het Data Management en- Governance. Mijn achtergrond hierbij is Financial Controller, Informatie Architectuur en DAMA-CDMP.

Ik ben een ervaren Enterprise Architect, die zich de laatste 4 jaar focused op Data. Hierbij vind ik het belangrijk om de juiste balans aan te brengen tussen de Informatiearchitectuur en het Data Management en- Governance. Mijn achtergrond hierbij is Financial Controller, Informatie Architectuur en DAMA-CDMP.

Bert Dingemans

Ik ben een trainer en coach voor grip op data. Ik heb trainingen ontwikkeld op het gebied van datamanagement, data modelleren, data architectuur en datakwaliteit. Daarnaast heb ik een passie voor modelleertools in het algemeen en Sparx Entrerprise Architect in het bijzonder.

Yorrick Tillemans

Yorrick Tillemans is de lead solution architect bij de Nederlandse Spoorwegen voor Data & Analytics. Bij alles wat te maken heeft met NS-datafundament is hij bij betrokken; van integraties, big dataverwerkingen, (real-time) analyses, data warehousing tot en met het beveiligen van data. Door zijn enthousiasme en kennis over Microsoft Azure weet hij hierover niet alleen gedegen ontwerpen te maken, maar ook draagvlak te creëren. Buiten NS adviseert Yorrick andere organisaties en geeft trainingen

Frank Harland

Frank helpt organisaties met het opzetten van datamanagement en -governance. Achtergrond in IT, consultancy en IT-management, BI, datawarehousing en datamanagement (12 jaar), datamanagement en -governance (14 jaar).

Huidige opdracht: Kwartiermaker Datamanagement en -Governance bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ik zeil graag en mijn indoor hobby is websites bouwen.

PROGRAMMA

Inloop (09:00 – 09:30)

Opening Data Management Event  (09:30 – 09:45 )

Hoe Business, IT en Datamanagement er samen wel komen 

Ronald Baan Dama-NL 

De business wil dingen, IT moet het mogelijk maken en Datamanagement moet zorgen dat data blijft stromen en meer dingen mogelijk maakt. Hoe vaak komt het voor dat deze 3 partijen elkaar toch niet begrijpen. Ze spreken andere talen, maar moeten tot elkaar komen om echt vooruit te komen. Ronald schets het moderne datalandschap, bestrijkt het hele gebied van datamanagement, wie wat doet en hoe datamanagement de verbindende schakel tussen de business en IT kan zijn. 

Koffie break  (10:30 – 10:45)

Data Governance 

Frank Harland 

Een data governance agenda opstellen en in de praktijk brengen.   

Een complete DG agenda kan nogal overweldigend overkomen, het kan zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. In deze sessie neemt Frank u mee in een aantal praktijksituaties, laat zien hoe dit is aangepakt en geeft tips en wijst valkuilen aan.  

Datakwaliteiten verhogen met eenvoudige hulpmiddelen 

Bert Dingemans 

Wil je de kwaliteit van data in je organisatie verhogen hoe pak je dat op een pragmatische manier aan. In deze sessie laat ik een eenvoudig en praktisch raamwerk zien waarmee je op basis van patronen met behulp van maatregelen data kwaliteit kunt verhogen.

Lunch break  (12:15 – 13:00)

Data platforms; Van Warehouse naar Lake naar Lake house 

Eric Fickel 

Waar we in het verleden onze data opsloegen in lokale relationele databases is het tegenwoordig gangbaar om onze data in de cloud op een zgn. data platform op te slaan maar ook makkelijker vindbaar en beschikbaar te maken voor gebruikers. Hiervoor zijn verschillende architectuur concepten in de tijd langsgekomen. Momenteel is het data Lake house in opmars. In deze presentatie gaan we kort langs de tijdlijn van oplossingen richting het data lake house en de ratio achter de concepten. 

Data Architectuur over het Hoe en Waarom 

Ben Teunissen 

De eisen aan de DA worden gesteld vanuit de eisen en wensen, die de organisatie aan zijn data stelt. De DA biedt inzicht in deze data: creatie, gebruik, samenhang en levenscyclus.  

Deze sessie geeft antwoord op de vragen: 

 • Hoeveel inzicht vanuit je datastructuur is er nodig om je bedrijfsdoelen te kunnen dienen?  
 • Hoeveel inzicht vanuit je datastructuur is er nodig om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen voor het bedrijven van Data Management en het verdere Data Governance?  

Naar een data architectuur voor het nieuwe data fundament van NS 

Yorrick Tillemans NS 

NS werkt al jaren aan de ambitie om data gedreven te zijn. Op gebied van data architectuur knelt het daar momenteel. De centrale NS data architectuur uit 2015 sluit steeds minder aan bij de vergrote schaal, nieuwe ontwikkelingen en groeiende data amb