FAQ voor IT-professionals & opdrachtgevers

FAQ voor IT-professionals & opdrachtgevers

Welkom op de FAQ-pagina van The Future Group. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen van zowel IT-professionals als opdrachtgevers. We behandelen onderwerpen als zelfstandig ondernemen, de Wet DBA, ondernemen binnen een maatschap en de samenwerking met The Future Group.

Klik op een categorie om direct naar de juiste antwoorden te gaan. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons ons, we helpen je graag!

Hoe kom ik aan opdrachten als ik onderneem binnen een maatschap?

Ons salesteam helpt je graag aan toffe opdrachten bij diverse opdrachtgevers en ook onze aangesloten IT-professionals helpen je graag aan een opdracht. Daarnaast geven we je tips & tricks voor het inzetten van bijvoorbeeld LinkedIn om je online zichtbaarheid te vergroten.

Hoe schrijf ik mij in bij KvK als ondernemer binnen een maatschap?

Je schrijft je in bij de KvK door samen met je maat(en) een formulier in te vullen en de gegevens van de maatschap (zoals de naam en activiteiten) te verstrekken. Dit kan zowel online als fysiek bij de KvK. Wanneer je je aansluit bij ons collectief regelen wij dit samen met jou.

Hoe word ik onderdeel van een maatschap?

Om onderdeel te worden van een maatschap, sluit je een overeenkomst met één of meerdere ondernemers. Je maakt afspraken over het delen van winst, verlies, verantwoordelijkheden, en de inbreng van kennis en middelen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en alles schriftelijk vast te leggen.

Is de Wet DBA op mij van toepassing als ondernemer binnen een maatschap?

Bij TFG werken professionals niet als zzp’er, maar als partners binnen een maatschap. Zo kunnen we opdrachten vervullen zonder dat er twijfel ontstaat over de aard van de arbeidsrelatie. Binnen de maatschap dragen de partners samen de verantwoordelijkheid over de projecten, en werken we op basis van gelijkwaardigheid. Dat maakt het niet alleen juridisch veiliger, maar ook veel leuker, je doet het samen!

Waar moet ik rekening mee houden als ZZP’er?

Als ZZP’er moet je rekening houden met zaken zoals je inschrijving bij de KvK, belastingaangifte, verzekeringen (zoals arbeidsongeschiktheid), en het opstellen van contracten. Daarnaast is het belangrijk om je administratie goed bij te houden, tijdig belasting te betalen en een netwerk opbouwen voor het binnenkrijgen van opdrachten.

Wat betekent de Wet DBA voor mij als ZZP’er?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) regelt of je als ZZP’er een dienstbetrekking hebt of echt zelfstandig werkt. Het is belangrijk om duidelijke en transparante contracten te hebben met opdrachtgevers, zodat je niet als schijnzelfstandige wordt aangemerkt.

Wat ga ik (ongeveer) verdienen als ZZP’er?

Je wilt natuurlijk graag weten wat je ongeveer kunt verwachten aan inkomen als ZZP’er.  Onze handige ZZP-calculator geeft je een indicatie van wat je maandelijkse inkomsten zouden zijn als je zelfstandig onderneemt binnen onze maatschap, ook wel ons IT collectief.

Wat is het verschil tussen schijnzelfstandigheid en een fictief dienstverband?

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer je formeel ZZP’er bent, maar in werkelijkheid werkt zoals een werknemer (bijvoorbeeld met een vaste opdrachtgever en afhankelijkheid). Een fictief dienstverband ontstaat wanneer je als ZZP’er wordt aangemerkt terwijl je formeel een arbeidsovereenkomst hebt, bijvoorbeeld bij belastingcontrole.

Wat is het verschil tussen ZZP en ondernemen in een maatschap?

Als ZZP’er ben je zelfstandig en verantwoordelijk voor je eigen inkomen en werk. In een maatschap werk je samen met andere ondernemers en deel je zowel winst als verlies. De maatschap biedt meer samenwerking, maar ook meer gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bij TFG zorgen we dankzij ons salesnetwerk voor toffe opdrachten, maar wisselen we ook kennis, kansen en ervaringen met elkaar uit.

Wat zijn de ervaringen van andere zelfstandig ondernemers?

Als je overweegt te starten als ZZP’er in de IT wil je natuurlijk ook weten wat de ervaringen van andere zelfstandig ondernemers zijn. Bekijk onze testimonials om de ondernemersverhalen te lezen van de mensen die zich bij ons IT-collectief aansloten. Of, kom naar één van onze events of startersevents om in gesprek te gaan met de mensen die de stap al hebben gemaakt.

Kom direct met ons in contact

Met een team aan ondernemersadviseurs kun je bij ons altijd terecht voor advies en hulpvragen over zelfstandig ondernemen binnen de IT. Door hun expertises en passie staan ze elke dag klaar om jou te ondersteunen. Graag kennis met ons maken? Dat kan gemakkelijk via onderstaand formulier.

Ga naar de bovenkant