Wat zijn de eerste stappen van het ondernemerschap

Het besluit om als IT-professional  aan het ondernemerschap te beginnen is een spannende en belangrijke stap. Om ervoor te zorgen dat deze overgang soepel verloopt, vertellen we je hieronder een aantal stappen die je kunt nemen om goed voorbereid aan je ondernemersreis te beginnen.

Goede voorbereiding is key voor ondernemerschap

 • Informatie verzamelen:
  Voordat je de sprong waagt, is het cruciaal om uitgebreide informatie te verzamelen over zzp’en. Lees over de specifieke aspecten van zelfstandig ondernemen, belastingen, en andere zakelijke verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat je bekend bent met de ondernemerscriteria en bepaal of zzp’en echt bij je past. Wees bekend met de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen.
 • Bespreek het met je netwerk:
  Praat met vrienden en familie over je plannen. Hun inzichten kunnen waardevol zijn, omdat zij jou goed kennen en mogelijk kunnen inschatten of het zelfstandig ondernemen bij je past. Het delen van je ideeën kan ook leiden tot waardevolle feedback en ondersteuning.
 • Concrete plannen maken:
  Na het verzamelen van informatie is het tijd om concrete plannen te maken. Hier zijn enkele essentiële aspecten om te overwegen:
 • Diensten definiëren:
  Bepaal duidelijk welke diensten je wilt aanbieden en wat jouw expertise zo belangrijk en/of uniek maakt. Formuleer dit beknopt in 1 tot 3 zinnen om een solide basis te leggen voor je strategie.
 • Marktonderzoek uitvoeren:
  Voer gedegen marktonderzoek uit om inzicht te krijgen in de huidige marktsituatie. Analyseer de concurrentie, vraag en aanbod, prijzen en ken je potentiële klanten.
 • Het binnenhalen van opdrachten en klantbinding:
  Bedenk hoe je je klanten wilt bereiken en ontwikkel een marketingstrategie. Overweeg welke kanalen het meest effectief zijn om IT-opdrachten binnen te halen. Neem bijvoorbeeld deel aan netwerkevents om nieuwe connecties op te bouwen en plaats regelmatig berichten op LinkedIn.
 • Onderscheidend vermogen:
  Identificeer manieren waarop je je kunt onderscheiden van concurrenten. Dit kan cruciaal zijn, vooral in een competitieve IT-branche.
 • Doelstellingen opstellen:
  Stel realistische doelen voor jezelf op. Dit biedt niet alleen een richtlijn om naar toe te werken, maar ook de mogelijkheid om regelmatig te evalueren en indien nodig je strategie aan te passen.

Met deze eerste stappen leg je een solide basis voor een succesvolle start als zelfstandig IT-professional. Onthoud, ondernemerschap is een reis, en met de juiste voorbereiding kun je de weg afleggen naar groei en succes in de IT-sector.

The Future Group Startersevent:

Overweeg deel te nemen aan het Startersevent van The Future Group, dat elke 3 maanden wordt georganiseerd. Hier kun je andere IT-freelancers ontmoeten, ervaringen delen en al je vragen stellen. Het is een waardevolle gelegenheid om je netwerk uit te breiden en te profiteren van de kennis van ervaren IT-freelancers.