Azure, ArchiMate en Sparx EA bij de Nederlandse Spoorwegen

Bert Dingemans en Yorrick Tillemans hebben goede ervaringen met de combinatie Azure, ArchiMate en Sparx Enterprise Architect. Bert en Yorrick zijn beide werkzaam bij het organisatieonderdeel Data, Innovatie en Analyse (DI&A) van de Nederlandse Spoorwegen. Momenteel houden ze zich bezig met het inrichten van het centrale data fundament voor de gehele NS-organisatie.

Op 15 april 2021 tijdens het Innovation event vertelden zij aan de hand van verschillende voorbeelden wat hun lessons learned zijn tijdens het proces bij NS DI&A. In deze blog lees je over een aantal onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens de sessie.

DE OPZET VAN EEN NIEUW DATA SOLUTION FRAMEWORK

Het fundament dat Bert en Yorrick hebben opgezet is een combinatie van Business Intelligence en Advanced Analytics. Binnen dit organisatieonderdeel werken 20 Agile data teams met meer dan 120 medewerkers. De focus ligt met name op het maken dashboard en rapportages maar ook steeds meer real-time inzichten. Het team houdt zich onder andere bezig met data voor de NS app, waardoor bijvoorbeeld de real-time Treinwijzer functioneert. De benodigde data wordt tegenwoordig niet meer alleen uit administratiebronnen gehaald maar steeds meer gecombineerd met gegevens uit sensoren in de treinen. Deze real-time data is de input voor het maken van dashboards en applicaties.

ARCHITECTUUR COMMUNITY

Binnen het DI&A zijn de betrokkenen bezig met het inrichten van een architectuur community, dit ter ondersteuning van het nieuwe framework dat wordt ontwikkeld. Binnen deze community zijn de key-stakeholders (zoals enterprise architecten , informatie- en business analisten) verbonden met de architecten. DI&A raamwerk biedt daar een aantal hulpmiddelen voor, zoals de ArchiMate modelleertaal; een gestandaardiseerde inrichting van  Sparx Enterprise Architect. Deze helpen met het eenvoudig uitwerken van de gestandaardiseerde architectuurmodellen (bouwblokken).

BIV233

De NS werkt voor de informatiebeveiliging op basis van de BIV classificatie (Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid). Deze classificatie ondersteunt een controlerende rol uit. Het werken aan de hand van een BIV raamwerk helpt met name voor het waarborgen van de privacy en concurrentiegevoelige data. Het zorgvuldig omgaan met deze data is van groot belang voor de NS, om deze reden wordt er gewerkt aan de hand van BIV233.

Dit is nog maar een klein deel van de boeiende onderwerpen die aan bod komen tijdens de sessie van Bert en Yorrick! Wil je meer weten over de uitwerking van dit data framework, de architectuur community of het BIV233 raamwerk? En ben je klaar om meer de diepte in te gaan? Bekijk dan de hele sessie terug!

Innovation Event 2021 - Sessies terugkijken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij ook organisaties kunnen modelleren met ArchiMate en Sparx EA?

Op 21 juni geeft Bert Dingemans een masterclass waar je in de praktijk kennismaakt met de uitgebreide mogelijkheden van zowel de architectuurtaal ArchiMate als de modelleertool Sparx Enterprise Architect.

Bekijk masterclass.

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs