Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Dit is voor veel mensen een lastige opgave. Te hoog kan afschrikken en te laag doet geen recht aan wat jij kunt. Het belangrijkste is dat je allereerst goed voor ogen hebt wat je in ieder geval moet verdienen om rond te komen. Als je dat minimale bedrag hebt berekend dan weet je wat je minimaal moet verdienen om in ieder geval geen verlies te maken. Daarna kun je gaan kijken wat jouw ervaring en vakmanschap het beste laten matchen op jouw uurtarief.

Privé en zakelijke kosten

Begin hierbij met de optelsom van je privékosten, zoals je huur/hypotheek, auto, telefoon/internet, boodschappen, kleding etc. Als je zeker wilt weten dat je niks vergeet kun je altijd door de app van je bankrekening scrollen en alles bij elkaar optellen. Er zijn altijd meer kostenposten dan je in eerste instantie denkt! Nadat je al je privékosten hebt opgeteld kun je de optelsom van je zakelijke kosten gaan maken. Hierbij komen bijvoorbeeld de kosten van apparatuur zoals je laptop aan te pas, maar ook verzekeringen en autokosten.

Staat jouw vraag er niet tussen? En heb je nog aanvullende vragen bij het starten als zzp’er?

Plan een bakje koffie in en wij helpen je verder!

Directe en indirecte uren

Niet alle uren die je zal gaan maken als zzp’er zijn direct declarabel. Daarom kun je het onderscheid maken tussen directe en indirecte uren. De directe uren zijn de uren die je maakt bij jouw klant en waarmee je jouw omzet behaalt. Indirecte uren zullen niet terug te zien zijn op je factuur, deze breng je niet in rekening bij je klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uren voor het volgen van cursussen, acquisitie, administratie of bijvoorbeeld kosten voor de promotie van het werk dat jij levert of product dat je verkoopt. De declarabele uren neem je mee in je berekening.

De berekening maken

Om tot een juist uurtarief te komen zal je een realistische begroting moeten maken, waarbij je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen. Om te beginnen neem je het maximale aantal uur per jaar dat je kunt werken; 40 uur per week, 52 weken in het jaar = 2080 uur. Hier haal je 240 uur af voor vakantie en ziekte en je houdt 1840 uur over. Laten we zeggen dat hiervan 70% declarabel is, dan hou je 1288 declarabele uren over in het jaar. Vervolgens tel je jouw gewenste netto inkomen op met alle geschatte kosten die je zal gaan maken (pensioen, aov, werkgeverspremie ZvW, inkomstenbelasting en zakelijke kosten) en deel je dit met het aantal declarabele uren. Nu kom je op het uurtarief dat je minimaal moet gaan verdienen.

Jouw meerwaarde toevoegen

Vervolgens komt de stap waar je gaat kijken om dit tarief te verhogen. Hier komen andere aspecten aan bod dan slechts de noodzaak. Zo moet je goed kijken naar je concurrentie, de branche, jouw ervaring en specialisme. Vervolgens kun je met jouw opdrachtgever gaan onderhandelen over je uurtarief. Niet iedereen heeft deze skills en het is dan ook niet voor iedereen even gemakkelijk om hierover te praten. Als maat bij The Future Group word je hierin ondersteund. Vanuit de TFG pijler commercie zien wij het als één van onze taken om onze ondernemers te ondersteunen in de onderhandelingen voor een hoger tarief. Ben je nu al benieuwd wat je ongeveer kunt gaan verdienen als zzp’er? Open hier de zzp calculator.

Meer weten over ZZP’en in de IT?

Bekijk onze gids over het freelancen in de IT. Daarin geven we antwoord op veel vragen rondom het zelfstandig ondernemerschap, zoals; hoe start je als freelancer in de IT, wat zijn de voor- en nadelen en wat is nou een goede work-life balans.