Zelfstandig worden of toch in loondienst blijven?

Veel mensen in loondienst denken er wel eens over na of ze de stap moeten gaan maken om ook voor zich zelf te beginnen. In de krant lees je over de toename van het aantal zelfstandigen en wellicht in je projectteam op je werk of op een feestje bij vrienden hoor de meest spectaculaire verhalen over de voordelen van ondernemerschap. Maar ja, is het wel zo mooi? En welke risico’s zitten daar aan? De wereld is echter niet zwart wit. Het is niet óf je bent in loondienst, met alle zekerheden van dien, óf je bent zelfstandig en hebt meer inkomsten maar ook veel meer risico’s.

In de werkelijkheid is het geen zwart wit maar is het een glijdende schaal van loondienst naar ondernemerschap. In onderstaande tabel zetten we kort de belangrijkste kenmerken en financiële consequentie op een rijtje.

Loondienst

Het beeld is dat werknemers in loondienst het allemaal goed voor elkaar hebben. Ze hebben zekerheid van inkomen en alles wordt voor ze geregeld. In werkelijkheid valt dat nog wel eens tegen. Als je bedrijf niet goed draait of van koers verandert kun je er toch zo uitvliegen. Life time employment is niet meer van deze tijd. Jij kunt loyaal zijn aan je bedrijf maar is jouw werkgever dat ook aan jou als het erop aankomt? Natuurlijk is het lekker dat bij veel werkgevers alles goed voor je is geregeld; een auto, telefoon, laptop, pensioen, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar als je daar een keer van af wilt wijken omdat je dingen op jouw manier wilt regelen dan is dat bij veel werkgevers niet mogelijk. Ook over de invulling van je werk heb je niet altijd veel vrijheid. En er is dan wel een HR afdeling, maar heb je nou echt de indruk dat ze serieus met jouw ontwikkeling bezig zijn? Vaak is dat niet het geval. Je draagt zelf je verantwoordelijkheid over je carrière en je ontwikkeling. Ook in loondienst ben je eigenlijk al een kleine zelfstandige.

In de tabel gaan we uit van een medewerker in loondienst die € 54.564 netto per jaar verdient. Laten we eens kijken wat diezelfde medewerker bij andere contractvormen zou kunnen verdienen.

Midlance

Als dezelfde medewerker de overstap maakt naar een bedrijf dat Midlance contracten aanbiedt dan gaat hij of zij er zo’n €16.000 netto per jaar op vooruit. Dat is maar liefst 28% meer dan in loondienst. In deze midlance constructie ben je nog steeds in loondienst met alle voor en nadelen van dien. Er is veel voor je geregeld maar je vrijheid is nog steeds beperkt en je zekerheden zijn net als een regulier loondienst contract ook niet gegarandeerd. Die 28% extra inkomsten is overigens geen maandloon maar gebaseerd op een bonus als je voldoende omzet hebt gemaakt. En als je voor het einde van het jaar vertrekt heb je geen recht op die bonus. Midlance is dus een stapje meer in de richting van een ‘independent professional’ met alle voor- en nadelen van dien.

Ondernemerscommunity als The Future Group

Een stap verder is als je daadwerkelijk voor jezelf gaat beginnen. Je schrijft je in bij de KvK als ondernemer en hebt geen leidinggevende en dus geen werkgever meer. Dan ga je er in inkomen opeens een flinke stap op vooruit. Een zelfstandige verdient al snel 100% meer dan dezelfde professional in loondienst. Daar komt ook nog eens bij dat je nu alle vrijheid hebt om alle beslissingen in je carrière zelf te nemen; wanneer je vrij neemt, wat voor soort opdrachten je uitvoert, etc.

Daar staat natuurlijk de onzekerheid tegenover of je gedurende langere tijd je inkomsten wel kunt continueren. Door je aan te sluiten bij een community als bijvoorbeeld The Future Group heb je heel veel zekerheden over continuïteit van werk doordat je kennis en netwerk met elkaar deelt. Je hebt in zo’n community ‘best of both worlds’; de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap maar de nadelen zoals risico, administratie, wetgeving, etc. worden voor je opgelost.

ZZP’er

De laatste stap op de glijdende schaal is als je de sprong in het diepe waagt en in je eentje voor jezelf begint. Dat levert ten opzichte van een community nog weer eens gemiddeld zo’n 5% extra netto inkomen op. Je bent dan op alle fronten volledig vrij. Dat is een groot deel van de tijd heerlijk. Maar soms heb je behoefte om even te sparren, heb je per direct hulp nodig op je opdracht. Of er verandert iets in de wetgeving en je weet niet hoe je daar mee om moet gaan. Of je kan een contract sluiten met een mooie opdrachtgever en je weet eigenlijk niet wat je daar nou precies voor uurtarief voor kunt regelen. Al dat soort vragen zul je dan ook in je eentje moeten beantwoorden.

Conclusie; voor elke werkvorm valt iets te zeggen. Het hangt af van je persoonlijke profiel wat bij jou past. Ben jij IT’er en loop jij erover te denken om voor jezelf te beginnen? Kom dan vrijblijvend langs op 22 september op het Ondernemersplein in Den Bosch. Daar kun je al je vragen stellen aan ervaringsdeskundigen.

Wil je meer weten over ondernemen samen met The Future Group?

Neem contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen!

Kom met ons in contact!

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs