OKR Mapping, waarom?

Werk je in een Agile omgeving en heb je ook te maken met onbegrip of lage betrokkenheid van stakeholders? Lukt het, ondanks allerlei pogingen, je niet om de stakeholders en het scrum team hetzelfde doel na te laten streven en samen waarde te maximaliseren? Lees hier dan deze blog en doe wat nieuwe inspiratie op!

Story mapping is een populaire techniek in agile werken. Het is een veelgebruikte best practice om interactie te hebben tussen team, PO en de stakeholders en de prioriteiten over verschillende features beter in kaart te brengen. Je kunt het resultaat van de story mapping sessies ook zien als een visueel 2 dimensionaal backlog waar de verschillende epics/features in vertegenwoordigd zijn met in de bovenste laag de Minimal Viable Product.

Stakeholder – teamrelatie

In de praktijk met story mapping sessies zie je altijd dat een klant/stakeholder features wilt en dat dit door een scrum team gebouwd en geleverd moet worden. Jullie kennen dit fenomeen als het traditionele supply-demand relatie. Het scrum team denkt waarde toe te voegen door werkende features op te leveren. Maar is dat uiteindelijk wel zo? Wat de stakeholder met de feature gaat doen om klantwaarde te generen is lang niet altijd duidelijk.

Story mapping OKR

Terugkoppeling?

Veel scrum teams krijgen zelden of nooit terugkoppeling over wat de waarde/impact is van hun implementatie. Een gemiste kans, want als je een willekeurige ontwikkelaar vraagt wat een goede motivatie impuls is, is dat vaak de impact van hun implementatie of het gebruik van de feature. Dit kan beter en daarom heb ik story mapping in een nieuw jasje gestoken: Story mapping met OKR aka OKR mapping.

OKR mapping

OKR staat voor Objective Key Results en het wordt veel gebruikt door grote tech bedrijven (zoals Google). Ik ga verder niet dieper in op wat OKR’s precies zijn, maar de grote kracht van OKR, mits je het goed toepast, is dat dit meerdere afdelingen in een bedrijf bij elkaar kan brengen om dezelfde doelen na te streven. En dat ook te meten met een of meerdere Key Results!

OKR mapping

Het OKR mapping proces

  1. Zorg ervoor dat je een afgestemde doelstelling (objective) hebt over de afdelingen heen. Een doelstelling vloeit immers voort uit de bedrijfsstrategie en je hebt meerdere disciplines en expertises nodig om dit te bereiken.
  2. Doordat je gezamenlijk, hetzelfde doel wilt bereiken, kun je beter en effectiever samenwerken. Het enige wat je nodig hebt is een proces dat dat ondersteunt met een facilitator.
  3. Alle disciplines dragen bij aan het behalen van het gezamenlijke doel. Door story mapping techniek als proces toe te passen kun je al het werk van iedereen inzichtelijk maken en prioriteiten bepalen. Alle betrokkenen hebben beschikbare informatie om afhankelijkheden met elkaar af te stemmen. Verander de term stakeholder voor de term contributor. Dat zegt genoeg toch?
  4. Er is als het ware een virtueel team gecreëerd waarbij iedereen een bijlage levert aan het behalen van . In tegenstelling tot de traditionele supply-demand relatie ontstaat er hier een partnerschap tussen IT en business. Iedere discipline draagt bij vanuit zijn of haar rol en ze hebben elkaar nodig om het doel te behalen. Software features mappen is niet het doel van de OKR mapping sessies, maar slechts een component daarin.
  5. Al het gezamenlijk werk zal uiteindelijk (vaak met vertraging) moeten resulteren in meetbare resultaten. Meet elke week de key results, zodat je weet of je op de goede weg bent. Wat is de impact van die ene promotie of nieuwe feature? Meten = weten.
  6. Voorbeelden van goede meetbare Key Results zijn: X aantal webshop bezoekers per maand, conversie graad 10% gestegen of NPS score +5 etc.

Dit is een manier om de traditionele silo’s en “IT moet waarde leveren” paradigma te doorbreken en naar een gelijkmatigere samenwerking verband te komen. Natuurlijk is de praktijk weerbarstiger en kost het veel moeite om mensen mee te krijgen om een proces als OKR mapping voor elkaar te krijgen. Ben je geïnspireerd en wil je ook positieve impact maken in jouw organisatie? Laat het ons weten!

Deze blog is geschreven door IT-professional Hesing Kuo.

Contact

Heb je een vraag of wil je de route naar één van onze kantoren inplannen?
Via onderstaande button vind je al onze contactgegevens!