Ook na 50 jaar automatisering zijn er dagdagelijkse voorbeelden te vinden waar ICT-projecten mislopen als gevolg van een onjuist begrip van de organisatie. Het goed aanpakken van projecten vanuit het juiste begrip van de organisatie én de organisatie op een eenvoudige manier visualiseren en ontwerpen lijkt een utopie. Het is dan ook begrijpelijk dat veel managers veronderstellen dat de denk- en modelleerwijze van Enterprise Engineering lastig te doorgronden is. Maar wist je dat je morgen al kunt beginnen met de essentie van jouw organisatie te vatten? Verbeteren en digitaal transformeren van de organisatie kan later als je de eerste ervaringen hebt opgedaan.
Daarom een korte introductie in Enterprise Engineering van 15 minuten die vooral gebaseerd is op het boek Enterprise Ontology van Jan Dietz en Hans Mulder.
Het boek Enterprise Ontology
In april van dit jaar 2020 is het boek Enterprise Ontology uitgekomen, het nieuwste boek van Jan Dietz, waarin de nieuwste versie, versie 4 van de methode DEMO is vastgelegd.
De methodiek komt uit de universitaire wereld, gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek.
Op universiteiten over de gehele wereld wordt onderzoek gedaan naar de theoretische juistheid van DEMO en naar de praktische effectiviteit ervan. Universiteiten blijven het theoretisch fundament en de methodiek onderzoeken en verbeteren.
DEMO staat voor:
Design &
Engineering
Methodology for
Organisations
Hoe pak je bedrijfsproblemen concreet aan en verbeter je de bedrijfsarchitectuur?
Als Enterprise Engineer heb je te maken met bedrijfsprocessen, bedrijfsgegevens en bedrijfsregels. Je weet dat deze niet los gezien van elkaar kunnen worden, echter hoe kun je ze op een consistente wijze vastleggen voor een organisatie? En kan je dat model dan als basis gebruiken bij het doorvoeren van een bedrijfsverandering?
- DEMO geeft antwoord op de vraag hoe je ze op een geïntegreerde wijze kunt modelleren, ter ondersteuning van organisatieveranderingen, ontwerpen van informatiesystemen, regelen van governance en nog veel meer toepassingen, ook in combinatie met andere methoden en talen;
- DEMO levert je hierbij de essentie van de organisatie en legt dit vast op een wijze die door de gehele organisatie goed te begrijpen valt
Voor een overzicht van tools die deze aspecten van Enterprise Engineering ondersteunen, bekijk ons artikel over Sparx Enterprise Architect en zijn mogelijkheden voor enterprise architecten en datamodelleurs.
Om een organisatie te kunnen veranderen dienen we te begrijpen hoe een organisatie werkt
Enterprise Engineering beschouwt organisaties als sociale systemen. Een sociaal systeem houdt in dat de actieve elementen in het systeem individuen zijn, mensen dus.
In DEMO bestaat die interactie tussen personen eruit dat ze communiceren en daarin onderling verplichtingen met elkaar aangaan en nakomen.
Wat doet DEMO dan met het in kaart brengen hiervan in een model?
De standaard flow van coördinatie-acties rondom een productsoort wordt als één onlosmakelijk onderdeel gezien van de organisatie. We hoeven dat dus niet telkens expliciet in beeld te brengen om de organisatie constructie te kunnen begrijpen. Dat maakt de essentie overzichtelijk en voor iedereen te begrijpen.
In DEMO4 wordt er gewerkt met een viertal aspectmodellen, die dezelfde constructie van de organisatie laten zien, ieder vanuit een andere invalshoek. In de video worden deze aspectmodellen en hun functie uitgelegd.
- Coorperation model; weergave van alle essentiële transactor rollen van het aandachtsgebied van de opdracht;
- Actiemodel; weergave van de actieregels verbonden aan coördinatie-acties, inclusief de bedrijfsregels die hierbij van toepassing zijn;
- Procesmodel; weergave van transactor rollen die afhankelijkheden hebben met elkaar;
- Factmodel; weergave van feiten die voortkomen vanuit het actiemodel. Deze worden opgesteld volgens fact based modelling;
Alle onderdelen worden daadwerkelijk toegepast of het staat niet in dit model. Door het toepassen van deze vier modellen ontstaat een geïntegreerd geheel. Dit maakt deze methode zo krachtig.
Ga morgen eens aan de slag met deze informatie en laat weten hoe je het ervaart. Meer weten over DEMO 4 en/of Enterprise Engineering. Neem dan contact op met één van onze IT professionals of schaf het boek aan.