Verzekeren als zelfstandig ondernemer?

Als je begint met zelfstandig ondernemen zijn er een aantal zakelijke risico’s die je kunt opvangen door je te verzekeren als zelfstandig ondernemer. Het is hierbij van belang om eerst te ontdekken welke risico’s je als ondernemer loopt, om vervolgens deze risico’s te voorkomen of te beperken. Zo kun je precies verzekeren wat je nodig hebt.

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat!

Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Risicoanalyse: De eerste stap in verzekeren als zelfstandig ondernemer

Een slimme zelfstandige weet: een goed begin is het halve werk. Daarom start je met een grondige risicoanalyse. Welke gevaren schuilen er in jouw ondernemerschap? Dit gaat verder dan alleen kijken naar wat voor soort verzekeringen er zijn. Het gaat erom dat je in kaart brengt waar jouw specifieke onderneming kwetsbaar is. Dit kan van alles zijn: van juridische geschillen tot aan bedrijfsstagnatie door ziekte. Met deze kennis in je achterzak kies je pas echt gericht de verzekeringen die bij jou passen.

De kosten van jouw zekerheid

Laten we eerlijk zijn: verzekeringen kosten geld. Maar, gezien vanuit het juiste perspectief, zijn het investeringen in je bedrijfscontinuïteit. De vraag is niet alleen wat een verzekering kost, maar vooral wat het je oplevert. Veiligheid, zekerheid, een vangnet. In deze sectie duiken we in hoe je slim kunt investeren in verzekeringen zonder dat je er financieel bij inschiet. Denk aan tips voor het kiezen van het juiste eigen risico of het bundelen van verzekeringen voor korting.

Slim verzekeren: wat past bij jou?

Nu je weet welke risico’s je loopt, is het tijd voor de volgende vraag: Welke verzekeringen passen bij mij? Dit is geen one-size-fits-all verhaal. Elke onderneming, en elke ondernemer, is uniek. Of je nu in de IT zit of creatieve content produceert, jouw verzekeringspakket moet maatwerk zijn. Een goede mix van noodzakelijk en betaalbaar. Dat betekent soms kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering, terwijl in andere gevallen een AOV of rechtsbijstandverzekering niet mag ontbreken.

Verzekeringen kiezen: waar let je op?

Oké, je bent zover. Je weet welke verzekeringen je nodig hebt en je hebt een idee over de kosten. Hoe kies je nu de juiste aanbieder? Verzekeringen vergelijken is een kunst op zich. Het gaat niet alleen om de premie, maar ook om de voorwaarden, de dekking, en de service. En vergeet niet: je bedrijf staat niet stil. Wat vandaag een perfecte match is, kan over een jaar anders liggen. Regelmatige evaluatie van je verzekeringen is dus een must.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Aansprakelijkheidsverzekeringen

In de basis is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dit staat los van je particuliere aansprakelijkheidsverzekering en dekt mogelijke (materiële) schade die jij of jouw eenmanszaak zouden kunnen doen aan anderen. In de IT kan het handig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het kan namelijk gebeuren dat je een fout of een vergissing maakt en jouw opdrachtgever hierdoor verlies lijdt. Dit risico kun je beperken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

AOV

Wanneer je ziek wordt als zzp’er heb je als zelfstandig ondernemer geen recht op een uitkering van de overheid. Dit risico kun je bewust nemen en scheelt je natuurlijk geld, maar je kunt ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Het bedrag dat je zult betalen hangt af van je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en het eigen risico.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er zal je ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten, die zal je juridische hulp bieden bij zakelijke kwesties. Hier betaal je maandelijks een bedrag voor wat is afgestemd op jouw vakgebied en jouw risico. Daarnaast kan het verstandig zijn om een bedrijfsstagnatieverzekering af te sluiten, deze zal je dekken wanneer je bedrijf tijdelijk stil ligt doordat je spullen onbruikbaar zijn geworden of zijn gestolen.

Denk je eraan om je auto op de naam van je bedrijf aan te schaffen? Dan moet je hiervoor een zakelijke autoverzekering regelen.