Verschil inkomen loondienst en zzp

De financiële realiteit van zelfstandig ondernemen

Wanneer je de stap maakt naar zelfstandig ondernemen, lijkt een hoger uurtarief dan je vorige uurloon aantrekkelijk. Maar er is meer aan de hand. Het financiële plaatje complexer is dan het lijkt.

Uurtarief vs. uurloon: de verborgen kosten

Jouw uurtarief moet namelijk alle kosten dekken om je (eenmans)zaak draaiende te houden. Denk aan verzekeringen, pensioenopbouw, vakantiedagen en vakantiegeld.

Wat neem je mee in jouw uurtarief als ZZP’er?

  • Verzekeringen: Denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, etc.
  • Pensioen: Zelf sparen voor later is essentieel.
  • Vakantie: Reserveer geld voor vrije dagen en vakantiegeld.
  • Belastingen: Vergeet de inkomstenbelasting en btw niet.
  • Overige kosten: Denk aan administratie, marketing, etc.

Loondienst vs. ZZP vs. The Future Group: een financieel overzicht

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeldberekening van de financiële verschillen tussen werken in loondienst, midlance, als zzp’er en wanneer je je aansluit bij The Future Group.

verschil inkomen loondienst en zzp

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat!

Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Meer vraag dan aanbod

Het is per vakgebied anders of je als zzp’er meer zal gaan verdienen dan in loondienst, maar in een markt waar meer vraag is dan aanbod, zoals de huidige IT markt, kan je ervan uit gaan dat je erop vooruit gaat. De vraag naar professionals is namelijk hoger dan ooit en dat mag je best terug zien in je uurtarief. Maar ook met een aanzienlijke inflatie moet jouw uurtarief meebewegen. Daarom stellen wij bij The Future Group de vraag: ‘De markt is goed, maar is je uurtarief dat ook?’. Vanuit de TFG pijler commercie zien wij het als één van onze taken om onze ondernemers te ondersteunen in de onderhandelingen voor een hoger tarief.

ZZP Calculator

Gezien de krapte op de markt kan de stap naar zelfstandig ondernemen jou al snel meer opleveren dan dat je verdient in loondienst. Ben je benieuwd naar wat jij kunt verdienen als zzp’er, en wil je weten wat jij nu écht waard bent? Met de zzp calculator bereken jij binnen 5 minuten jouw besteedbaar inkomen als zzp’er.

Deze calculator geeft een indicatie van wat jouw netto inkomen als ZZP’er bij The Future Group kan zijn. We gaan hierbij uit van tenminste 3 jaar IT ervaring. Het is handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben:

  • jouw loonstrook;
  • en/of jaaropgave.

De uiteindelijke berekening is gebaseerd op een aantal gemiddelden en kan in de praktijk uiteraard anders uitvallen.