8 tips om een betere ondernemer te worden

In Nederland stopt 60% van alle zzp’ers binnen vijf jaar. Ondanks het feit dat dit aantal bij The Future Group een stuk lager ligt, is dit nog steeds een hoog aantal. Maar de vraag is dus, wat doet de overgebleven 40% om succesvol te zijn? Hieronder staan een aantal belangrijke tips om een betere ondernemer te worden. En als je nog meer tips hebt, laat ze dan vooral achter in de commentaarsectie.

1. Noem jezelf een expert

Bedrijven en consumenten gaan graag in zee met experts. En jij bent die expert, er weet niemand zoveel van jouw product, jouw dienst of jouw kennisgebied. Straal dat ook uit, op je website, je LinkedIn pagina, etc. Maar naast zeggen dat je expert bent, zijn er nog andere manieren om als expert op jouw vakgebied te worden erkend:

  • Zorg voor klantenreferenties op je website of op je LinkedIn profiel.
  • Wie schrijft, die blijft! Schrijf dus een boek, blogs, whitepapers, etc. Zo word je snel gezien als autoriteit en ben je beter vindbaar in zoekmachines.
  • Zorg dat je genoemd wordt op social media kanalen van anderen.
  • Zorg voor een groot aantal volgers op social media. Dit bouw je op door regelmatig relevante content te delen

2. Bied een oplossing voor een probleem

Jij biedt een bedrijf of consument een oplossing voor hun probleem. Zij moeten bereid zijn te betalen voor deze oplossing. Dan heb je een rendabel bedrijf. Je moet dit kunnen verkopen. Je moet goed uit kunnen leggen waarom jouw product, dienst of vaardigheid een oplossing is voor het probleem. Dit gaat zeker ook op voor zzp’ers, die zichzelf moeten kunnen verkopen.

3. Zorg dat je een plan hebt

Schrijf je plan uit in de vorm van een ondernemingsplan. Dit brengt kort maar krachtig je bedrijfsstrategie in beeld. Hoe ziet je financiële plaatje eruit? Waar liggen de kansen en bedreigingen? Een goed ondernemingsplan vat al deze zaken helder en concreet samen. Ga dit plan vervolgens ook uitvoeren. Blijf niet hangen in teveel nadenken en conceptualiseren. Ondernemers die doen zijn in het algemeen succesvoller dan ondernemers die blijven steken in conceptueel denken.

4. Zorg voor een goed LinkedIn profiel

Veel startende ondernemers onderschatten de kracht van social media. Vooral zzp’ers maken nog te weinig gebruik van social media en dan met name LinkedIn. LinkedIn biedt je een wereld van mogelijkheden, mits goed gebruikt. Zorg voor een zakelijke profielfoto, een pakkende functietitel met daarin wat je zoekt, schrijf een samenvatting van jezelf en je bedrijf. Zorg ook voor een schone url (dus niet …/jan-de-vries-8237623fd8hd283u8ey23). In een ander blog schrijven we meer over hoe LinkedIn het beste te gebruiken valt.

8 tips om een betere ondernemer te worden

5. Neem je intuïtie serieus

Je zult van iedereen advies krijgen over je plannen, gevraagd en ongevraagd. Natuurlijk luister je ernaar, maar wees ook een beetje eigenwijs. Vertrouw je intuïtie. Je zult in je plannen soms tegenstrijdigheden tegenkomen. En niet alle informatie is even betrouwbaar. Vertrouw daarom ook op je “gut feeling”, je intuïtie. Word je blij van een bepaald idee of word je juist angstig? Luister hiernaar.

6. Vind een mentor

Het is erg belangrijk om kennis en ervaring te zoeken bij mensen die bepaalde zaken al eerder hebben meegemaakt. Zoek dus een professionele mentor om je te begeleiden bij de start van je bedrijf. Je mentor geeft je waardevolle adviezen en tips vanuit eigen ervaring. Dit kan zijn op persoonlijk gebied of op zakelijk, strategisch gebied. Er zijn zelfs experts die zeggen dat het hebben van een goede mentor een kritieke succesfactor is bij het starten van een onderneming. Het hebben van een klankbord is erg belangrijk, zeker als het even tegenzit. Het kan ervoor zorgen dat je op een gezondere manier omgaat met stressmomenten als iemand die er ervaring in heeft, je kan helpen.

7. Ken je markt

Elke succesvolle zelfstandig ondernemer doet goed marktonderzoek en kent zijn markt. Hij weet hoeveel vraag er is en hoeveel aanbod er is. Hij kent zijn (potentiële) klanten en zijn concurrenten. Hij begrijpt ook waar hij in uitblinkt ten opzichte van zijn concurrenten, wat zijn toegevoegde waarde is voor de klant en weet dit te verkopen.

8. Verstandig omgaan met geld

Je start als zzp’er en haalt al snel een mooie opdracht binnen voor een mooi tarief. Bedenk dan goed hoe je met je winst omgaat. Investeer je je verdiende geld weer in het bedrijf, keer je jezelf een mooi salaris uit of koop/lease je een mooie nieuwe auto? Ons advies is, zeker in het begin, wees zuinig. Bouw een buffer op voor als het een paar maanden wat minder gaat en je minder omzet hebt.

Veel van bovenstaande tips kan The Future Group je bij helpen. Dus wil je als IT zzp’er starten, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze recruiters.

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
Betere ondernemer worden
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs