Een huis kopen als zzp’er?

Hier kunnen we kort over zijn. Ja, dat kan! Voorheen was het lastig om als (startend) zzp’er een hypotheek te krijgen, maar tegenwoordig gaat dat een stuk gemakkelijker, ook als je korter dan 3 jaar bezig bent met ondernemen. Bij de meeste banken kun je al een hypotheek krijgen als je minimaal 1 jaar zzp’er bent, maar bij de Rabobank wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie. Het is dan dus ook mogelijk om al sneller in aanmerking te komen.

Een hypotheekverstrekker kijkt naar de volgende onderdelen:

  • In welke sector ben je werkzaam?
  • Hoe hoog zijn je vaste lasten?
  • Hoeveel risico loop je met je bedrijf?
  • Hoe hebben je bedrijf en winst zich ontwikkeld?
  • Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst van je bedrijf?

Groeien naar meer ondernemerschap kan op heel veel manieren. Wij maken dus jouw plan ook graag op maat!

Kom je binnenkort langs voor een gesprek met één van onze ondernemersadviseurs?

Uitdagingen bij het kopen van een huis als ZZP’er

Het kopen van een huis als zzp’er komt met specifieke uitdagingen. Banken en hypotheekverstrekkers zien zzp’ers vaak als een hoger risico vanwege het fluctuerende inkomen en de onvoorspelbaarheid van het ondernemerschap. Dit kan het moeilijker maken om een hypotheekaanvraag goedgekeurd te krijgen. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op deze uitdagingen door een duidelijk overzicht te hebben van je financiële situatie en te kunnen aantonen dat je bedrijf stabiel is en een betrouwbare bron van inkomsten heeft.

Voorbereiden op een hypotheek als ZZP’er

Om je kansen op het succesvol verkrijgen van een hypotheek te vergroten, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Dit betekent dat je moet zorgen voor een sterke financiële administratie die je inkomen en de stabiliteit van je bedrijf aantoont. Houd al je bedrijfsresultaten, belastingaangiften en andere relevante financiële documenten up-to-date en gemakkelijk toegankelijk. Het kan ook helpen om je schulden te minimaliseren en een gezonde spaarrekening te onderhouden als bewijs van financiële stabiliteit.

Tips voor het succesvol kopen van een huis als ZZP’er

Er zijn verschillende strategieën die je als zzp’er kunt toepassen om je kansen op het kopen van een huis te vergroten. Een van de belangrijkste is het bouwen van een goede relatie met een financieel adviseur of hypotheekbemiddelaar die ervaring heeft met zzp’ers. Zij kunnen je begeleiden door het proces, advies geven over de beste hypotheekproducten voor jouw situatie, en helpen bij het opstellen van een overtuigend financieel profiel voor hypotheekverstrekkers.

Toekomstperspectieven voor ZZP’ers op de woningmarkt

Ondanks de uitdagingen zijn de vooruitzichten voor zzp’ers die een huis willen kopen positief. Met de groeiende erkenning van zzp’ers als een belangrijk onderdeel van de arbeidsmarkt, passen steeds meer hypotheekverstrekkers hun criteria aan om deze groep tegemoet te komen. Innovatieve hypotheekproducten en flexibelere beoordelingsmethoden maken het voor zzp’ers gemakkelijker om een hypotheek te krijgen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en te profiteren van de beschikbare kansen.

The Future Group helpt je verder

Als zzp’er zal je een meer fluctuerend inkomen hebben dan in loondienst; de ene maand kun je namelijk meer opdrachten hebben dan de andere maand. Het is in loondienst dan ook gemakkelijker om een hypotheek te krijgen, maar met de juiste gegevens van jouw eenmanszaak kan ook jij wel degelijk een hypotheek krijgen. Bij het kopen van een huis helpt de Rabobank de maten van The Future Group graag verder. Bekijk hier de flyer om verder te lezen hoe de Rabobank hierbij kan helpen.

Meer weten over ZZP’en in de IT?

Bekijk onze gids over het freelancen in de IT. Daarin geven we antwoord op veel vragen rondom het zelfstandig ondernemerschap, zoals; hoe start je als freelancer in de IT, wat zijn de voor- en nadelen en wat is nou een goede work-life balans.