Samen ondernemen met Stefan Dreverman

Lees hier meer verhalen van onze maten

Het verhaal van Jasper
Het verhaal van Mike
Het verhaal van Mels
Het verhaal van Michael
Het verhaal van Jeroen
Het verhaal van Tayfun
Het verhaal van Tim
Het verhaal van Triet
Het verhaal van Maikel

Samen ondernemen met Stefan Dreverman – door Joost van der Meulen

“Ondernemen bij The Future Group geeft mij juist de flexibiliteit mee in plaats van de risico’s.”

Ik ben vandaag op het kantoor van The Future Group Zuid in de Gruyterfabriek in Den Bosch, waar inmiddels drie maatschappen actief zijn. Een van deze maatschappen is Trending Technologies Zuid, waarbij Stefan Dreverman is aangesloten. Stefan is Solution Architect en is sinds 2016 als zelfstandig ondernemer aangesloten bij The Future Group.

We hebben afgesproken in de brasserie voor een bakje koffie en een Ice Tea en we gaan, zoals Stefan het noemt, ‘even babbelen’. Even babbelen over het ondernemen, over zijn klus en hoe hij voor de tweede keer in zijn tijd bij TFG een nieuwe maat heeft aangebracht. Het ontstond allemaal met een belletje van Niek Dommerholt, een oud collega. Ik vraag hem naar het verhaal.

‘Ik ken Niek van de Belastingdienst, daar hebben we een aantal jaar samen gewerkt in hetzelfde team. Hij belde mij een maand geleden over mijn klus bij de NS, daar had hij een aantal vragen over. Het gesprek ging al snel meer de kant op van het ondernemerschap. Hij dacht erover om zelfstandig te gaan ondernemen, maar hier wist hij nog niet zo veel van en hij zat nog wel veel met de risico’s in z’n hoofd.

Ik vertelde over mijn situatie in de tijd dat ik begon met ondernemen. Ook een situatie die niet bepaald stabiel was en waarbij flexibiliteit gebaat was. Naar mijn idee kan je die flexibiliteit juist vinden als je voor jezelf begint: Je kan zelf bepalen hoe veel uren je draait, ervoor kiezen om vanuit huis te werken en vakantie nemen wanneer je wilt. Als je voor jezelf gaat beginnen komt er juist flexibiliteit mee in plaats van risico’s, en dat heb ik hem ook verteld. Niek heeft momenteel gesprekken met de ondernemersadviseurs van The Future Group en denkt er over na om toe te gaan treden tot The Future Partners.’

Stefan is momenteel bezig met zijn 4e en 5e klus in zijn tijd bij TFG, waarbij hij momenteel de meeste uren voor de NS schrijft als Solution Architect. Daarnaast heeft hij sinds drie maanden voor een dag in de week een klus bij Tindeco, een kleine organisatie die IT oplossingen biedt in de financiële dienstverlening. Hij zit hier goed op z’n plek, en zorgen dat hij hierna weer ergens anders aan de slag kan, heeft hij niet.

“Als ik zou willen kan ik volgende week ergens anders aan de slag.”

‘Als ik zou willen kan ik volgende week ergens anders aan de slag, en dat is soms bijna jammer. Er komen veel leuke dingen voorbij die ik ook wel zou willen doen. Ik probeer dan ook wel een max aan te houden van twee jaar, zodat ik opdrachten bij verschillende bedrijven kan doen. Ik wil na een bepaalde periode nieuwe dingen leren, nieuwe mensen leren kennen en andere problemen oplossen. Zo kan je vanuit verschillende perspectieven bedrijven en mensen zien en ontdekken dat iedereen anders werkt.’

In 2016 zette Stefan de stap van loondienst naar zelfstandig ondernemen. En een cliché maar waar, het was de behoefte aan vrijheid wat hem deed besluiten om niet meer in loondienst te werken, vertelt hij. ‘Ik merkte dat ik niet meer tevreden was met de relatie werknemer – werkgever. Dit lag niet aan waar ik werkte, want ik merkte dit bij meerdere werkgevers.. De ontevredenheid had er vooral mee te maken dat ik als werknemer een bepaalde rol kreeg waar ook andere verwachtingen, zoals een groeipad, bij hoorden.

Met de rol op zich was ik wel tevreden, maar de organisatie wilde dat ik me in een bepaalde richting ontwikkelde, terwijl ik vaak een andere kant op wilde. Als zzp’er kan ik de focus houden op mijn klus en ervaar ik deze randzaken niet meer. Nu heb ik vrijheid in de rol die ik aanneem, waarin ik mij ontwikkel én voor welke opdrachtgever ik werk.’

“Door TFG bespaar ik tijd die ik nu aan mijn vakgebied kan besteden, of aan mijn kinderen.”

De keuze om zelfstandig te gaan ondernemen is er één, het ondernemen binnen The Future Group is een tweede. Die keuze had toentertijd met name met zijn privé situatie te maken. Zelfstandig ondernemen is en blijft natuurlijk een behoorlijk risico, en daar had Stefan wat hulp bij nodig. Maar er speelt nog een belangrijk punt mee voor Stefan, vertelt hij.

‘Ik wilde wel zelfstandig ondernemer worden, maar heel simpel; ik ben ook lui. Contractmanagement, administratie, facturatie, financiën. Dat is niet mijn expertise en daar houd ik me liever niet mee bezig. Het zou mij heel veel tijd kosten, tijd die ik veel beter kan besteden. Liever besteed ik mijn tijd aan mijn vakgebied, of aan mijn kinderen. Maar ook stress die ik hiervan zou krijgen, die heb ik nu niet. Daar betaal ik natuurlijk mijn afdracht voor, maar die rust die het geeft is onbetaalbaar.’

Na een leuk gesprek met Stefan over hoe hij het ondernemen in het verleden heeft ervaren en hoe hij het ondernemen momenteel ervaart, vind ik het ook interessant om eens in de toekomst te kijken. Een vraag naar een droomklus of een droomopdrachtgever zorgt hier dan ook vaak voor grootse antwoorden; Microsoft, IBM, Google of een Apple komen voorbij. Maar Stefan had hier een ander antwoord op.

‘Ik zit nu op mijn droomklus. De opdracht bij Tindeco heb ik zelf vorm mogen geven en is iets wat ik heel graag doe. Ik heb voor Tindeco een productarchitectuur ingericht waarbij de software zo wordt ingericht dat je er heel makkelijk andere producten mee kunt maken. Het komt er op neer dat je bouwblokken maakt waarmee de business zelf een nieuw product kan samenstellen. Dat doe ik nu nog voor één dag per week, maar dit zou ik wel heel graag full-time willen in de vorm van een start-up. Dan is de droomklus echt compleet.’

Stefan heeft nu dan ook gesprekken over dienst- en productgericht werken binnen The Future Group, waar verschillende maten hem zijn voorgegaan en met een start-up bezig zijn. We sluiten het gesprek af en maken een rondje door de industriële Gruyterfabriek, de ideale locatie voor wat mooie foto’s.

Terug naar het overzicht