It depends … on what?

Als men vraagt of iets goed of fout is in het kader van Agile, antwoordt menig Agile Coach met “it depends”. Al dan niet met een knipoog. In dit blog ga ik het echter niet hebben over deze uitspraak, maar over echte dependencies, ofwel, in gewoon Nederlands, afhankelijkheden.

Zo min mogelijk afhankelijkheden

Als Agilisten weten we dat onze Scrum Teams, om wendbaar te kunnen zijn, zo min mogelijk afhankelijkheden moeten hebben. Daarom stellen we onze teams zo samen dat ze multidisciplinair zijn en functionaliteit voor hun product of dienst zoveel mogelijk end-to-end kunnen ontwikkelen en opleveren. Wat velen echter vergeten, is dat er verschillende soorten afhankelijkheden zijn, niet alleen die tussen Scrum Teams.

In feite zijn alle zaken die een team nodig heeft om te kunnen leveren en niet binnen het eigen team kan realiseren, afhankelijkheden. Alles waarvoor men een beroep moet doen op mensen buiten het eigen team. Dat zijn er dus nogal wat.

Denk hierbij aan goedkeuringen van een manager, bijvoorbeeld om iets te mogen inkopen of een bepaalde tool te mogen gebruiken. Of een architectuurbeslissing van architecten buiten het eigen team. Of de beschikbaarheid van, of toegang tot technologie. Of stakeholders of domein experts die iets moeten valideren (feedback geven) en buiten het team zitten.

Leg verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij teams neer

Dit soort afhankelijkheden kunnen behoorlijke vertragingen veroorzaken en daarmee de wendbaarheid drastisch beperken. Met name in grotere organisaties is dit vaak het geval. Dus met multidisciplinaire teams die redelijk onafhankelijk van elkaar kunnen opereren, ben je er nog niet. Je zult ook verantwoordelijkheden en bevoegdheden zo veel mogelijk bij de teams moeten leggen en meer moeten handelen op basis van vertrouwen in plaats van alles vooraf te willen toetsen. Wat ook kan werken is bepaalde checks te automatiseren, om vertragingen te vermijden.

Part-time in het team is ook part-time buiten het team

Tot slot nog een opmerking over dedicated teamleden. Soms denkt men slim te zijn en 2 multidisciplinaire teams te creëren door mensen met specifieke vaardigheden over 2 teams te verdelen. Ja, alle benodigde kennis en vaardigheden zitten in het team, maar als teamleden part-time in het team zitten, zitten ze ook part-time buiten het team en zijn het op dat moment dus afhankelijkheden. Je zal iemand maar net op dat moment nodig hebben …

Auteur: Bas Weissenbacher

Benieuwd wat de Agile coaches voor jou kunnen betekenen?

  • Max. bestandsgrootte: 300 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij hebben 9 verschillende experts in huis die je kunnen ondersteunen en coachen om op jouw manier impact te maken op een organisatorisch probleem. Neem contact op voor coaching on-demand en een van onze coaches helpt je graag verder!

Kom met ons in contact!

Bas Weissenbacher, Agile Partners

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs