Wat is een maatschap?

Maatschap bij The Future Group?

Als je je wilt aansluiten bij The Future Group, dan word je geen eigenaar van een eenmanszaak of aandeelhouder in een BV, maar je wordt een maat in een maatschap. Je kent het vast wel, maatschappen. Huisartsen, tandartsen en advocaten zitten ook vaak in een maatschap. Maar wat is nu precies een maatschap en wat betekent het voor je aansprakelijkheid? Dat wordt in dit blog besproken.

Zzp versus maatschap

Allereerst bespreken we het verschil tussen zzp’er en een rechtsvorm zoals een maatschap. Een zzp’er is een Zelfstandig ondernemer Zonder Personeel. Dit is dus geen juridische rechtsvorm. Je kunt zzp’er zijn in een eenmanszaak, een BV, VOF of een maatschap. De term zzp geeft alleen aan dat je geen personeel hebt.

Wat is een maatschap>

Een maatschap is een bedrijf waar minimaal 2 personen samenwerken. Iedereen die zich heeft verenigd in een maatschap, wordt maat genoemd. De maten zijn allen mede-eigenaar van de maatschap. Maten voeren beroepsmatige activiteiten uit.

Iedere maat brengt iets in. Dit kan zijn geld, goederen of arbeid. In het geval van The Future Group is dit het laatste: arbeid.

Wat is een maatschap?

Voor- en nadelen

Zoals met alles, zijn er voor- en nadelen verbonden aan een maatschap.

De voordelen
• Een maatschap is snel op te richten;
• Je deelt verantwoordelijkheid met andere maten;
• Je hebt geen (start)kapitaal nodig;
• Je blijft recht houden op fiscale voordelen zoals belastingaftrek.

De nadelen
• Je werkt samen en moet beslissingen dus gezamenlijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het toelaten van nieuwe maten tot de maatschap;
• Je bent voor een deel privé aansprakelijk (dit wordt zelfs hoofdelijk aansprakelijkheid, zie volgende paragraaf);
• De afspraken die je met de maten maakt zijn bindend.

Meer weten over ondernemen als IT’er in een maatschap bij The Future Group? Kijk dan verder op de website of neem contact op met een van onze recruiters.

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
Wat is een maatschap?
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs