Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen?

Ben je een IT-professional die overweegt zelfstandig te ondernemen? Het antwoord hangt af van je doelen en de problemen die je wilt oplossen. Als IT-professional bij The Future Group hebben we veel gesprekken gehad met ondernemers, waardoor we inzicht hebben gekregen in de veelvoorkomende voordelen en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap in de IT-sector. Hieronder zetten we enkele van deze punten op een rij, met de erkenning dat de keuze voor ondernemerschap zeer persoonlijk is.

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat!

Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Voordelen van zelfstandig ondernemen in de IT

 • Vrijheid in project- en opdrachtkeuze: Als zelfstandig ondernemer heb je de vrijheid om je eigen klussen en opdrachtgevers te kiezen, waardoor je beter kunt inspelen op je interesses en expertise.
 • Autonomie in software en hardware keuzes: Zelf kunnen beslissen over de gebruikte software, hardware en technologieën biedt de mogelijkheid om te werken met tools die het beste bij jouw werkwijze passen.
 • Financieel belang: Als IT-freelancer houd je meer over van het werk dat je levert, waardoor je directer profiteert van je inspanningen en successen. Jij bepaalt zelf wat je uurtarief is en kunt dit op basis van je expertises en werkuren bepalen.
 • Rust: Als externe krijg je minder te maken met interne aangelegenheden van opdrachtgevers, waardoor je je kunt concentreren op de uitvoering van je opdracht zonder afgeleid te worden. Daarnaast kun jij je week inplannen zoals jij dat fijn vindt.
 • Erkenning bij successen: Zelfstandige IT-professionals ervaren vaak meer erkenning voor hun werk, zonder dat anderen er met de credits vandoor gaan.

Nadelen van zelfstandig ondernemen in de IT

 • Eenzaamheid: Als zelfstandige werk je vaak alleen, wat kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid. Het ontbreken van een team kan soms als nadeel worden ervaren.
 • Administratie: Het beheren van administratieve taken, zoals facturatie en boekhouding, vergt aanzienlijke tijd en aandacht. Deze tijd wil je natuurlijk liever aan hobby’s of nog meer opdrachten besteden.
 • Financiële uitdagingen: Om een stabiel inkomen te behouden zul je actief bezig moeten blijven met het zoeken naar passende IT-opdrachten. Daarnaast kun je te maken krijgen met achterstallige betalingen die kunnen leiden tot inkomstengaten en frustratie, aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor het oplossen van deze kwesties.
 • Beperkte tijd voor kennisontwikkeling: Als zelfstandige ben je vaak gebonden aan de wensen van de klant, wat kan resulteren in beperkte tijd voor persoonlijke kennisontwikkeling.
 • Geen automatische pensioenopbouw: Zelfstandigen moeten zelf voorzieningen treffen voor hun pensioen, aangezien er geen automatische pensioenopbouw plaatsvindt.
 • Zelf verzekeringen regelen: Het regelen van verzekeringen en andere voorzieningen behoort tot de verantwoordelijkheden van de zelfstandige ondernemer.
 • Uitdagingen bij het vinden van nieuwe opdrachten: Het acquireren van nieuwe klussen kan een uitdaging zijn, en deze zijn mogelijk niet altijd in lijn met wat je eerder hebt gedaan.

Conclusie: een persoonlijke afweging

Het zelfstandig ondernemerschap in de IT heeft zowel zijn voordelen als nadelen. Vrijheid, erkenning en de mogelijkheid om je eigen koers te bepalen worden vaak als positief ervaren. Aan de andere kant brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals administratieve lasten en het zelf moeten regelen van verzekeringen. Het is belangrijk om deze aspecten af te wegen en te bepalen wat past bij jouw persoonlijke doelen en behoeften.

Ontdek de voordelen van zelfstandig ondernemen via The Future Group

Wist je dat we dankzij onze IT-community veel nadelen van het ondernemerschap oplossen door bijvoorbeeld kennissessies, netwerkevents en meer?