Hoe voer je een effectief (online) gesprek?

Voordat je als zzp’er een nieuwe opdracht krijgt, heb je vaak eerst een acquisitiegesprek. Dit is vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek. Dit gesprek is jouw kans om te laten zien wat je waard bent en waarom de opdrachtgever jou moet kiezen voor deze opdracht. Wij leggen graag uit waar je tijdens zo’n gesprek op moet letten en hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden, zodat jij je van je beste kant kunt laten zien!

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk in een effectief gesprek, en dat geldt zeker ook bij een acquisitie- of sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf doet en hoe ze zich presenteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op de website te kijken en het bedrijf te Googelen. Heb je vragen over het bedrijf? Schrijf deze dan op en stel ze tijdens het gesprek. Zo kom je direct meer te weten en laat je aan de andere kant zien dat je geïnteresseerd bent.

Bekijk het hele webinar!

Alle webinars terug kijken? Klik hier!

De rol van social media

Social media speelt een grote rol in ons dagelijks leven en ook in het bedrijfsleven wordt hier gebruik van gemaakt. Zorg er daarom voor dat je social media kanalen en netjes uit zien, maar belangrijker nog, jouw verhaal wat je tijdens een goed acquisitiegesprek vertelt ondersteunen. Dit geldt niet alleen voor LinkedIn, maar voor elk kanaal waar jij te vinden bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat recruiters in 91% van de gevallen op de social media kanalen van de kandidaten kijken, voor of na een gesprek.

Verbale en non-verbale communicatie in een effectief gesprek

Tijdens een gesprek tussen 2 of meerdere mensen, zijn er verschillende vormen van communicatie te vinden. De 2 bekendste zijn de verbale en non-verbale communicatie. Verbale communicatie is de manier waarop je praat, welke woorden je gebruikt en wat je precies verteld. Non-verbale communicatie is eigenlijk je houding, hoe je er uit ziet en verteld meer over wat je wilt uitstralen. Daarnaast is er ook nog een minder bekende vorm en dat is para linguale communicatie. Dit is de manier waarop je je stem gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan volume, toonhoogte en tempo. Al deze manier van communicatie samen geven de opdrachtgever een eerste indruk van jou als persoon en zullen meewegen in de beslissing om de opdracht wel of niet aan jou te geven.

De STARR methode

Vaak wordt er in een acquisitiegesprek ook gevraagd of je iets over jezelf kunt vertellen. Een handige manier hiervoor is de STARR methode. STARR staat voor:

  • Situatie, wat was de situatie waar je je in bevond?
  • Taak, wat was jouw rol of taak in de situatie?
  • Actie, welke actie heb je ondernomen om dit taak te vervullen?
  • Resultaat, welk resultaat heeft dit opgeleverd?
  • Reflectie, hoe kijk je er op terug? Wat zou je de volgende keer anders doen?

Vragen die vaak terug komen in een gesprek

In bijna elk acquisitiegesprek komen er 3 vragen altijd terug. De eerste vraag is: kun je iets over jezelf vertellen? De tweede vraag is: wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen? En de derde vraag is: waarom wil jij hier werken of wat vind je interessant aan dit project? Zorg dus dat je op deze vragen een goed antwoord hebt en hierop bent voorbereid.

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs