Wat zijn de verschillen tussen loondienst en zzp, zowel fiscaal als juridisch?

Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen loondienst en zzp. Als ondernemer heb je bijvoorbeeld bepaalde voordelen, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om te gaan ondernemen. In dit webinar worden de fiscale en juridische verschillen benoemd, tussen ondernemerschap en loondienst. Het is goed om deze verschillen te kennen als je van plan bent om zzp’er te worden of als je dit net bent.

De financiële voordelen van het ondernemerschap

Allereerst verdwijnen er natuurlijk een aantal zekerheden als je vanuit loondienst de stap maakt naar ondernemerschap. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheid, ziekte en je pensioenregeling. Daarnaast wordt er niet meer automatisch belasting ingehouden, maar dien je dit aan het eind van het jaar zelf te regelen middels de aangifte inkomstenbelasting.

Als ondernemer heb je daarnaast ook fiscale plichten en rechten. Zo dien je te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar en heb je administratieve verplichtingen. Aan de andere kant heb je dan weer fiscale voordelen als ondernemer. Er zijn namelijk bepaalde aftrekposten die je van je brutowinst mag aftrekken, waardoor je over een minder groot bedrag belasting betaalt en je aan het eind van de streep dus meer overhoudt. Dit is een groot verschil tussen loondienst en zzp.

Bekijk het hele webinar!

Alle webinars terug kijken? Klik hier!

VERGELIJKEN LOONDIENST/TFG/MIDLANCE/ZZP

Lees hier verder en bekijk het tabel

Soorten bedrijfskosten

Tijdens het ondernemen krijg je te maken met bepaalde bedrijfskosten. Sommige van deze bedrijfskosten zijn aftrekbaar, maar andere weer niet. Aftrekbare bedrijfskosten zijn bijvoorbeeld investeringen en afschrijvingen, huisvestingskosten, autokosten, verkoopkosten, kantoorkosten en algemene kosten zoals verzekeringen. Voorbeelden van niet-aftrekbare bedrijfskosten zijn kosten voor een werkkamer in de eigen woning, televisie en vaste telefonie, persoonlijke verzorging, kleding (tenzij het gaat om speciale werkkleding), geldboetes en AOV-premie.

Als je in loondienst werkt, gaat er automatisch een percentage van je bruto inkomen naar de belasting en verzekeringen. Dit percentage is aanzienlijk hoger, dan het percentage wat hier naartoe gaat als je ondernemer bent. Welk percentage dat is, hangt af van je bruto inkomsten uit loondienst of je bruto winst vanuit je onderneming. In het filmpje staat een mooi overzicht om het verschil goed te kunnen zien.

Fiscale voordelen ondernemer

Je kunt als zzp’er dus meer inkomen genereren dan wanneer je in loondienst werkt. Dit komt omdat er in loondienst altijd een percentage van wat jij verdiend hebt naar je werkgever gaat. Daarnaast betaal je, zoals al eerder aangegeven, als ondernemer ook nog eens minder belasting over je bruto winst. Ook zijn bepaalde kosten die in loondienst nog van het netto besteedbaar inkomen af gaan, in een onderneming reeds (gedeeltelijk) betaald. Denk bijvoorbeeld aan telefonie, internet en etentjes.

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs