Hoe creëer ik de beste work/life balance?

Een goede work/life balance betekent een gezond evenwicht tussen werk en privé. Het is belangrijk om je tijd en energie goed te verdelen, want alleen dan hou je het vol. Het is niet erg om tijdelijk veel druk te ervaren maar dit mag niet altijd zo zijn. Dit zal dan uiteindelijk ten koste gaan van je mentale en misschien wel fysieke gezondheid. In het uiterste geval zorgt dit voor een burn-out, iets waar niemand op zit te wachten. Wij geven je graag een aantal tips om je work/life balance gezond te houden:

1. Stel je prioriteiten

Bepaal voor je werkdag of werkweek begint wat je écht af wilt hebben. Zorg er dan ook voor dat je hier aan werkt op momenten dat je het meest ‘scherp’ bent. Voor de meeste mensen is dit ’s ochtends, maar dit kan natuurlijk ook op een ander moment zijn.

2. Durf af en toe ook nee te zeggen

Iets wat veel mensen lastig vinden, is nee zeggen. Zeker als je zzp’er bent en misschien elke kans met beide handen wilt aangrijpen, is dit natuurlijk begrijpelijk. Toch zal je uiteindelijk merken dat je niet álles kunt doen. Stel jezelf daarom altijd de vraag: ‘Is dit iets wat voor mij belangrijk is?’ Als je hier niet met ja op kunt antwoorden, kun je het beter laten.

3. Neem voldoende tijd voor ontspanning

Heb je een hele drukke week of zelfs drukke maand in het vooruitzicht? Plan dan van tevoren alvast een aantal momenten in waarop je niet met je werk bezig bent. Op deze manier kun je niet ‘vergeten’ om ook te ontspannen. Dit is erg belangrijk, zeker in drukke periodes. Ontspanning helpt je namelijk om weer ‘op te laden’, zodat je de druk beter aan kunt.

4. Zorg voor je lichaam en geest

De meeste mensen gaan wanneer ze het druk hebben minder goed voor zichzelf zorgen. Ze gaan laat naar bed, slaan het sporten over en eten een snelle ongezonde hap in plaats van een gezonde maaltijd. Probeer ook in drukke tijden goed voor jezelf te zorgen. Dit zal je uiteindelijk ook productiever maken, waardoor je misschien wel sneller door de drukke en stressvolle periode heen bent.

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat!

Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

TFG Academy

Binnen TFG Academy besteden we niet alleen aandacht aan vakinhoudelijke topics maar ook trainingen die je werk/privé leven in een beter balans brengen komen hier aan bod. Een voorbeeld van deze training is Getting Things Done.

Meer weten over ZZP’en in de IT?

Bekijk onze gids over het freelancen in de IT. Daarin geven we antwoord op veel vragen rondom het zelfstandig ondernemerschap, zoals; hoe start je als freelancer in de IT, wat zijn de voor- en nadelen en wat is nou een goede work-life balans.