Hoe regel ik mijn hypotheek, verzekeringen en pensioen als zzp’er?

Bij de stap van loondienst naar ondernemerschap komen er veel dingen kijken. Ook als het gaat om financiële zaken zoals het krijgen van een hypotheek, je verzekeringen en je pensioen, zullen er dingen gaan veranderen, want hoe regel je je hypotheek, verzekeringen en pensioen als zzp’er? Wat die veranderingen zijn en waar je op moet letten, leggen we graag aan je uit!

Hoe kan ik een hypotheek aanvragen als zzp’er?

Als je voor jezelf gaat beginnen, is één van de vragen die vaak naar boven komt: kan ik nog wel een hypotheek krijgen? Het antwoord is ja, en dat kan ook al vrij snel mits je aan de voorwaarden voldoet. Vanaf het moment dat je minimaal 6 maanden ondernemer bent, kom je in aanmerking voor een hypotheek. Daarbij kijken we naar de cijfers van de eerste 6 maanden als ondernemer, met de cijfers van de laatste 6 maanden in loondienst. Op basis hiervan wordt de hoogte van de hypotheek berekend. Als je meer dan een jaar zelfstandige bent, kijken we alleen naar de cijfers van je onderneming.

Bekijk het hele webinar!

Alle webinars terug kijken? Klik hier!

Daarnaast is er nu nog een regeling waar je veel voordeel aan hebt als je jonger bent dan 35 jaar. Dan hoef je namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen, wat 2% van de aankoopsom scheelt!

Ondernemen en pensioenen

Als je in loondienst zit, dan wordt je pensioen automatisch opgebouwd. Er wordt een gedeelte van je loon ingehouden wat in een pensioenpot wordt gestopt. Dit wordt aan je uitgekeerd als je met pensioen gaat. Als je ondernemer bent, dan dien je dit zelf te regelen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een lijfrenteverzekering, DGA pensioen en waardeontwikkeling of je kunt het zelf opsparen via je spaarrekening. Een nadeel hiervan is wel dat als je boven de 50.000 euro op je spaarrekening hebt staan, dat je vermogensbelasting moet betalen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere opties om voor je pensioen te sparen, zoals beleggen.

Verzekeringen voor zzp’ers (in de IT)

Als je er voor kiest om voor jezelf te beginnen, kun je aansprakelijk gesteld worden van bepaalde gevolgen van jouw daden. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar welke verzekeringen voor jou van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Bedrijfsaansprakelijkheid verzekering, waarbij je verzekerd bent tegen letsel- en zaakschade, een Beroepsaansprakelijkheid verzekering waarmee je verzekerd bent tegen vermogens- en financiële schade, een rechtsbijstandsverzekering of een cyberverzekering waarmee je verzekerd bent tegen hacken en virussen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er

Als je in loondienst bent, val je onder het sociale netwerk dat we in Nederland hebben. Als je voor jezelf gaat beginnen dan val je hier buiten. Mocht je dus niet meer in staat zijn om te werken om wat voor reden dan ook, dan moet je dit zelf oplossen. Daarom is een Arbeidsongeschiktheidsverzekering een slimme keuze. Als je uit een loondienstverband komt, dan heb je de mogelijkheid om je binnen 13 weken na het einde van je dienstverband te verzekeren via het UWV. Dit is goedkoper dan een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast komt er in de toekomst een basisverzekering. Dit houdt in dat het voor iedere zzp’er van 2024 verplicht wordt om een verzekering af te sluiten voor arbeidsongeschiktheid.

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs