Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen?

Home>>ZZP Helpdesk>>Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen?

Is het zelfstandig ondernemerschap wat voor jou? Dat ligt er natuurlijk maar net aan wat je doelstelling is! Welke doelen wil je bereiken? Welke frustraties of problemen ervaar je nu en welke wil je met jouw stap naar het zelfstandig ondernemerschap oplossen? En welke doelen heb je verder privé nog, waar je rekening mee moet houden als je deze stap neemt? Voor iedereen is het antwoord op deze vraag anders. The Future Group is een collectief van circa 400 zelfstandige IT ondernemers. Door de vele gesprekken met deze ondernemers hebben wij een goed beeld van de meest voorkomende vragen en punten die IT specialisten tegen komen in hun stap naar het ondernemerschap. In dit artikel zetten we een aantal veelgehoorde voordelen en nadelen van het zzp’en op een rij. Wellicht helpt het dit jou om een afweging te maken. Weet dat wij uiteraard ook voor je klaarstaan als je eens wilt sparren over de mogelijkheden voor jou.

Voordelen van het ondernemerschap

1. Vrijheid om je eigen klus/opdrachtgever te kiezen;
2. Vrijheid om eigen keuzes te maken in software en hardware;
3. Meer over houden aan het werk dat je levert;
4. Rust;
5. Meer erkenning bij het succesvol afronden van werk.

Nadelen van het ondernemerschap

1. Alleen is maar alleen;
2. Administratie kost veel tijd;
3. Achter betaling van facturen aangaan lijdt tot een gat in inkomsten/frustratie, je moet het zelf oplossen;
4. Altijd geleid door de klant, beperkte tijd voor kennisontwikkeling;
5. Pensioen wordt niet opgebouwd;
6. Je moet zelf je verzekeringen regelen;
7. Een nieuwe klus regelen is niet altijd makkelijk of vaak in dezelfde lijn wat al gedaan wordt.

De voordelen van het zelfstandig ondernemen toegelicht

De meest gehoorde voordelen van het ondernemerschap, zijn ook direct de meest gehoorde frustratie bij mensen uit loondienst. Het bepalen van de eigen koers en de vrijheid die hierbij hoort. Vrijheid om een eigen klus te kiezen, een opdrachtgever waar ook een positief gevoel bij hoort. Maar ook vrijheid voor het kiezen van een eigen laptop, telefoon, software pakketten en auto. Vrijheid is het toverwoord. IT’ers die veel bij een detacheerder hebben gewerkt noemen hier als bonuspunt dat zij zelf ook invloed hebben op de reistijd. Gek genoeg wordt ook rust genoemd. Als externe krijgen onze ondernemers minder mee van alle zaken om hun rol heen. Ze hoeven enkel hun opdracht uit te voeren en worden niet lastig gevallen met allemaal interne, extra zaken die veel tijd of energie kosten. Wanneer de klus ten einde is wordt er ook meer gevoel van erkenning benoemd. Niet iemand anders die er met de credits vandoor gaat, maar eer voor eigen werk. Mensen waarbij ondernemers in contact komen nemen hun mening vaak ook serieuzer. Iemand wordt immers niet voor niks ingehuurd. Dit wordt door veel ondernemers als een positief punt en erkenning gezien.

De nadelen van het zelfstandig ondernemerschap

Veel vrijheid en autonomiteit is natuurlijk fijn, maar ieder voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. De één heeft hier meer last van dan de ander, maar de meest voorkomende punten zijn de dingen die niet geregeld zijn, waar de ondernemer tijd voor moet maken. Denk bijvoorbeeld aan de administratie, het uitsturen van facturen en het binnenhalen van het geld. Sales wordt ook vaak vergeten. De eerste klus lijkt vaak niet het probleem te zijn. Ook weten recruiters IT’ers vaak ook wel te vinden, maar dit zijn vaak klussen van 13 in een dozijn en in dezelfde circle. Een veelgehoorde reden voor ondernemers om daarom bij een collectief te gaan, is dat zij dit uit handen kunnen geven. Daardoor ontstaat meer tijd om echt bezig te zijn met het vak, om wel te blijven ontwikkelen in de gewenste rol en het is ook minder alleen. Als zelfstandige heb je geen leuke familiedag meer in een pretpark of een leuke kerstattentie. Daar ben je op jezelf aangewezen. Wanneer het dan erg druk is op een opdracht, gaat dit ook vaak ten koste van het opdoen van nieuwe kennis. Wanneer er bij een opdrachtgever ook een consultancy huis ingezet wordt, voelt het niet alleen eenzaam, maar zijn mensen ook nog wel eens bang om hun rol te verliezen. De andere partij neemt maar wat graag de opdracht over. Als laatste moet je zelf ook zorg dragen voor de juiste verzekeringen en voorzieningen voor als het tegen zit of voor de oude dag. Dit laatste is vaak complexe materie. Waar doe je goed aan, ben je wel toereikend verzekerd of zie je nog iets over het hoofd?

Iedereen is anders en de voordelen en nadelen zijn dan ook heel persoonlijk. Wellicht herken jij je wel in de genoemde punten of situaties. Dan is het fijn om te weten dat je niets hoeft in te leveren op je vrijheid én toch de hulp kan vinden bij een collectief. The Future Group is het grootste collectief van IT ondernemers. Samen delen wij netwerk, kennis, saleskansen en passie. Wil jij eens sparren over de opties voor jou? We staan voor je klaar met warme koffie. Aansluiten bij één van de events kan natuurlijk ook!

Bekijk alle vragen

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat!

Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Verder praten

Wil je graag verder praten?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op!

Ik denk eraan om zelfstandig te gaan ondernemen

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks. Onze ondernemersadviseurs staan klaar voor al jouw aanvullende vragen!

Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen?

Ik heb besloten ZZP’er te worden, en nu?

Staat jouw vraag er niet tussen? En heb je nog aanvullende vragen nu jij gaat beginnen als zelfstandig ondernemer? Plan een bakje koffie in en wij helpen je verder!

Met welke belastingen krijg ik te maken?

Hoe haal ik meer uit het ondernemerschap?

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat! Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Met welke soorten belasting krijg ik te maken met een BV?

Staat mijn uurtarief gelijk aan de markt?