Wat is het verschil tussen loondienst en zzp?

Het aantal freelancers in Nederland stijgt jaarlijks met zo’n 50 duizend per jaar. En waarom? Het past goed bij de flexibiliteit waar veel mensen maar ook bedrijven steeds meer behoefte aan hebben. Maar er zitten veel verschillen tussen zzp’er zijn en loondienst. Zo ben je als zzp’er baas over jezelf, en leg je in loondienst vaak verantwoording af aan je baas of leidinggevende. Ook financieel ziet het er heel anders uit, als zzp’er heb je niet de zekerheid van een vast maandsalaris, maar kun je wel meer geld vragen voor wat jij kan. Wanneer je in loondienst bent zit je namelijk vaak tegen financiële grenzen aan; je hebt te maken met de salarisschalen van jouw werkgever. Dit houdt in dat zelfs wanneer je het allerbeste werk levert, je bij veel organisaties niet meer kunt groeien in salaris. Het voordeel van een vast salaris is het stukje zekerheid wat je hiermee ervaart, aangezien een zzp inkomen er elke maand anders uit kan zien.

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks. Vul daarom je gegevens in en je ontvangt ons oriëntatieboek voor ZZP’ers in de IT meteen in je mailbox. In ons e-book nemen we je mee in het zzp’en in de IT en wat erbij komt kijken. Download hem nu!

Werkuren en locatie

Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat is het aan jou om je werkuren over de dag of de week te verdelen. Sommigen kunnen hier goed mee omgaan, anderen hebben juist de discipline vanuit een werkgever nodig. Ook de locatie waar jij zal gaan werken heb je zelf zeggenschap over, als het voor jou een keer uitkomt om vanuit het buitenland te werken dan is dat aan jou. Voor de coronacrisis was dit nog een duidelijke scheiding waar in loondienst vast op locatie werd gewerkt, maar deze scheiding is inmiddels niet meer zo duidelijk sinds iedereen voor een periode vanuit huis heeft gewerkt en dit ook voordelen meebrengt.

Rol bij een organisatie

Ook is de verhouding tot de organisatie anders, uiteindelijk ben je toch de ‘externe’ die na een periode weer weg gaat. De één vindt dat fijn en de ander heeft liever de rol van een werknemer in loondienst, waar je voor meer verbinding gaat met de organisatie. Een ander verschil is dat je in loondienst altijd collega’s om je heen hebt en zelfstandig ondernemen soms eenzaam kan worden ervaren.

Dit is dan ook één van de behoefte waar wij bij The Future Group op inspelen; de ‘collegiale’ binding met mensen uit hetzelfde vakgebied. Ondernemen bij The Future Group wordt dan ook door onze maten beschreven als ‘Ondernemen met collega’s’. Zo hebben wij terugkerende uitjes als de Familiedag, jubilea diners, Sinterklaasfeest, TFG & Friends en andere fun evenementen waar jij (in sommige gevallen met je hele gezin) kunt aansluiten.

Verschil tussen loondienst en ZZP in de IT sector

Nu we de algemene voordelen en uitdagingen van het zzp’er zijn hebben verkend, laten we ons specifiek richten op de IT-sector. Hier staan professionals voor een unieke keuze tussen freelancen en in loondienst gaan. Waarom is deze keuze in de IT-sector nog belangrijker, gezien de snelle technologische ontwikkelingen en unieke kansen? Voor IT-professionals die de vrijheid van het freelancen waarderen maar toch de verbinding met collega’s niet willen missen, biedt The Future Group een uniek platform waar je het beste van twee werelden kunt ervaren. Maar wat houdt dit precies in voor jouw carrière en levensstijl?

In Loondienst: stabiliteit versus beperking

In loondienst werken biedt IT-professionals stabiliteit en zekerheid. Een vast salaris, sociale voorzieningen en doorgaans gestructureerde werktijden zijn enkele voordelen die deze route aantrekkelijk maken. Hierbij kunnen werknemers zich volledig concentreren op hun taken zonder zich zorgen te hoeven maken over administratieve afhandelingen of fluctuaties in opdrachten. 

Echter, loondienst komt ook met beperkingen. Werknemers hebben vaak minder zeggenschap over projecten en werktijden, wat de mate van autonomie kan beïnvloeden. Bovendien kan de groei van het inkomen beperkt zijn in vergelijking met de potentiële verdiensten als zelfstandig ondernemer. 

Zelfstandig Ondernemerschap: vrijheid en verantwoordelijkheid

Zzp’en in de IT-sector biedt vrijheid en flexibiliteit. IT-freelancers hebben de mogelijkheid om hun eigen tarieven vast te stellen, projecten te kiezen die aansluiten bij hun expertise en werktijden flexibel in te richten. Het vergroot de kans op diversiteit in opdrachten, wat de professionele ontwikkeling kan bevorderen. 

Daarentegen brengt zelfstandig ondernemerschap ook uitdagingen met zich mee. Administratieve verantwoordelijkheden, acquisitie van opdrachten en onzekerheid over inkomsten zijn aspecten waar zzp’ers rekening mee moeten houden. Tevens moeten zij zelf investeren in hun professionele ontwikkeling en verzekeringen regelen, wat extra tijd en moeite vergt. 

Besluitvorming: Een persoonlijke overweging

Het maken van de keuze tussen in loondienst werken en zzp’en is een persoonlijke overweging die gebaseerd moet zijn op jouw doelen en voorkeuren. IT-professionals moeten hun eigen ambities, risicotolerantie en behoefte aan flexibiliteit nauwkeurig afwegen. Het kan ook waardevol zijn om ervaringen te delen met collega’s die verschillende paden hebben bewandeld om een realistisch beeld te krijgen van wat elk traject te bieden heeft. 

De conclusie is, zowel in loondienst werken als zzp’en hebben hun eigen set van voordelen en uitdagingen. Het maken van een weloverwogen keuze is essentieel voor een bevredigende en succesvolle carrière in de IT-sector. Zou je graag meer willen weten over zzp’en binnen de IT-markt of de eerste stap hierin willen zetten, maar graag met extra hulp? Neem gerust contact met ons!

Meer weten over ZZP’en in de IT?

Bekijk onze gids over het freelancen in de IT. Daarin geven we antwoord op veel vragen rondom het zelfstandig ondernemerschap, zoals; hoe start je als freelancer in de IT, wat zijn de voor- en nadelen en wat is nou een goede work-life balans.