De meerwaarde van The Future Group

The Future Group is een organisatie waar zzp’ers in de IT zich bij kunnen aansluiten. The Future Group bestaat uit verschillende maatschappen, met ieder hun eigen specialisme. Als ondernemer kun je bij de organisatie terecht voor advies, het genereren van nieuwe leads of het bijwonen van evenementen. Wij leggen graag aan je uit waar je als zelfstandige in de IT rekening mee moet houden en hoe The Future Group hier voor jou een meerwaarde in kan zijn.

De voordelen van zzp’er worden

Als je aan iemand vraagt: waarom wil je zzp’er worden? Dan worden er vaak 3 dingen gezegd:

  1. Vrijheid: het is fijn om vrij te zijn in je keuzes, zelf je uren te mogen indelen en je niet te hoeven verantwoorden tegenover een manager of baas.
  2. Persoonlijke ontwikkeling: door ondernemer te zijn bepaal je zelf hoe jij je persoonlijk ontwikkelt binnen jouw vakgebied en op welk tempo je dit doet.
  3. Geld: ook het geld is voor vele een reden om te starten met ondernemen.

De zorgen met betrekking tot het ondernemerschap

Aan de andere kant kunnen er ook dingen lastig zijn als het gaat om het ondernemerschap. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van opdrachten. Zeker beginnende zzp’ers vinden dit vaak een uitdaging en kunnen hier wakker van liggen. Bij wat meer ervaren ondernemers zien we vaak dat ze het niet meer leuk vinden om er altijd alleen voor te staan en dat ze het gezelschap om zich heen missen. Ook kan het lastig zijn om als ondernemer genoeg kennis te blijven vergaren over je vakgebied.

Zzp’er worden | marktonderzoek

Als je naar ondernemerschap kijkt, moet je als eerst naar de markt kijken. Hierin zijn 3 zaken heel essentieel. Als eerst de wereldmarkt: deze heeft zoals we deze vandaag de dag kennen heel veel impact. Omdat we alles overal ter wereld vandaan kunnen halen, is de concurrentie veel groter geworden. Daarnaast speelt ook technologie een grote rol in de markt. Technologie zorgt voor ‘game changers’ waar je als bedrijf op moet inspelen. Dit kan namelijk grote invloeden hebben op je successen. Als laatst moet je altijd in je achterhoofd houden dat de arbeidsmarkt continue veranderd. Het is daarom niet meer mogelijk om als organisatie alle kennis zelf in huis te hebben, waardoor de arbeidsmarkt flexibeler is geworden.

Wat betekent het om zelfstandige te zijn?

Wat IT professionals die ondernemer willen worden het meest belangrijk vinden, is hun opdrachten goed uitvoeren. Dit is wat je als zelfstandige ook wilt, alleen is het daarnaast ook belangrijk dat je blijft netwerken om aan nieuwe opdrachten te komen. Als zzp’ers is het verstandig om ongeveer een uur per week te besteden aan netwerken. Dit zorgt voor nieuwe opdrachten, waardoor je aan het eind van de maand weer facturen kunt versturen. Die facturen zorgen voor je inkomen, waar je vervolgens weer belasting over moet betalen. Ook is het belangrijk om wetswijzigingen goed in te gaten te houden en je office management (zoals een auto en werkruimte) te regelen. Zorg er als laatst voor dat je je kennis up to date houdt.

5. Wat is je netwerk?

Zonder een netwerk is voor jezelf beginnen erg lastig, je zult veel opdrachten halen uit je netwerk. En kom je net uit loondienst, dan kun je misschien wel een mooi netwerk hebben, maar kijk ook naar je concurrentiebeding. Zorg dat je mensen hebt die een goede referentie over je kunnen geven. Daarnaast kun je gebruik maken van ondernemersverenigingen. Bij deze lokale verenigingen is de “gun-factor” veelal hoog en daar kun je dus mooie opdrachten uit halen. Als laatste: gebruik LinkedIn. Uit dit digitale netwerk zul je waarschijnlijk veel opdrachten halen in de toekomst. In een later blogbericht vertellen we je alles over het inzetten van LinkedIn voor acquisitie.

6. Volg ondernemerstrainingen

Zowel de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, lokale ondernemersverenigingen als vele bedrijven (zoals ook The Future Group) organiseren bijeenkomsten of webinars voor startende ondernemers. Bezoek deze! Niet alleen voor de kennis, maar ook voor je netwerk.

7. Doe marktonderzoek

Bepaal de marktsituatie voor jouw branche. Download brancherapporten van Nederlandse banken en kijk ook naar de economische situatie. Doet jouw branche/sector het goed in een economische teruggang of juist niet? Welke trends zijn er? Wat betekent bijvoorbeeld de digitalisering van de maatschappij voor jouw bedrijf? Of is duurzaamheid een trend binnen jouw branche? Kijk ook naar wet- en regelgeving, wat voor kansen en bedreigingen vormen zich hier? Probeer ook met ondernemers uit je branche te spreken, dit zijn vaak gepassioneerde mensen die graag vertellen over hun bedrijf.

8. Maak een ondernemingsplan.

Ook als je geen financiering nodig hebt, is het schrijven van een ondernemingsplan essentieel. Het klinkt cliché, maar een ondernemingsplan schrijf je voor jezelf. Het dwingt je na te denken over je nieuwe bedrijf. We zullen hier nog meer over schrijven, maar een goed ondernemingsplan bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:

  • Samenvatting van je plan
  • Beschrijving van jezelf
  • Uitgebreide omschrijving van je bedrijf
  • Een marktonderzoek inclusief SWOT analyse
  • Financieel plan (omzet, tarief/prijs, investeringen, reserveringen BTW en IB, vakantiegeld, training, pensioen en verzekeringen).

Hulp bij voor jezelf beginnen?

Wil je starten als zzp’er in de IT en doe je dat misschien liever niet alleen. Ons motto is “Samen ondernemen” en dat doen we al 20 jaar.

The Future Group is de grootste community van IT-ondernemers in Nederland. Zo’n 350 zelfstandige professionals hebben zich verenigd binnen één sterk merk. Omdat ze geloven dat ze samen succesvoller zijn dan alleen. Ze hebben zich georganiseerd in meer dan 20 autonome maatschappen met elk hun eigen specialisme. Als maat binnen een maatschap word je omringd door gelijkgestemden die vergelijkbare expertise hebben, dezelfde passie delen en voor dezelfde uitdagingen staan.

The Future Group levert vier soorten diensten. We helpen bij het vinden van opdrachten, brengen onze ondernemers met elkaar in contact, zorgen ervoor dat ze blijven werken aan het ‘up to date’ houden van hun kennis en nemen je administratie uit handen.

Heb je nog vragen over zzp'er worden? Ga dan naar onze kennis over ZZP pagina! Hier beantwoorden we alle praktische vragen over het ondernemerschap.

Webinar over ZZP'en bij The Future Group

Bekijk ook ons Webinar over ondernemen bij The Future Group!

The Future Group en haar diensten

Wil jij zzp’er worden in de IT? Sluit je dan aan bij The Future Group! The Future Group is de grootste IT community van Nederland, waar 350 professionals bij zijn aangesloten. Het bedrijf is verenigd in 21 maatschappen en is kortgezegd een platform om te kunnen ondernemen. We hebben 2 locaties, 1 in Zoetermeer en 1 in Den Bosch. We organiseren regelmatig leuke events die gericht zijn op kennis vergaren of netwerken. Daarnaast hebben we onze eigen TFG Academy, waar leerzame trainingen te volgen zijn. Onze diensten zijn gericht op het bieden van kennis en het verzamelen van nieuwe leads voor onze maten. Daarnaast geven we ook de ruimte om elkaar te leren kennen door middel van onze events, wat weer helpt om het netwerk te vergroten. Ook nemen wij verschillende taken zoals de administratie voor de ondernemers uit handen.

Contact

Heb je nog nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Vragen?

Heb je naar vragen over dit artikel of wil je meer weten over wat wij doen? Stel je vraag dan meteen!

Contact

Heb je een vraag of wil je de route naar één van onze kantoren inplannen?
Via onderstaande button vind je al onze contactgegevens!