Massa is kassa

Massa is kassa, dat laat de televisie ons tegenwoordig wekelijks weten. Wanneer we dingen in de massa kunnen doen is dat vaak goedkoper of, bij een gelijkblijvende prijs, beter.

In ons ICT-landschap zien we dit ook vaak gebeuren. Meest aansprekende voorbeeld is de cloud. Steeds meer bedrijven vervangen “het serverhok” met werken in de cloud; goedkoper en beter. Goedkoper omdat er geen lokale systeembeheerder meer nodig is, beter omdat cloudaanbieders de massa hebben om hun netwerk 24 uur per dag actief te laten bewaken door de meest geavanceerde tools en goed geschoold personeel.

Een recent voorbeeld is natuurlijk een lek in de mailomgeving van Microsoft (Exchange). Nadat het lek werd geconstateerd en er een patch werd uitgebracht werd deze natuurlijk direct toegepast in de Office 365. De gebruikers daarvan waren direct beschermd. Bedrijven met een eigen mailservice moesten wachten; soms uren tot de volgende werkdag, soms dagen voordat de beheerders tijd hadden en soms weken omdat er geen prioriteit gegeven werd. Al die tijd waren de netwerken kwetsbaar.

Maatwerk 

Voor maatwerk geldt natuurlijk geen massa is kassa. Bedrijfsprocessen zijn vaak uniek en software moet dat ondersteunen. Maar betekent dat ook dat we bij maatwerk dan geen gebruik kunnen maken van die “massa”?

Gelukkig wel. De cloud biedt ook hier weer uitkomst. Niet alleen nemen we virtuele servers af, servers die vroeger in “het serverhok” stonden. Maar er is meer. Databases, identity management, backups, web application firewalls, etc. etc. Allemaal zaken die we ook bij maatwerk vaak nodig hebben. En daarvoor gelden nog steeds de regels van “massa is kassa”. Door bijvoorbeeld niet je eigen database in te richten op een cloudserver en alle gedoe als security patches en backups naar ons toe te trekken. En door gebruik te maken van een database as a service zijn we uiteindelijk beter af. De cloudprovider beheert deze services dan weer met de nodige bewakingsmiddelen. De database is hiermee onderdeel gaan uitmaken van de infrastructuur. Infrastructuur die we als dienst afnemen. Datzelfde kan natuurlijk ook met filestore, identity en access management, message queues, etc. etc.

Biedt dit dan allemaal 100% zekerheid. Helaas, 100% bestaat in de praktijk niet. Wel helpt de cloud om zaken als beschikbaarheid en security op een serieus hoger niveau te krijgen. Geen 100%, maar serieus veel beter dan dat het kan met een devops-team. En zijn die devops-ers dan minder dan de mensen die voor de cloud werken? Natuurlijk niet, maar ook hier geldt de eenvoudige regel “massa is kassa”.

Ondertussen kunnen de software ontwikkelaars van het maatwerk zich concentreren op datgene wat de klant vraagt; functionaliteit.

Cases insturen

  • Max. bestandsgrootte: 300 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook eens kijken naar de voordelen van Azure Migratie? Ik denk graag met je mee. Je kunt mij altijd benaderen voor een bakkie koffie. 

Kom met mij in contact

Marc Enschede, Trending Technologies

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs