Leer jezelf beter kennen als ondernemer

De eerste fase voor het starten als zzp’er, was de oriëntatiefase. De tweede fase is de spiegelfase. Hierin houd je jezelf een spiegel voor. Je leert jezelf beter kennen, wat betreft je sterke en zwakke punten, om zodoende een betere ondernemer te worden en een succesvoller bedrijf te starten.

  1. Leer jezelf beter kennen.

Wat zijn jouw sterke punten en wat zijn jouw zwakke punten? Ben je cijfermatig sterk, maar hou je niet van telefonische acquisitie? Wat zijn jouw allergieën, welke eigenschappen bij andere mensen kun je slecht tegen en wat zegt dat over jou? Ben je gefocust of juist pietluttig? Er zijn online meerdere ondernemerstesten te vinden, Google daar eens op en leer jezelf kennen.

  1. Vraag advies.

Vraag allereerst je familie en vrienden wat ze vinden van jou en je plan om als zzp’er te starten. Maar bedenk wel, dat deze mensen vaak minder kritisch zijn dan externen. Vraag daarom ook advies aan een ondernemersadviseur. Of ga langs bij je Kamer van Koophandel. Hier werken adviseurs die je gratis advies geven over je plan.

Deze zullen zich ook kritisch uitlaten over je plannen. Ook kunnen andere zelfstandigen je vaak van goede informatie voorzien. Zij weten hoe de markt in elkaar zit en kunnen je vertellen over eigenschappen die je absoluut moet hebben om succesvol te ondernemen in jouw branche. En als je plannen hebt om als IT zzp’er te starten, kun je aankloppen bij de recruiters van The Future Group.

  1. Wat zijn jouw kwaliteiten?

Het is erg belangrijk te weten wat jouw kwaliteiten zijn? Wat zijn jouw belangrijkste eigenschappen? Ben je flexibel, iets wat voor ondernemerschap belangrijk is? Heb je veel discipline of geef je snel op als het tegenvalt? Heb ook lef en durf te vragen. Durf te vragen om de deal, durf te vragen om een referentie of recensie.

  1. Wat zijn jouw verbeterpunten?

Het is belangrijk te weten dat ondernemerschap niet altijd van een leien dakje gaat. Door goed te onderzoeken wat jouw verbeterpunten zijn, kun je alvast inspelen op jouw risico’s. Ben je bijvoorbeeld niet goed in administratie? Neem een boekhouder in de arm of sluit je aan bij een collectief zoals The Future Group. Denk goed aan wat jouw kunnen valkuilen zijn.

  1. Wat is jouw rol?

Wat is jouw rol in een bedrijf? Ben je uitvoerend sterk of ben je een leidinggevende? Als je weet welke rol je in een bedrijf hebt, weet je ook beter hoe je positieve en negatieve eigenschappen hierop aansluiten. Bedenk je dat je vaak nieuw bij klanten binnenkomt. Zij weten nog niet wat voor iemand jij bent, wat je gevoel voor humor bijvoorbeeld is. Ben je iemand die alles beter weet of luister je goed naar je nieuwe collega’s en laat je ze altijd in hun waarde?

  1. Wat zijn jouw persoonlijke doelen?

Welke persoonlijke doelen wil jij bereiken? Je kunt kiezen voor het ondernemerschap omdat je meer energie wilt halen uit het werk dat je gaat doen. Maar misschien wil je je kennis van een bepaald vakgebied juist gaan verbreden. Wat wil je leren van het zzp’er zijn? Want zelfs al lukt het niet om succesvol te zijn als bedrijf, kun je er persoonlijk wel veel van leren. En dat is ook erg waardevol.

Als laatste tip geven we je mee om eigenwijs te zijn. Natuurlijk luister je naar de goede adviezen van mensen die dicht bij je staan, zoals familie, vrienden en (oud)collega’s. Maar je zult ook veel ongevraagd advies krijgen. Iedereen kent wel een horrorverhaal over een mislukt avontuur. Maar als je gelooft in je eigen plan, ga er dan gewoon voor!

Wil je graag weten wat je mogelijkheden zijn als zzp’er in de IT? Neem dan contact op met ons. We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
Ying Yang
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs