Blog over bloggen

Of je nou net start of al jaren actief bent als zzp’er, je wilt graag online vindbaar zijn. Je wilt bovenaan  komen op het moment dat iemand je naam of bedrijfsnaam googelt. Maar je wilt ook gevonden worden als iemand zoekt op jouw product of dienst. Hier zijn verschillende trucs voor, maar een van de belangrijkste is het bieden van relevante content. En een hele goede manier om dat te bereiken is het schrijven van blogs.

Waarom zou ik gaan bloggen?

Er zijn miljoenen blogs en miljarden websitepagina’s. “Waarom zou ik dan nog gaan bloggen?”, hoor ik je vragen. Nou, omdat het nog steeds werkt. Je komt met eerlijke, relevante content hoger in de zoekresultaten van Google. En Google zal dit blijven belonen bij de doorontwikkeling van haar algoritmes. Stel, je bent zzp’er en je nieuwe opdrachtgever googelt jouw naam: dan wil je gevonden worden. En dan is het natuurlijk heel erg sterk als direct duidelijk wordt dat je een autoriteit bent op jouw vakgebied. Je laat zien dat je de expert bent waar de opdrachtgever naar op zoek is. Of je nu een bedrijf hebt dat een product verkoopt of als freelancer werkt, het werkt hetzelfde.

8 Blogtips

Maar bloggen wordt door veel mensen als moeilijk ervaren. Vandaar dat wij je 8 tips geven om een goed blog te schrijven:

1. Plaats unieke blogberichten op je website.

De blog moet je zelf hebben geschreven. Gekopieerde tekst levert je namelijk strafpunten op bij Google, waardoor je juist lager in de zoekresultaten belandt en dat wil je natuurlijk voorkomen. “Uniek” betekent in deze context echter niet dat je onderwerp uniek moet zijn. Dat zal bijna onhaalbaar zijn.

2. Zorg voor een pakkende titel.

Het eerste dat mensen lezen is je titel, dus als die al niet pakkend is, bestaat de kans dat de lezer al afhaakt. Lijstjes doen het altijd goed, zoals ook dit blog. Een stappenplan is ook een goede titel (“in 8 stappen naar een gelukkiger leven”). Je kunt ook starten met een gewaagde uitspraak (“Waarom Tesla binnen 5 jaar failliet is”) of een belofte doen (“Haal meer uit je LinkedIn”). Blog je vaker? Hou dan een lijst bij van pakkende titels waar je bijvoorbeeld onder de douche opeens aan denkt. Dit kan je later helpen als je even geen inspiratie hebt.

Blog over bloggen

3. Schrijf een “notendop” alinea.

Dit is je eerste alinea, waarin je samenvat welke vraag je gaat beantwoorden. Wat is het probleem waar je over gaat schrijven? Dit zorgt ervoor dat de lezer direct begrijpt wat het doel van je blog is. Ook kun je hier beschrijven wie je doelgroep is.

4. Duidelijke structuur.

Zorg voor een duidelijke opzet. Je blog moet eenvoudig te scannen zijn door de luiere lezers. En dat zijn er veel tegenwoordig. Je doet dit door meerdere kopregels in je tekst te zetten. Bij ingewikkelde onderwerpen is het aan te raden om de structuur van je blog eerst te schrijven en het daarna pas in te vullen.

5. Schrijf in duidelijk taal.

Of je nu blogt over goudvissen of firewalls, schrijf eenvoudig! Probeer zoveel mogelijk spreektaal te gebruiken. Dus, schrijf geen ellenlange proza, maar schrijf zoals je praat met je vrienden of collega’s. Besef je dus wel dat dat per doelgroep verschilt. Als je schrijft voor pubermeisjes zal dat anders zijn dan wanneer je schrijft voor de IT community.

6. Voorkom taalfouten.

Het klinkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat je tekst geen taalfouten bevat. Natuurlijk zal niet iedereen de fout opvallen, maar er zijn kritische mensen die het wel opvalt. En laat dat nou net jouw potentiële klant zijn. Twijfel je over een woord, kijk dan op de website van www.onzetaal.nl. Ben je zzp’er bij The Future Group en publiceren wij je blog op onze website? Dan zal de marketingafdeling altijd je blog op taal controleren.

7. Gebruik alleen legale beelden.

Je kunt niet zomaar van het internet een illustratie downloaden en deze gebruiken voor je blog. Hier zit namelijk vaak beeldrecht op. Je zult je eigen foto’s of stockimages moeten gebruiken. Zoek online naar free stock images, zoals https://unsplash.com/ of https://www.pexels.com/

8. Eindig met een vraag voor de lezer.

Vraag je lezers om hulp. De kans bestaat hierdoor dat je blog wordt gedeeld op sociale netwerken. Of er kan in de commentaarsectie onderaan je blog een discussie starten. Mensen die je blogs lezen is leuk, maar nog leuker is het als er een discussie ontstaat.

Tot zover onze blogtips. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan in de commentaarsectie hieronder.

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
Blog over bloggen
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs