LinkedIn is erg belangrijk voor jou als IT zzp’er, of je nu net start of al jaren bezig bent. Het is je digitale visitekaartje, het vergroot je naamsbekendheid en biedt je een groter netwerk. Maar het wordt niet altijd op de juiste manier ingezet. In dit blog geven we je de belangrijkste tips voor het optimaal gebruik maken van LinkedIn.
De markt
De Nederlandse beroepsbevolking bestaat uit 8,7 miljoen personen. In totaal hebben 8,5 miljoen mensen een LinkedIn account. Hier zitten natuurlijk ook veel pensionado’s en studenten tussen, maar desondanks heeft Nederland de hoogste LinkedIn participatiegraad ter wereld.
Van de 2 miljoen ingeschreven bedrijven in Nederland, heeft ca. 325.000 een LinkedIn bedrijfspagina. Deze pagina’s geven je veel informatie, zoals bijvoorbeeld wie (op het gebied van IT) de beslissingen nemen. Wist je dat in Nederland gemiddeld 5,4 mensen betrokken zijn bij het nemen van een organisatorisch besluit? Zo heb je als IT zzp’er te maken met de IT manager, de projectmanager, de hiring manager, de inkoop medewerker en een juridisch medewerker. LinkedIn helpt je bij het vinden van deze mensen.
Een steeds groter deel van het besluitproces gebeurt tegenwoordig online. Kijk maar naar de funnel hieronder. Hierin is duidelijk te zien dat het sales gedeelte pas veel later in het proces start. Je moet dus eerst jezelf goed ‘profileren’ (= marketing) voordat je jezelf kunt ‘verkopen’.
Je belangrijkste doel van je LinkedIn pagina is: Geeft de informatie de bezoeker (zoals de recruiter) het vertrouwen dat jij de opdracht kunt uitvoeren?
Plat gezegd draait LinkedIn om 3 v’s:
- Vinden (en gevonden worden)
- Verbinden
- Verzilveren
Je profiel- en achtergrondfoto
Allereerst is een goede profielfoto essentieel. Profielen met een goede profielfoto worden 35 keer vaker bekeken dan profielen zonder foto. Dus laat door een professionele fotograaf een goede foto maken. Het kost je misschien € 150,-, maar met 1 opdracht heb je dat dik terugverdiend. Maak ook gebruik van een mooie achtergrondfoto. Hier kun je een slogan neerzetten die iets zegt over jou of je dienstverlening. Gebruik geen foto van Google, want je loopt dan de kans op een boete. Gebruik een betaalde of gratis fotobank.
Kopregel
Na je foto komt de kopregel. Deze bestaat uit 120 tekens en geeft antwoord op de vraag: “wat kun jij de ander bieden?” Dit is dus je online pitch! Probeer te beschrijven wie je doelgroep is, wat je doet en eventueel wat het de klant oplevert. Er zijn 3 soorten kopregels te onderscheiden:
- Trefwoorden headline. Voorbeeld:
Cloud specialist | Black Belt | Enthousiast | Gedreven | Beschikbaar
- Call-to-action headline. Voorbeeld:
Meer uit je IT project halen? Contact me | Agile trainer en coach
- Slogan of claim headline. Hier wordt meer het waarom benadrukt. Voorbeeld:
Vakfotograaf | portretten voor zakelijk en privé | Bedrijfsreportages
Hoe dan ook, uit de kopregel moet blijken wat concreet het resultaat is dat je gaat leveren.
Info
Dan komt het “info” gedeelte. Het belangrijkste van een goed LinkedIn profiel zijn de zoekwoorden. Dit is het SEO stuk van LinkedIn, “hoe word je gevonden?”. Je kunt in je profiel zien hoeveel vermeldingen je had op je zoekprofiel in de afgelopen week. Als dit onder de 50 ligt, doe je het niet goed en dien je andere zoekwoorden te gebruiken. Dus bepaal op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. De recruiter zoekt meestal niet op zoekwoorden als “gedreven, enthousiast en flexibel”. Het is niet erg om deze woorden te gebruiken in het infogedeelte, maar besef je dat de meeste recruiters vooral zoeken op hard skills trefwoorden zoals .NET developer, agile, scrum, data architect, etc. Ook wordt veel gezocht op functietitels, dus benoem de belangrijkste ook in je zoekwoorden.
Schrijf het infogedeelte altijd vanuit de eerste persoon, niet vanuit de derde persoon. Schrijf op wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. Vertel ook iets over jezelf en je dienstverlening. Wat is je ambitie? Je kunt hier ook contactgegevens neerzetten, om een snelle laagdrempelige connectie mogelijk te maken.
Sales Navigator
Neem ook een abonnement op Sales navigator. Dit geeft je de mogelijkheid heel gericht te zoeken naar potentiële klanten. Je kunt o.a. selecteren op gebied, branche en zelfs zoeken op functies binnen de gevonden bedrijven. Dus zoek je alle CIO’s van overheidsinstellingen in de regio Utrecht? Dat kan je vinden in Sales Navigator.
Social Selling Index
Als laatste, kijk eens op je Social Selling Index (https://www.linkedin.com/sales/ssi). Hier vind je hoe effectief je bent in het creëren van je professionele merk, het vinden van de juiste personen, het uitwisselen van informatie, en het opbouwen van relaties. Als ondernemer dien je minimaal een score van 55 te halen.
Ik hoop dat ik je met dit blog wat meer inzicht heb kunnen geven in het gebruik van LinkedIn. Ben je werkzaam binnen IT en denk je eraan om voor jezelf te starten, maar wil je dat net zoals 350 andere IT’ers liever niet alleen doen? Neem dan eens contact met een van onze recruiters op voor een oriëntatiegesprek.