Het internet is verkocht. Herwin je vrijheid met Open Source!

Patrick Jenner neemt je tijdens zijn sessie mee terug in de tijd. Hij blikt terug naar de eerste periode van het internet. Een periode waar er nog geen grootmachten als Amazon en Facebook bestonden en er een gezonde verdeling was van data en macht. Maar hier kwam al snel verandering in. De macht en beschikking over eigen data en privacy verdween bij de gebruiker en centraliseerde zich bij grote bedrijven als Microsoft, Facebook en Amazon. Mensen als Bill Gates en Mark Zuckerberg werden rijker en rijker. Niet alleen in vorm van geld, maar ze zijn gaan beschikken over enorm veel data. Het feit dat deze persoonlijke data bij deze grote bedrijven ligt, doet inbreuk op je privacy en zelfbeschikking.

Maar hier heeft Patrick de oplossing voor! Aan de hand van drie principes schetst Patrick een wereld waar we onze vrijheid weer terug kunnen winnen. De kern ligt in transparantie, vertrouwen en democratie.

OPEN SOURCE EN TRANSPARANTIE

Om naar transparantie te streven is het van belang om open te zijn over de broncode van software. Het vrijgeven van de broncode is een begin, maar Open Source gaat verder dan dit. Het gaat om volledige openheid, een open wereld. Dat de broncode open is betekent niet altijd dat deze ook gratis is. Ook tegen betaling kun je je broncode aanbieden of van iemand afnemen. Als dit het geval is, en er is dus betaald voor de broncode achter software, is het van belang om open te zijn over waar je precies voor betaalt en wat er met het geld gebeurt. Deze openheid is een speerpunt van open source en zorgt voor transparantie.

Vervangende Open Source software voor Microsoft oplossingen

empower the organization through connection

VERTROUWEN CREËREN MET BLOCKCHAIN

Blockchain is een innovatie die gebruikt kan worden om het vertrouwen te verhogen. Bij blockchain denken mensen vaak alleen aan Bitcoin of andere cryptocurrencies, maar dit is niet waar blockchain voor is bedoeld, legt Patrick uit. In een blockchain leg je naast transacties ook een stuk vertrouwen vast, wat aan beide kanten bevestigd is. Je legt het vertrouwen publiekelijk vast en iemand anders kan dit bevestigen. Als we dit allemaal samen doen, zorgt dat voor een hogere graad van vertrouwen.

DEMOCRATIE = DECENTRALISATIE

Volgens Patrick moet de macht in de toekomst op een eerlijke manier verdeeld worden. Decentralisatie zorgt ervoor dat op een veilige manier alle kleine stukjes data gaan verdelen, en hiermee de macht. Niemand zal hierdoor in de toekomst meer macht hebben dan een ander. Door middel van decentralisatie wordt deze macht namelijk verdeeld. Dit is te bereiken door data niet bij één of een klein aantal eigenaren neer te leggen, maar terug te brengen bij de gebruiker. Zo zorgen we ervoor dat er niemand hoger op de ladder staat dan een ander.

Patrick Jenner vervolgt zijn verhaal met een aantal Open Source oplossingen die huidige platforms als Facebook en Twitter vervangen. Platforms waar jij als gebruiker wél over je eigen data beschikt en volgens Patrick een goede stap is in de richting van een wereld waar wij weer onze persoonlijke vrijheid en privacy terugwinnen. Benieuwd naar de volledige sessie? Vraag deze dan aan via het formulier!

Innovation Event 2021 - Sessies terugkijken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs