Hoe maak ik een SWOT Analyse voor mijn bedrijf

Een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is een SWOT analyse. SWOT staat voor Strength (sterktes), Weakness (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Strength en Weakness geven aan waar de sterke en zwakke punten van de onderneming en de ondernemer liggen. Opportunities en Threats geven aan waar de kansen en bedreigingen in de markt liggen. Deze vier punten komen samen in een tabel en hierna probeer je dit te combineren om tot een strategische keuze te komen.

Sterktes en zwaktes in SWOT analyse

De eerste stap in een SWOT analyse is het bepalen van de sterke en zwakke punten van de ondernemer en de onderneming. Dit heet een interne analyse. Waar ben je goed in? Kijk naar je kennis over bijvoorbeeld sales en marketing. Maar kijk ook naar je financiele situatie. Ben je goed in administratie of juist niet? Wat zijn vakinhoudelijk je sterkste punten? Wat zijn verbeterpunten? Wat is je kennis van de markt? Biedt je een uitzonderlijk hoge kwaliteit of juist een hele scherpe prijs?

Binnen dit analysepunt bepaal je alleen welke sterke en zwakke punten je zelf invloed op hebt. Het gaat om jouw eigen sterke en zwakke punten.

Kansen en bedreigingen

Stap twee is het bepalen van kansen en bedreigingen vanuit de markt en de omgeving. Kijk naar invloeden buiten je onderneming om. Kijk naar je eigen bedrijfstak, regel- en wetgeving, je concurrentie en je klanten/opdrachtgevers. Kijk goed of de trend relevant is voor jouw markt/onderneming. Daarnaast moeten dit zaken zijn waar je geen invloed op hebt. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op bewegingen in de markt of nieuwe wetgeving.

Maak een SWOT tabel

De derde stap is het maken van een SWOT tabel. Dit kun je eenvoudig in Excel doen door;

  • Een kolom sterktes en zwaktes aan te maken en daaronder de opsomming te maken
  • Daaronder maak je dan op dezelfde manier kolommen voor kansen en bedreigingen en deze vul je op dezelfde wijze

Strategische conclusies trekken op basis van je SWOT

De laatste stap is het trekken van conclusies. Combineer de interne punten met de externe analysepunten. Welke sterktes van je onderneming sluiten goed aan bij de kansen in de markt die je hebt gedefinieerd? Of, welke zwaktes moet je aan gaan werken, vanwege een eventuele bedreiging?

Een voorbeeld: Stel je maakt een SWOT analyse als IT zzp’er. Is er een trend binnen de markt dat security steeds belangrijker wordt (bijvoorbeeld door aankomende wetgeving)? En is jouw sterke punt dat je een aantal opleidingen hebt gevolgd op het gebied van informatiebeveiliging? Dan is die combinatie een sterke strategische keuze.

Hulp bij starten?

We hopen dat de SWOT analyse je zal helpen inzicht te krijgen in je eigen bedrijf. Maar ga je starten als zzp’er in de IT en doe je dat misschien liever niet alleen? Ons motto is “Independent Together” en dat doen we al 20 jaar.

The Future Group is het grootste collectief van IT-ondernemers in Nederland. Zo’n 350 zelfstandige professionals hebben zich verenigd binnen één sterk merk. Omdat ze geloven dat ze samen succesvoller zijn dan alleen. Ze hebben zich georganiseerd in meer dan 20 autonome maatschappen met elk hun eigen specialisme. Als maat binnen een maatschap word je omringd door gelijkgestemden die vergelijkbare expertise hebben, dezelfde passie delen en voor dezelfde uitdagingen staan.

The Future Group levert vier soorten diensten. We helpen bij het vinden van opdrachten, brengen onze ondernemers met elkaar in contact, zorgen ervoor dat ze blijven werken aan het ‘up to date’ houden van hun kennis en nemen je administratie uit handen.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel en wil je meer weten over wat wij doen? Stel je vraag dan meteen!

Contact

Heb je een vraag of wil je de route naar één van onze kantoren inplannen?
Via onderstaande button vind je al onze contactgegevens!