Kennis over ZZP – nieuwe versie

Starten als ZZP’er in de IT

Droom jij ervan om te ondernemen binnen de IT? De dynamische en snelgroeiende IT-branche biedt eindeloze kansen voor IT-professionals die hun eigen pad willen volgen. Als ZZP’er geniet je van de ultieme vrijheid, maar naast deze voordelen, komen er ook de nodige uitdagingen bij kijken, zoals het vinden van klanten, het beheren van je administratie en de Wet DBA. Wat als er een model zou zijn waarbij je de vrijheid van zelfstandig ondernemerschap kunt combineren met de kracht van samenwerking en veilig ondernemen? Lees verder en ontdek hoe het werken binnen een maatschap jou kan helpen om de voordelen van zelfstandig ondernemen te ervaren, zonder de risico’s zoals de Wet DBA.

Benieuwd naar wat je zou kunnen verdienen als zelfstandige IT-professional binnen ons collectief? Bereken het gemakkelijk via onderstaande button!

Voor- en nadelen van ZZP’en in de IT

  • Flexibiliteit in werk en tijd
    Als ZZP’er bepaal je zelf je werktijden en kies je de opdrachten die je interesseren, wat zorgt voor meer vrijheid.

  • Hogere uurtarieven
    Je kunt vaak hogere uurtarieven vragen dan in loondienst, doordat bedrijven extra betalen voor specialistische kennis en flexibiliteit.

  • Keuze van projecten
    Je hebt de vrijheid om te kiezen voor de projecten die passen bij jouw expertise en voorkeuren, wat zorgt voor variatie in je werk.

  • Mogelijkheid tot diverse werkervaringen
    Door met verschillende opdrachtgevers te werken, breid je je vaardigheden en ervaring snel uit.

  • Ondernemersvoordelen
    Als ZZP’er kun je zakelijke kosten aftrekken, zoals apparatuur en reiskosten, wat belastingvoordelen oplevert.

  • Inkomens- en werkonzekerheid
    De vraag naar werk is niet altijd constant, wat zorgt voor fluctuerende inkomsten en onzekerheid.

  • Verantwoordelijkheid voor administratieve taken
    Je moet zelf zorgen voor je administratie, belastingaangiftes en juridische zaken, wat veel tijd kost.

  • Afwezigheid van sociale vangnetten
    Als ZZP’er ben je niet automatisch verzekerd van ziekteverlof, pensioen of een uitkering bij werkloosheid.

  • Eenzaamheid
    Als zelfstandige mis je vaak het sociale contact en de samenwerking die je in een team of organisatie hebt.

  • De Wet DBA 
    De Wet DBA creëert onzekerheid voor ZZP’ers over de juridische status van hun opdrachten, met het risico op herkwalificatie van hun werkrelatie.

Onafhankelijk én samen brengt je verder

Hoewel ZZP’en in de IT-sector veel vrijheid biedt, kunnen de nadelen, zoals onzeker inkomen en administratieve druk, flink doorwegen. Bij The Future Group combineren we de voordelen van zelfstandig ondernemerschap met de kracht van samenwerking. Onze unieke maatschapstructuur zorgt ervoor dat de Wet DBA geen impact heeft, terwijl je geniet van een groot salesnetwerk, zorgeloze administratie en volop kennisdeling. Je staat er nooit alleen voor; bij ons werk je samen met een hecht collectief van IT-professionals. Wil jij de vrijheid van ZZP’en, maar met de voordelen van samenwerking? Ontdek wat The Future Group voor jou kan betekenen.

Het verschil tussen ZZP’en en veilig ondernemen via TFG​

In onderstaande tabel zie je de duidelijke verschillen tussen ondernemen via een maatschap zoals The Future Group en ZZP’en.
Je kunt dus via TFG veilig ondernemen! 

Ondernemen via TFG met maatschap Alleen ondernemen als ZZP’er
Contract met opdrachtgever wordt afgesloten met de maatschap. Contract wordt afgesloten met de ZZP’er.
Administratieve afwikkeling wordt gedaan door de maatschap. Administratie en facturatie wordt gedaan door ZZP’er.
De maatschap neemt de opdracht aan en verplicht zich tot het leveren van de dienst, de vergoeding wordt betaald aan de maatschap en via de maatschap verrekend met de ondernemers. Juridisch gezien is het de ZZP’er die zich verplicht tot het leveren van de dienst, de vergoeding wordt betaald aan de ZZP’er.
Doordat de maatschap de opdracht aanneemt is de discussie over schijnzelfstandigheid en werken voor eigen rekening en risico niet relevant. Discussie over schijnzelfstandigheid en werken voor eigen rekening en risico is in volle hevigheid aanwezig.
Vanuit de maatschap worden samen eindklanten gevonden, helpen ondernemers elkaar aan opdrachten en investeren we in het netwerk, zichtbaarheid en kennisontwikkeling. Hiermee is de maatschap geen lege huls, maar een actief ondernemers collectief. Vergelijk dit met hoe notarissen of advocaten samen optreden. ZZP’en vanuit een BV is mogelijk. Alleen als deze goed is ingericht is de wet DBA niet van toepassing. In de praktijk fungeert de BV regelmatig als lege huls, waardoor er toch risico kan ontstaan.
Bovendien is er een goedgekeurde maatwerk overeenkomst tussen TFG en de belastingdienst tot 1 augustus 2028. Belastingdienst kan tot 5 jaar na de opdracht concluderen dat er toch loonbelasting, premies voor verzekeringen en pensioenen moet worden afgestaan.
Conclusie: Dit is ondernemen met meer zekerheid. Conclusie: Dit kan risicovol zijn.

De unieke voordelen van The Future Group

ZZP'en in IT - echt zelfstandig

Écht
zelfstandig

Ondernemen met alle vrijheid. Werk aan je opdrachten waar en wanneer je wilt.

Wet DBA Schijnzelfstandigheid - Veilig ondernemen

Veilig
ondernemen

De unieke structuur en werkwijze van TFG via een maatschap maakt dat de WetDBA niet van toepassing is.

Groot netwerk linken je aan mooie opdrachten

Groot
salesnetwerk

Ons salesteam & het collectief linken je aan mooie opdrachten bij top bedrijven.

Sparren en netwerken met andere ZZP'ers in IT

Hecht
collectief

Sparren en plezier met leuke IT-professionals. Je staat er nooit alleen voor!

Wissel kennis en ervaring uit

Volop
kennisuitwisseling

Verbreed je kennis tijdens onze evenementen, bijeenkomsten en (online) trainingen.

Volledig ontzorgd, focus je op ondernemen

Zorgeloze
administratie

Jij focust je op ondernemen. Wij regelen alles rondom contracten en facturatie.

Veelgestelde vragen over ondernemen in IT

Ik denk eraan om te gaan ZZP’en

Als ZZP’er moet je rekening houden met zaken zoals je inschrijving bij de KvK, belastingaangifte, verzekeringen (zoals arbeidsongeschiktheid), en het opstellen van contracten. Daarnaast is het belangrijk om je administratie goed bij te houden, tijdig belasting te betalen en een netwerk opbouwen voor het binnenkrijgen van opdrachten.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) regelt of je als ZZP’er een dienstbetrekking hebt of echt zelfstandig werkt. Het is belangrijk om duidelijke en transparante contracten te hebben met opdrachtgevers, zodat je niet als schijnzelfstandige wordt aangemerkt.

Als ZZP’er ben je zelfstandig en verantwoordelijk voor je eigen inkomen en werk. In een maatschap werk je samen met andere ondernemers en deel je zowel winst als verlies. De maatschap biedt meer samenwerking, maar ook meer gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bij TFG zorgen we dankzij ons salesnetwerk voor toffe opdrachten, maar wisselen we ook kennis, kansen en ervaringen met elkaar uit.

Je wilt natuurlijk graag weten wat je ongeveer kunt verwachten aan inkomen als ZZP’er.  Onze handige ZZP-calculator geeft je een indicatie van wat je maandelijkse inkomsten zouden zijn als je zelfstandig onderneemt binnen onze maatschap, ook wel ons IT collectief.

Als je overweegt te starten als ZZP’er in de IT wil je natuurlijk ook weten wat de ervaringen van andere zelfstandig ondernemers zijn. Bekijk onze testimonials om de ondernemersverhalen te lezen van de mensen die zich bij ons IT-collectief aansloten. Of, kom naar één van onze events of startersevents om in gesprek te gaan met de mensen die de stap al hebben gemaakt.

Ondernemen binnen een maatschap

Je schrijft je in bij de KvK door samen met je maat(en) een formulier in te vullen en de gegevens van de maatschap (zoals de naam en activiteiten) te verstrekken. Dit kan zowel online als fysiek bij de KvK. Wanneer je je aansluit bij ons collectief regelen wij dit samen met jou.

Ons salesteam helpt je graag aan toffe opdrachten bij diverse opdrachtgevers en ook onze aangesloten IT-professionals helpen je graag aan een opdracht. Daarnaast geven we je tips & tricks voor het inzetten van bijvoorbeeld LinkedIn om je online zichtbaarheid te vergroten.

Bij TFG werken professionals niet als zzp’er, maar als partners binnen een maatschap. Zo kunnen we opdrachten vervullen zonder dat er twijfel ontstaat over de aard van de arbeidsrelatie. Binnen de maatschap dragen de partners samen de verantwoordelijkheid over de projecten, en werken we op basis van gelijkwaardigheid. Dat maakt het niet alleen juridisch veiliger, maar ook veel leuker, je doet het samen!

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer je formeel ZZP’er bent, maar in werkelijkheid werkt zoals een werknemer (bijvoorbeeld met een vaste opdrachtgever en afhankelijkheid). Een fictief dienstverband ontstaat wanneer je als ZZP’er wordt aangemerkt terwijl je formeel een arbeidsovereenkomst hebt, bijvoorbeeld bij belastingcontrole.

Om onderdeel te worden van een maatschap, sluit je een overeenkomst met één of meerdere ondernemers. Je maakt afspraken over het delen van winst, verlies, verantwoordelijkheden, en de inbreng van kennis en middelen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en alles schriftelijk vast te leggen.

Kom in gesprek met onze ondernemersadviseurs

Met een team aan ondernemersadviseurs kun je bij ons altijd terecht voor advies en hulpvragen over zelfstandig ondernemen binnen de IT. Door hun expertises en passie staan ze elke dag klaar om jou te ondersteunen.

Graag kennis met ons maken? Dat kan gemakkelijk via onderstaand formulier.