“EEN ALTERNATIEF VOOR WET DBA GAAT NOG 3-4 JAAR DUREN”

“In alle eerlijkheid: geen definitieve oplossing (voor het Wet DBA probleem), die hebben we volgende week niet. Dat kost drie, vier jaar. Die tijd wil ik ook nemen want ik wil niet dezelfde fout maken als bij de deze wet.” Dat stelde Carola Schouten tijdens een debat tussen Kamerleden over de zzp-dossiers, gisteren georganiseerd door The Future Group. Terwijl haar collegae Kamerleden op het podium instemmend knikten, groeide het rumoer in een zaal vol met zelfstandige professionals en hun opdrachtgevers.

Langere onzekerheid over de toekomst van de Wet DBA is wel het laatste waar de markt op zit te wachten, zo maakten de aanwezigen duidelijk aan de dames en heren politici. ‘Liever een slechte wet dan een onduidelijke situatie’ zo stelde een opdrachtgever, actief in de onderwijswereld. Dat de onrust ondanks het bevriezen van de handhaving van de Wet DBA niet is verdwenen maakte een nieuwe peiling door ONL duidelijk. Een beeld dat door de reactie uit de zaal bevestigd werd. Compliancy, het voldoen aan wetgeving, is de leidraad bij grote opdrachtgevers. Uitstel van handhaving maakt daar geen indruk.

Wat is nu eigenlijk schijnzelfstandigheid? Kamerleden komen er niet uit.

Nieuw voor de Kamerleden is dat verhaal niet. Dat maakt nog niet dat ze overeenstemming hebben over wat nu wel te doen. Dat begint al bij een discussie over wat nu eigenlijk het probleem is rond de schijnzelfstandigen.
Waar voor Van Weyenberg (D66) schijnzelfstandigen alleen een probleem zijn wanneer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt gedwongen worden zelfstandige te worden, ziet Pieter Heerma dat er ook aan de bovenkant van de arbeidsmarkt schijnconstructies zijn. Waar Erik Ziengs (VVD) er geen probleem mee heeft als iemand meer dan 10 jaar als zelfstandige bij een opdrachtgever werkt, vinden anderen dat die groep ten onrechte gebruik maakt van fiscale voordelen voor ondernemers.
Een interessante discussie. Zeer relevant bovendien. Alleen wel pijnlijk om (wederom) te moeten constateren dat nu net deze discussie in aanloop naar de Wet DBA nooit gevoerd is in de Kamer.
En nu?

Stemmen, formeren, discussiëren, polderen, nieuwe wetgeving. Schouten heeft gelijk dat dat jaren gaat duren. Ze stelt dan ook voor om tijdelijk terug naar de VAR te gaan. Een onding volgens haar, maar beter dan deze situatie. Ze krijgt daar maar weinig handen voor op elkaar van haar collega’s, en ook in de zaal was daar maar weinig enthousiasme voor te vinden. Wat de collega’s van Schouten bevestigt dat dat misschien niet de beste stap is.
Maar wat dan wel? Met alternatieven voor de korte termijn komen die collega partijen niet. Een zelfstandigenverklaring, makkelijker maken om personeel in dienst te nemen, aanpassing van het arbeidsrecht, hervorming van de fiscale voorzieningen. Genoeg plannen die allemaal kunnen helpen om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Maar geen van allen helpen ze om op korte termijn opdrachtgevers de benodigde zekerheid te geven om weer zelfstandigen in te huren.

Meer weten?

  • Alle standpunten van de partijen over de Wet DBA staan op deze themapagina van ZZPkiest.NU verder uitgewerkt, inclusief korte video clips daarover.
  • Vanmiddag weer een nieuw debat tussen kamerleden over de ZZP-issues. Dit keer georganiseerd door de Bovib. Een verslag daarvan is (vanaf 14.00 uur) live te volgen via het Youtube-kanaal van ZZPkiest.NU
  • Bij wijze van verslag, hieronder het debat samengevat in 22 tweets, met onderaan een link naar een video opname van de volledige bijeenkomst

Bron: Zipconomy
Volledige artikel klik hier
Publicatie datum: 10 maart 2017

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
“EEN ALTERNATIEF VOOR WET DBA GAAT NOG 3-4 JAAR DUREN”
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs