Hoe word ik zzp’er?

Hoe word ik zzp’er? Bij de stap van loondienst naar zzp komt heel veel kijken. Je staat er ineens alleen voor en bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Daarom is het goed om te weten waar je allemaal aan moet denken en wat de verschillende opties zijn. In dit webinar laten we je dit door middel van verschillende stappen zien.

Onderzoek je mogelijkheden en test je kwaliteiten

Allereerst is het belangrijk om na te denken over je uitgangspositie. Werk je nu nog in loondienst? Onderzoek dan of het mogelijk is om hiernaast een onderneming te starten. Heb je op dit moment een uitkering? Overleg hier dan over met de uitkeringsinstantie. Door je in bovenstaande punten te verdiepen, ben je eigenlijk al begonnen met het maken van een ondernemingsplan. Dit plan maak je in de eerste instantie voor jezelf, om alles duidelijk in kaart te brengen. Ook is het goed om in dit plan jouw ondernemerskwaliteiten te benoemen, maar ook juist de onderdelen waarbij je hulp van anderen nodig gaat hebben.

Bekijk het hele webinar!

Alle webinars terug kijken? Klik hier!

Verken de markt en bepaal je ondernemersstrategie

Wat doen je concurrenten en op welke manier wil jij jezelf positioneren? Het is aan jou om er voor te zorgen dat je op de juiste manier zichtbaar bent voor jouw potentiële klanten en opdrachtgevers. Kijk ook naar hoe anderen dit doen, maar bepaal ook voor jezelf een unieke strategie. Ook is het belangrijk om de ontwikkelingen in de branche goed in de gaten te houden. Hou je ogen en oren open om veranderingen snel te zien en hier op in te kunnen spelen. Op basis hiervan bepaal je jouw marktstrategie.

Kies een rechtsvorm

Hoe word ik zzp’er, of kies ik voor een andere manier van ondernemen zoals een B.V.? Als je gaat starten met een onderneming, kies je een rechtsvorm. Welke vorm je kiest, hangt nauw samen met wat je gaat doen. Het is belangrijk om te weten dat je je niet kunt inschrijven met de rechtsvorm zzp of freelancer, maar dat je dan bijvoorbeeld kiest voor de rechtsvorm éénmanszaak. Veel mensen willen in de eerste instantie een B.V., omdat ze dan privé niet aansprakelijk zijn. Maar na wat meer onderzoek komt toch vaak naar voren dat je als zzp’er beter kunt starten met de rechtsvorm éénmanszaak. Met deze rechtsvorm profiteer je namelijk van meerdere fiscale voordelen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Inventariseer je risico’s

Inventariseer goed welke risico’s jij met jouw eigen bedrijf gaat lopen, en welke risico’s je wilt afdekken met (persoonlijke en zakelijke) verzekeringen. Ook is het belangrijk om je algemene voorwaarden goed af te kaarten, zodat alles duidelijk is afgestemd voor beide partijen. Zorg er daarnaast goed voor dat je administratie op orde is. Dit voorkomt dat je er aan het einde van het boekjaar pas achter komt dat je keihard hebt gewerkt, maar niet het gewenste resultaat hebt behaald.

Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

Dit is verplicht als je ondernemer wordt. Wordt je maat bij The Future Group? Dan regelen zij dit voor je. Vanaf het moment dat je je inschrijft bij de KvK ben je officieel ondernemer en weet de belastingdienst je te vinden.

Plan voor de toekomst

Iedereen mag nu weten wie je bent en wat je voor je potentiële klanten of opdrachtgevers kunt doen. Ga aan de slag met netwerken, werk aan je pitch en check regelmatig je planning zodat je nooit te veel of te weinig werk hebt!

Wat zijn de succesfactoren van ondernemen? | Hoe word ik zzp’er

Of je onderneming succesvol is, kun je zien aan een aantal succesfactoren. Bijvoorbeeld of het thuisfront akkoord is, want je zult je tijd goed moeten verdelen tussen zakelijk en privé. Ook moet je zorgen dat je afspraken goed zijn vastgelegd en dat je een goed debiteuren beleid hebt. Bepaal je uurtarief en zorg er voor dat het voor jou een acceptabel resultaat oplevert. Blijf je zelf ook ontwikkelen op het gebied van marktkennis en vakkennis. Last but not least: zorg voor een passende financiering, waarbij je ook kijkt naar je toekomstplannen.

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs