De wereld ziet er door de coronacrisis natuurlijk heel anders uit en ook de in de IT sector is dit merkbaar. Als ondernemer in de IT is het van essentieel belang dat je weet hoe de markt er op dit moment uit ziet, waar de markt om vraagt en wat de kansen zijn. In dit webinar wordt er verteld hoe je hier op kunt inspelen op weg naar je (eerste) opdrachten.

Hoewel er t.o.v. van vorig jaar voor het eerste kwartaal van ’24 een daling van 29% was in openstaande IT vacatures (bron: onderzoek Hello professionals) blijft de vraag naar freelancers in de IT markt relatief hoog. Ook is er een verschuiving te zien in de vraag naar verschillende ervaringsniveau’s, junior IT profielen lijken minder in trek. En een toename is te zien naar medior en senior niveau’s. Dit biedt kansen voor ervaren freelancers in de IT markt.

Het speelveld van de IT markt

In het speelveld zijn zoals in elke markt meerdere partijen actief. De belangrijkste twee zijn natuurlijk de zzp’er die het werk vraagt en kan uitvoeren, met daar tegenover de eindklant die het werk aanbiedt en gedaan wil hebben. Het mooist is natuurlijk als deze partijen direct bij elkaar terecht komen, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld dat de eindklant te druk is om zelf op zoek te gaan naar geschikte kandidaten, of dat zij de zzp’ers niet makkelijk kunnen vinden.

Daarom zijn er in de markt ook nog allerlei tussenpartijen te vinden die de eindklant en de zzp’er bij elkaar brengen. Elke tussenstap betekent natuurlijk dat er een deel van de opbrengst blijft hangen, waardoor de zzp’er minder verdiend. Voorbeelden van tussenpartijen zijn brokers, detacheringspartijen, recruitment agencies en marktplaatsen.

The Future Group is eigenlijk een spin in het web van de markt. We hebben contact met de eindklanten maar ook met de zzp’ers en zorgen voor een route van de zzp’er naar de eindklant met zo min mogelijk obstakels.

De eindklanten

The Future Group heeft goed zicht op de markt en waar de eindklanten zich bevinden. Onze connecties zitten door het hele land, maar bevinden zich voornamelijk in de randstad. Wat betreft de reistijd van een zzp’er naar een klant toe is dit dus heel verschillend. Het ligt volledig aan de locatie van de klant of van waar de zzp’er woont. Tijdens de coronacrisis zagen we dat er heel veel vanuit huis gebeurd en dat dit ook prima kan in deze branche. Daarom is ook gebleken dat na de crisis het thuiswerken een ‘blijvertje’ is geworden en veel opdrachtgevers een vorm van hybride werken faciliteren.

The Future Group helpt ondernemers doormiddel van haar ervaring. Wij kennen veel partijen in de markt en zorgen daarom voor een goede screening van betrouwbare en minder betrouwbare partijen. Dit geldt zowel voor de eindklanten als voor de tussenpartijen. Dit kan veel uitkomst bieden aan een net gestarte zzp’er die zelf nog geen idee heeft van de markt en de verschillende soorten partijen.

De nationale en internationale IT markt

The Future Group opereert voornamelijk in Nederland, maar toch zitten er ook verschillende opdrachtgevers in het buitenland. Denk hierbij aan België en Duitsland. Er is in Duitsland met name veel vraag naar SAP. De Belgische IT markt is redelijk vergelijkbaar met de Nederlandse markt, alleen zien we dat er in België gemiddeld veel minder geld wordt betaald voor de opdrachten.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel en wil je meer weten over wat wij doen? Stel je vraag dan meteen!

Contact

Heb je een vraag of wil je de route naar één van onze kantoren inplannen?
Via onderstaande button vind je al onze contactgegevens!