Tips voor een intakegesprek
Als IT freelancer ga je regelmatig op intakegesprek, omdat je vaak van opdracht wisselt. Het houden van deze gesprekken is altijd spannend. Je dient jezelf te verkopen, want je wilt graag starten met een nieuwe opdracht. Hieronder vind je een opsomming met de belangrijkste tips voor een geslaagd intakegesprek.
Algemene tips
- Zorg voor representatieve kleding die past bij de opdrachtgever. Zorg ook voor een verzorgd uiterlijk. Een pak is alleen nodig bij sommige branches (zoals banken) of functies (zoals project managers).
- Neem je “ambassadeurskit” mee. Hierin zitten je visitekaartjes, een pen, een schrijfmap, je CV etc.
- Verschijn ruim op tijd op het gesprek. Zorg dat je weet waar je kunt parkeren.
- Weet wat er zich in het nieuws of in de markt afspeelt dat invloed kan hebben op de organisatie of de opdracht. Besteed voldoende tijd om de website van de opdrachtgever te lezen.
- Bij het voorstellen van jezelf: wees kort en bondig, richt je antwoord op nuttige informatie voor de opdracht en niet op je levensloop.
- Draag een positieve instelling uit en laat merken dat je enthousiast bent. Doe dit door verbale en non verbale communicatie en benadruk je interesse.
- Bij onverwachte vragen kun je een rustmoment nemen om na te denken, ook kun je aangeven dat je de vraag niet verwachtte.
- Non-verbale houding tijdens je gesprek is erg belangrijk (glimlach, knik met je hoofd en zeg ja ja of mm). Denk ook aan een open houding, armen open (niet over elkaar).
- Woorden als “begrijp ik het goed”, en “ik heb het gevoel dat ik u kan helpen met…”, “ik snap het” vallen meestal goed in de smaak. Maar let op dat je het niet overdrijft.
- Wees nooit negatief over je huidige of vorige opdrachtgever. Wees ook niet negatief over concurrenten.
- Beantwoord elke vraag kort en bondig. Probeer hierbij de kwaliteiten naar voren te halen die het beste van pas komen bij de gevraagde functie.
- Probeer geregeld een wedervraag te stellen.
- Zeg niet zomaar Nee op een vraag, maar probeer een parallel te vinden waar (in welke opdracht) je wel de gevraagde ervaring hebt.
- Laat de klant het meest aan het woord. Minimaal 50%. Dan houdt de klant een goed gevoel aan het gesprek over.
- Bereid vragen voor.
- Luister goed.
- Geef voorbeelden vanuit je werkervaring.
- Geef aan als de klant naar je ervaring vraagt, in welke opdracht je hiermee te maken hebt gehad. Zeg niet: “dat kunt u lezen in mijn CV.”.
- Geef aan als de klant naar je gedragscompententies vraagt, hoe je handelt en bij welke klant of opdracht je hiermee te maken hebt gehad.
- Neem alles/iedereen serieus, pas op voor bagatelliseren.
- Vraag aan het einde van het gesprek naar hoe je gesprekpartner het verloop van het gesprek heeft ervaren, wat zijn/haar verwachtingen waren. Je kunt dan nog eventuele onduidelijkheden recht trekken.
Bereid je voor op de volgende vragen
- Wat zijn je sterke en zwakke punten? Noem er 1 of 2. Licht je zwakke punten toe door te zeggen dat je er bewust van bent en hoe je hiermee omgaat zodat het geen negatief effect heeft bij je opdracht uitoefening.
- Ben je gewend om onder werk- en of tijdsdruk te werken? Geef een voorbeeld.
- Hoe ga je ermee om als je van mening bent dat het werk dat moet gebeuren veel efficiënter kan?
Geef een voorbeeld waar dat bv. is voorgekomen. Antwoord in ieder geval dat je het bespreekbaar wilt maken en in overleg gaat, maar dat je niet zomaar allerlei zaken op eigen houtje gaat veranderen. - Ben je een hands-on “handen uit de mouwen’ type, pragmaticus of zoek je liever de abstractie op?
- Ben je een teamspeler of werk je liever zelfstandig?
- Ben je binnen een team de “gangmaker” of “kat uit de boom-kijker”?
- Signaleren en escaleren? Hoe ga je hiermee om en wat doe je als je bemerkt dat dingen niet goed gaan?
Geef aan dat je e.e.a. bespreekbaar maakt met de betrokkenen en als je er samen niet uitkomt aan de bel trekt bij je projectleider/opdrachtgever. - Hoe ga je om met politieke gevoeligheden? Ben je organisatiesensitief?
- Wat denk je zelf dat de opdracht inhoudt?
- Waarom ben jij de juiste man/vrouw voor ons?
- Wat kom je ons brengen? Vertel wat je denkt dat je taken zullen zijn en wat je sterke kanten hierin zijn en stel een vraag om de opdracht nog helderder te krijgen.
Bij The Future Group houden we regelmatig een (virtuele) “matenmiddag”. Tijdens deze bijeenkomst helpen we onze ondernemers met het houden van intakegesprekken of bij het verbeteren van hun LinkedInprofiel. Ook hebben we trainingen hoe je LinkedIn gebruikt om een opdracht te vinden. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem nu contact met ons op!