Kennis over ZZP

ZZP IT: Alles wat je moet weten over freelancen in de IT

Welkom bij onze uitgebreide gids voor zelfstandigen in de IT-sector. Of je nu net begint of al ervaring hebt, hier vind je alles wat je moet weten over het starten en succesvol runnen van je eigen IT-bedrijf. Van inschrijving bij de KvK tot tips voor een gezonde werk-privébalans, wij hebben het voor je.

Wat kun je verwachten in deze ZZP IT gids?

  • Informatie op maat: Of je nu wilt weten hoe je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, hoe je je uurtarief bepaalt, welke belastingen je moet betalen of hoe je een goede werk-privébalans creëert, wij hebben nuttige tips en adviezen.
  • Praktische tips: Leer van de ervaringen van andere ZZP’ers en ontdek hoe zij hun kennis up-to-date houden, opdrachten vinden en hun tarieven bepalen.
  • Financiële inzichten: Ontdek de verschillen in inkomen tussen loondienst en ZZP, en leer hoe je je pensioen, verzekeringen en hypotheek regelt als zelfstandige.
  • En nog veel meer: Van de voor- en nadelen van een eigen BV tot tips voor het vinden van de juiste opdrachten, wij behandelen alle belangrijke aspecten van het ZZP-schap in de IT.

Download ons orientatie ebook voor ZZP’ers

Wil je alles over het starten als ZZP’er rustig nalezen? Download dan ons oriëntatie e-book voor ZZP’ers, met handige tips zodat je succesvol kunt beginnen aan je zelfstandige ondernemen!

Ik denk eraan om zelfstandig te gaan ondernemen

Waarom zou je eigenlijk de stap willen maken naar zelfstandig ondernemerschap? En wat zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen? Lees het hier.

Stel je hebt het besluit genomen om ZZP’er te worden, welke stappen moet je dan nemen?

Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen?

Overweeg je als IT-professional zelfstandig te ondernemen? Bij The Future Group hebben we veel ervaring met ondernemers en inzicht in de voor- en nadelen. Lees hier verder!

Wat is het verschil tussen loondienst en ZZP?

Het aantal freelancers in Nederland groeit snel door de toenemende behoefte aan flexibiliteit. Toch zijn er grote verschillen met loondienst. Als freelancer ben je je eigen baas, maar heb je geen vast inkomen. Je kunt meer verdienen, maar hebt minder zekerheid. In loondienst heb je een vast salaris, maar minder vrijheid en vaak een plafond qua verdiensten. Lees hier meer over de verschillen.

Wat is het verschil in inkomen tussen loondienst en zzp?

Als zzp’er is je uurtarief vaak hoger dan je vorige uurloon, maar dat betekent niet automatisch meer geld overhouden. In je tarief moet je namelijk alle kosten meerekenen, zoals verzekeringen, pensioenopbouw en vakantiegeld. Financieel is het zzp-schap dus anders dan een vast inkomen in loondienst. Lees hier verder.

Wat is het (financiële) verschil tussen loondienst, midlance en zzp?

Overweeg je de overstap naar ondernemerschap, maar zie je door de bomen het bos niet meer? We hebben een voorbeeldberekening gemaakt om je inzicht te geven in de financiële verschillen tussen loondienst, detachering en midlance.

Wat ga ik (ongeveer) verdienen?

Je wil natuurlijk graag weten wat je ongeveer kunt verwachten aan inkomen als ZZP’er. Gebruik daarom onze handige ZZP calculator om dit te berekenen.

Als je overweegt te starten als ZZP’er in de IT wil je natuurlijk ook weten wat de ervaringen van andere zelfstandig ondernemers zijn. Bekijk onze testimonials om de ondernemersverhalen te lezen van de mensen die zich bij ons IT collectief aansloten. Of, kom naar één van onze events of startersevents om in gesprek te gaan met de mensen die de stap al hebben gemaakt.

Ik heb besloten ZZP’er te worden, en nu?

Hoe schrijf je je in bij de KVK?

Ben je klaar voor de volgende stap? Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven. We helpen je graag door alle stappen van het inschrijfproces heen.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Het bepalen van je uurtarief is lastig: te hoog schrikt af, te laag doet je tekort. Begin met berekenen wat je minimaal nodig hebt om rond te komen, zodat je geen verlies maakt. Vervolgens kun je kijken wat jouw ervaring en vakmanschap waard zijn om tot een passend uurtarief te komen. Lees hier meer over het bepalen van je uurtarief.

Met welke belastingen krijg ik als ZZP’er te maken?

Net zoals in loondienst betaal je als zzp’er belasting over je inkomen. Één keer per jaar betaal je inkomstenbelasting (IB), en elk kwartaal betaal je omzetbelasting (BTW). Omdat dat je ondernemer bent zal je een aantal belastingvoordelen hebben, zo mag je geld aftrekken van je winst voordat je inkomstenbelasting betaalt. Vanaf 1225 uur is dit 6310€ en gedurende 5 jaar mag je 3x gebruik maken van je startersaftrek (2123€). Net zoals in loondienst moet je voor 1 mei je aangifte doen voor je inkomstenbelasting.

De omzetbelasting staat helemaal los van de inkomstenbelasting en gaat over BTW die je moet betalen aan de Belastingdienst die je eerst bij je opdrachtgever hebt gefactureerd. BTW die op bedrijfsmatige kosten betaald wordt kan worden afgetrokken als vooraftrek. Jij bent er als ondernemer verantwoordelijk voor dat dit geld bij de Belastingdienst terecht komt.

Waar moet ik mij voor/tegen verzekeren als ZZP’er?

Als je begint met zelfstandig ondernemen zijn er een aantal zakelijke risico’s die je kunt opvangen door een verzekering af te sluiten. Het is hierbij van belang om eerst te ontdekken welke risico’s je als ondernemer loopt, om vervolgens deze risico’s te voorkomen of te beperken. Zo kun je precies verzekeren wat je nodig hebt.

In de basis is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dit staat los van je particuliere aansprakelijkheidsverzekering en dekt mogelijke (materiële) schade die jij of jouw eenmanszaak zouden kunnen doen aan anderen. In de IT kan het handig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het kan namelijk gebeuren dat je een fout of een vergissing maakt en jouw opdrachtgever hierdoor verlies lijdt. Dit risico kun je beperken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer je ziek wordt als zzp’er heb je als zelfstandig ondernemer geen recht op een uitkering van de overheid. Dit risico kun je bewust nemen en scheelt je natuurlijk geld, maar je kunt ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Het bedrag dat je zult betalen hangt af van je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en het eigen risico.

Als zzp’er zal je ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten, die zal je juridische hulp bieden bij zakelijke kwesties. Hier betaal je maandelijks een bedrag voor die is afgestemd op jouw vakgebied en jouw risico. Daarnaast kan het verstandig zijn om een bedrijfsstagnatieverzekering af te sluiten, deze zal je dekken wanneer je bedrijf tijdelijk stil ligt doordat je spullen onbruikbaar zijn geworden of zijn gestolen.

Denk je eraan om je auto op de naam van je bedrijf aan te schaffen? Dan moet je hiervoor een zakelijke autoverzekering regelen.

Hoe regel je pensioen, verzekeringen en hypotheek?

De overstap van loondienst naar ondernemerschap brengt veel veranderingen met zich mee, ook op financieel vlak. Hoe regel je bijvoorbeeld je hypotheek, verzekeringen en pensioen als zzp’er? We leggen je graag uit wat er verandert en waar je op moet letten!

Kan ik een huis kopen als ZZP’er?

Ook als startende zzp’er is het tegenwoordig makkelijker om een hypotheek te krijgen. Lees onze tips hoe je je voor kunt bereiden.

Als ondernemer is het belangrijk dat je snapt en weet hoe de huidige IT markt eruit ziet, zodat jij daarop kunt inspelen en kansen kunt pakken. Lees hier meer over de IT markt.

Hoe haal ik meer
het uit ondernemerschap?

Wat zijn de voordelen van een BV?

Een belangrijk voordeel van het omzetten van je eenmanszaak naar een BV is de beperkte aansprakelijkheid. Je bent dan niet meer persoonlijk aansprakelijk voor schulden, maar de BV zelf. Wel kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld bij onbehoorlijk bestuur. Lees hier meer over deze vorm.

Met welke soort belastingen krijg ik te maken met een BV?

Hoe je als zzp’er te maken had met IB en BTW, ga je met je BV vennootschapsbelasting betalen. Deze belasting wordt (net zoals je inkomstenbelasting) geheven over de winst van de ondernemingen. In 2022 betaal je tot 395.000€ aan winst 15% belasting en vanaf 395.000€ winst wordt dit 25.8% belasting.

Een ander soort belasting waarmee je (mogelijk) mee te maken krijgt is de dividendbelasting. Dit is van toepassing wanneer je winst maakt en dit gedeeltelijk uitkeert aan de aandeelhouders in vorm van dividend. Over dit bedrag moet je 15% aan belasting inhouden.

Hoe creëer ik de beste work/life balance?

Een goede work/life balance is essentieel om langdurig gezond te blijven. Het gaat om het vinden van een evenwicht tussen werk en privé, zodat je niet overbelast raakt en een burn-out riskeert. Lees onze tips!

Hoe houd ik mijn kennis up to date?

De IT-wereld verandert snel, waardoor het voor IT-specialisten cruciaal is om hun kennis up-to-date te houden. Maar hoe doe je dat als ondernemer, terwijl de klantvraag vaak voorrang krijgt? Het is belangrijk om te investeren in kennisontwikkeling, ook al lijkt het niet altijd urgent. Een collectief kan hierbij helpen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. De vraag is: waar begin je? Lees onze tips!

Staat mijn tarief gelijk aan de markt?

De vraag naar professionals is hoger dan ooit en dat mag je best terug zien in je uurtarief! Maar ook met een aanzienlijke inflatie moet jouw uurtarief meebewegen. Daarom stellen wij bij The Future Group de vraag: ‘De markt is goed, maar is je uurtarief dat ook?’ Vanuit de TFG pijler commercie zien wij het als één van onze taken om onze ondernemers te ondersteunen in de onderhandelingen voor een hoger tarief.

Benieuwd wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen? Lees hier verder over de voordelen.

Als ZZP’er zul je zelf aan je opdrachten moeten komen, dit kun je doen door naar netwerk-events te gaan of actief te reageren op sites zoals freelance.nl. Maar een goed LinkedIn profiel kan hierin ook een handig hulpmiddel zijn. Belangrijk is om goed na te denken over jouw onderscheidende waarde en dit goed op je profiel over te brengen. In deze blog lees je een aantal van onze tips voor LinkedIn terug. Bij The Future Group kun je ook terugvallen of ons sales team die jou actief aan interessante opdrachten kunnen koppelen, maar ook de maten waarmee je in een maatschap zit kunnen jouw helpen aan opdrachten.

Voordelen van aansluiten als ZZP’er bij The Future Group

Zelfstandig ondernemen binnen een IT-collectief biedt jou de ideale combinatie van vrijheid en ondersteuning. Je staat er niet alleen voor: wij helpen je bij het vinden van uitdagende IT-opdrachten die perfect aansluiten bij jouw expertise. Bovendien nemen we de administratieve rompslomp van je over, zodat jij je volledig kunt concentreren op waar je goed in bent.

Maar dat is nog niet alles! Met meer dan 100 evenementen per jaar bieden we volop kansen om te netwerken, kennis te delen en je te laten inspireren. Ons online IT-platform en trainingsprogramma staan garant voor continue professionele ontwikkeling, zodat jij altijd voorop loopt in de IT-wereld. En natuurlijk houden we je op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Of je nu thuis werkt of liever in een inspirerende omgeving, wij hebben de perfecte werkplek voor jou. Kies voor ons vernieuwde kantoor of één van onze diverse business hubs, waar je altijd terecht kunt voor een productieve werkdag.

Kortom, kies voor de voordelen van een IT-collectief en ervaar zelf hoe wij jouw freelance carrière naar een hoger niveau tillen. Meer weten over wat je als IT professional van The Future Group kunt verwachten?

Contact

Heb je nog vragen over het zelfstandig ondernemen in de IT? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier. Ons team staat klaar om je te helpen met al je vragen. Vergeet ook niet onze handige ZZP calculator te gebruiken om je start als ondernemer nog succesvoller te maken!