Bizarre paradox voor IT professionals

The Future Group krijgt de laatste tijd regelmatig IT-professionals op gesprek die in dienst zijn bij zogenoemde Big tech bedrijven en in de krant lezen dat ze wellicht op korte termijn hun baan zullen verliezen omdat er veel mensen in de Tech sector worden ontslagen. Ze benaderen ons met de vraag of het misschien zinvol is om voor zichzelf te beginnen.

Aan deze situatie zitten twee kanten; die van de werknemer en die van het bedrijf.

Om te beginnen bij de werknemer; het is meestal niet de juiste reden voor jezelf te beginnen als je daartoe gedwongen wordt. Het leven als zelfstandige professional is namelijk toch anders dan dat je in loondienst bent dus het is goed om daar voor dat je begint bij stil te staan. Hoewel de politiek ons vaak wil doen geloven dat veel ZZP’ers zielig zijn is mijn ervaring juist dat de meeste hoog opgeleide professionals de stap naar zelfstandigheid weloverwogen nemen en daar in de meeste gevallen ook geen spijt van krijgen.

En deze groep IT-professionals wordt in deze situatie van naderende recessie geconfronteerd met het feit dat eigenlijke de gehele beroepsbevolking, of ze het nu willen of niet, toch al kleine zelfstandige ondernemers zijn. Je kunt je wel vastklampen aan de (schijn)zekerheid van loondienst maar de tijd dat als jij loyaal bent naar een werkgever, deze dat ook zal zijn naar jou, is allang voorbij. Elke werker, of het nu een ZZP’er is of iemand in loondienst, zal moeten blijven werken aan zijn competenties. Zodat zij, of hij, relevant blijft voor de arbeidsmarkt.

De andere kant van de paradox is de kant van de werkgever. Wat een kortzichtigheid om in deze tijd afscheid te nemen van je personeel. Er dreigt een enorm arbeidsmarktinfarct te ontstaan door het enorme tekort aan werkers. Als je nu afscheid neemt van mensen komen die nooit meer terug. Kijk naar de horeca en de zorg de afgelopen periode.

Overigens zijn IT’ers die de stap willen maken altijd welkom bij The Future Group. Maar we zorgen er wel voor dat onze professionals deze stap zeer bewust maken en goed beslagen ten ijs komen.

Denk jij er aan om de stap te zetten naar zelfstandig ondernemen? We komen graag met je in contact!

Wist je dat wij ook een ZZP Helpdesk hebben?

Misschien staat je vraag er al tussen. En zo niet, staan onze ondernemersadviseurs voor je klaar.

Bekijk ZZP Helpdesk

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs