Wat zijn de eerste stappen van het ondernemerschap?

Home>>ZZP Helpdesk>>Wat zijn de eerste stappen van het ondernemerschap?

Als je voor jezelf begint zijn er een aantal zaken die je kunt voorbereiden die jou kunnen helpen om een vliegende start te maken. Vanuit loondienst overstappen naar het ondernemerschap is niet niks, dus zorg dat je hier eerst uitgebreid informatie over verzameld. Ook is het goed om te checken of jij voldoet aan de ondernemerscriteria. Ondernemen moet je namelijk echt liggen, niet iedereen is er voor geschikt. Wat ook helpt is om er over te praten met vrienden en familie. Zij kennen jou goed en kunnen vaak goed inschatten of het ondernemerschap bij je past.

Concrete plannen maken

Na het verzamelen van informatie, kun je aan de slag met concrete plannen. Breng voor jezelf helder in kaart hoe je de volgende punten gaat aanpakken:

  • Welke diensten en/of producten ga je aanbieden?

Zorg dat je zelf goed voor ogen hebt welk product of welke dienst je wilt gaan aanbieden. Hier moet je namelijk je hele strategie omheen bouwen. Probeer het daarom goed concreet te maken. Dit kun je het beste doen door het in 1 tot 3 zinnen voor jezelf op te schrijven.

  • Hoe ziet de markt er op dit moment uit?

Doe vooraf uitgebreid marktonderzoek. Hoeveel concurrentie is er? Is er op dit moment veel of juist weinig vraag naar jouw product of dienst? Welke prijzen voeren je concurrenten? Wie zijn je klanten? Dit is belangrijke informatie die je moet weten voordat je verder kunt.

  • Hoe ga je je klanten bereiken?

Uiteindelijk moeten jouw klanten je natuurlijk kunnen vinden. Bedenk dus goed via welke kanalen je dit wilt doen en hoe je dit gaat aanpakken.

  • Hoe ga jij je onderscheiden van je concurrenten?

Is er veel concurrentie binnen jouw branche? Dan moet je goed weten hoe jij jezelf kunt onderscheiden en waarom je klanten voor jou moeten kiezen. Zorg dat je ook dit duidelijk voor jezelf in kaart brengt.

  • Welke doelen wil je bereiken?

Stel vooraf (realistische) doelen voor jezelf op. Op deze manier kun je ergens naartoe werken. Ook zorgt dit er voor dat je tussentijds altijd kunt evalueren. Merk je na een tijdje dat je niet dichter bij je doelen komt? Dan wordt het misschien tijd om je strategie aan te passen.

Het begin is gemaakt en vanuit hier kan je verder gaan bouwen aan je bedrijf.

Het startersevent van The Future Group

Wist je dat wij eens in de 3 maanden een Startersevent organiseren? Hier sluiten verschillende ondernemers aan om hun ervaringen te delen en kun jij al jouw vragen stellen. Bekijk hier een overzicht van onze events.

Bekijk alle vragen

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks.

Onze ondernemersadviseurs staan klaar voor al jouw aanvullende vragen!

Verder praten

Wil je graag verder praten?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op!

Ik denk eraan om zelfstandig te gaan ondernemen

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks. Onze ondernemersadviseurs staan klaar voor al jouw aanvullende vragen!

Wat zijn de eerste stappen?

Ik heb besloten ZZP’er te worden, en nu?

Staat jouw vraag er niet tussen? En heb je nog aanvullende vragen nu jij gaat beginnen als zelfstandig ondernemer? Plan een bakje koffie in en wij helpen je verder!

Met welke belastingen krijg ik te maken?

Hoe haal ik meer uit het ondernemerschap?

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat! Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Met welke soorten belasting krijg ik te maken met een BV?

Staat mijn uurtarief gelijk aan de markt?