Google Analytics for dummies

Veel zzp’ers hebben naast hun LinkedIn profiel ook een eigen website. Logisch, want hoe beter je online vindbaar bent, hoe groter de kans is op het scoren van een geweldige opdracht. Recruiters van opdrachtgevers zullen bijna altijd je naam googlen en kijken wat je online doet. Je eigen website kun je gebruiken om jezelf uitgebreider te presenteren, maar ook je publicaties, zoals je blogs te plaatsen.

Om te weten hoe je website presteert, heb je Google Analytics nodig. Google Analytics is een geweldig programma. En ook nog gratis! Het nadeel is alleen dat je zoveel data voor je kiezen krijgt, dat het lastig is te bepalen waar je naar moet kijken. Daarom een kort blog genaamd “Google Analytics for dummies”.

Google Analytics werkt met rapporten. Er zijn er vijf in totaal:

  1. Realtime
  2. Doelgroep
  3. Acquisitie
  4. Gedrag
  5. Conversies

Voor alle rapportages (behalve real time) geldt dat je rechtsboven de tijdsperiode moet invullen, waarover je de rapportage wilt maken. Hier kun je ook aangeven of je de data wilt vergelijken met een andere tijdsperiode.

Ik zal alle rapportages kort bespreken:

Google Analytics

1) Realtime

Het eerste rapport wat ik bespreek is “Realtime” -> “overzicht”. Dit rapport laat je data zien van de bezoekers die op dit moment op je website zitten. Uit welk land komen ze? Hoe zijn ze op je website gekomen? Welke pagina’s worden op dit moment bezocht?

2) Doelgroep

De doelgroepen rapportage geeft je informatie over je bezoekers. Klik op “overzicht” en je krijgt te zien hoeveel (unieke) gebruikers er op je website zijn geweest in een bepaalde periode. Je ziet ook hoelang men op je website blijft (“sessieduur”) en hoeveel men direct na de 1e pagina al van je website afgaat (“bouncepercentage”). Ook een interessant cijfer is het cirkeldiagram dat weergeeft hoeveel bezoekers nieuw zijn en hoeveel terugkerend.

Hier kun je ook demografische gegevens vinden, zoals leeftijd en geslacht van je bezoekers.

3) Acquisitie

Acquisitie is misschien wel je belangrijkste scherm. Het geeft weer waar je verkeer vandaan komt. Dit kan zijn:

  • Organisch – verkeer dat komt via zoekmachines, zoals Google Chrome.
  • Direct – verkeer dat direct op je website komt. Ze hebben je url direct in de zoekbalk getoetst of ze zijn via een eerder opgeslagen bookmark op je site gekomen.
  • Display – Verkeer dat op je website komt via betaalde Google Display advertenties (= banner ads op externe websites).
  • Social – Verkeer dat op je site komt via Social Media kanalen. Standaard is dit betaald en onbetaald verkeer tezamen.
  • Paid Search – Verkeer dat op je site komt via betaalde Google Adwords campagnes (= ads op Google Chrome).
  • Referral – Verkeer dat op je website komt via een link op een derde pagina. Dit zijn dus bezoekers die je url op een andere site hebben zien staan en er op hebben geklikt.
  • Other – Dit is verkeer dat niet door Google Analytics wordt herkend, zoals kliks vanuit e-mail. Klik op “Other” om te zien welk verkeer hieronder valt.

Als je klikt op “Acquisitie”, “Alle verkeer” en “Kanalen” krijg je een nog mooier overzicht waar als je verkeer vandaan komt. Als je nu op “Secundaire dimensie” klikt (net onder de grafiek) en dan onder “veel gebruikt” op “bron” klikt, zie je de exacte bron weergegeven. Dit kun je bij het volgende rapport ook goed inzetten.

4) Gedrag

Klik op “Gedrag” en dan op “overzicht”. Je ziet nu rechtsonder de meest bezochte webpagina’s van je website. Als je er op klikt, zie je uitgebreide info over die pagina. Via “Secundaire dimensies” kun je weer zien wat de bron is van het verkeer. Zo weet je precies hoe iemand bijvoorbeeld op je net gepubliceerde blogpagina is gekomen.

 

5) Conversies

Een conversie vindt plaats als een bezoeker een bepaalde actie doet. Dit kan zijn het invullen van een formulier of een aankoop doen. Dit moet je definiëren in Google Analytics en op je website en wordt meestal gedaan door het online bureau dat je site heeft gebouwd of je helpt met je online campagnes.

We hopen dat je na bovenstaande uitleg wat meer inzicht hebt in wat je allemaal kunt doen met Google Analytics. Veel succes!

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
Google Analytics
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs