Wat is het verschil tussen loondienst en zzp?

Home>>ZZP Helpdesk>>Wat is het verschil tussen loondienst en zzp?

Het aantal freelancers in Nederland stijgt jaarlijks met zo’n 50 duizend per jaar. En waarom? Het past goed bij de flexibiliteit waar veel mensen maar ook bedrijven steeds meer behoefte aan hebben. Maar er zitten veel verschillen tussen zzp’er zijn en loondienst. Zo ben je als zzp’er baas over jezelf, en leg je in loondienst vaak verantwoording af aan je baas of leidinggevende. Ook financieel ziet het er heel anders uit, als zzp’er heb je niet de zekerheid van een vast maandsalaris, maar kun je wel meer geld vragen voor wat jij kan. Wanneer je in loondienst bent zit je namelijk vaak tegen financiële grenzen aan; je hebt te maken met de salarisschalen van jouw werkgever. Dit houdt in dat zelfs wanneer je het allerbeste werk levert, je bij veel organisaties niet meer kunt groeien in salaris. Het voordeel van een vast salaris is het stukje zekerheid wat je hiermee ervaart, aangezien een zzp inkomen er elke maand anders uit kan zien.

Werkuren en locatie

Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat is het aan jou om je werkuren over de dag of de week te verdelen. Sommigen kunnen hier goed mee omgaan, anderen hebben juist de discipline vanuit een werkgever nodig. Ook de locatie waar jij zal gaan werken heb je zelf zeggenschap over, als het voor jou een keer uitkomt om vanuit het buitenland te werken dan is dat aan jou. Voor de coronacrisis was dit nog een duidelijke scheiding waar in loondienst vast op locatie werd gewerkt, maar deze scheiding is inmiddels niet meer zo duidelijk sinds iedereen voor een periode vanuit huis heeft gewerkt en dit ook voordelen meebrengt.

Rol bij een organisatie

Ook is de verhouding tot de organisatie anders, uiteindelijk ben je toch de ‘externe’ die na een periode weer weg gaat. De één vindt dat fijn en de ander heeft liever de rol van een werknemer in loondienst, waar je voor meer verbinding gaat met de organisatie. Een ander verschil is dat je in loondienst altijd collega’s om je heen hebt en zelfstandig ondernemen soms eenzaam kan worden ervaren.

Dit is dan ook één van de behoefte waar wij bij The Future Group op inspelen; de ‘collegiale’ binding met mensen uit hetzelfde vakgebied. Ondernemen bij The Future Group wordt dan ook door onze maten beschreven als ‘Ondernemen met collega’s’. Zo hebben wij terugkerende uitjes als de Familiedag, jubilea diners, Sinterklaasfeest, TFG & Friends en andere fun evenementen waar jij (in sommige gevallen met je hele gezin) kunt aansluiten.

Bekijk alle vragen

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks.

Onze ondernemersadviseurs staan klaar voor al jouw aanvullende vragen!

Verder praten

Wil je graag verder praten?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op!

Ik denk eraan om zelfstandig te gaan ondernemen

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks. Onze ondernemersadviseurs staan klaar voor al jouw aanvullende vragen!

Wat is het verschil tussen loondienst en zzp?

Ik heb besloten ZZP’er te worden, en nu?

Staat jouw vraag er niet tussen? En heb je nog aanvullende vragen nu jij gaat beginnen als zelfstandig ondernemer? Plan een bakje koffie in en wij helpen je verder!

Met welke belastingen krijg ik te maken?

Hoe haal ik meer uit het ondernemerschap?

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat! Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Met welke soorten belasting krijg ik te maken met een BV?

Staat mijn uurtarief gelijk aan de markt?